Actualitate Recomandări

Concluzii la finalul sezonului de schi: costuri, venituri, ce se mai face în Complexul Wonderland

Primarul Ovidiu Crețu a prezentat într-o conferință de presă concluziile sezonului de schi pe Pârtia Cocoș din Wonderland, unde telescaunul care poate funcționa la o viteză de 2,6 m/s a fost folosit în general la 1,6-1,8 m/s, dar au fost și cazuri în care a mers cu 2,4 m/s:

”Costurile la nivel de pârtie omologată au fost de 4.410.000 euro fără TVA, din care telescaunul a fost 2.050.000 euro fără TVA. La discuția avută la Cluj acum trei săptămâni, șefa autorității de management nu ne-a dat șanse să recuperăm banii pe pârtie din fonduri europene. Din păcate. Dar nu ne lăsăm, de încercat, mai încercăm. Așa cum s-a pus problema în primele discuții, lucrurile păreau simple și clare, apoi AMPOR a început să se retragă puțin, să își piardă entuziasmul.

Costurile pe care le-am avut din noiembrie până în februarie inclusiv sunt de 202.834 lei, iar veniturile pe care le-am realizat în cele zece zile în care a funcționat cu taxare a fost de 114.950 lei. Cu îmbunătățirea sistemului de producere a zăpezii, considerăm că putem să funcționăm rentabil, adică din vânzarea biletelor să se scoată funcționarea. Din punctul de vedere al amortizării, precizez că investițiile noastre nu merg ca și cele din domeniul public. A început să se producă amortizarea prin creșterea taxelor și impozitelor pe terenurile și facilitățile care se realizează în zonă. Așa cum nici în urma reabilitării parcului sau modernizării străzilor nu am obținut profit, nici acest gen de investiție nu a fost făcut pentru a obține un profit, ci pentru ca oamenii să poată practica sportul. Cu zăpada e bine să ne ducem și pe la biserică, să mai zicem câte o rugăciune.

Ce ar trebui să mai facem după experiența din acest an? Pentru iarnă, ar trebui să dotăm cu patru lănci în zonele sensibile și trei tunuri de zăpadă. Ar trebui să îmbunătățim sistemul de pompare de la râu, eventual cu o nouă pompă, o nouă conductă de la râu la lac, îmbunătățirea sistemului de pompare de la bazin, înierbare pârtie și un teleschi. Pentru teleschi avem prevăzute în buget 300.000 lei, pentru înierbare avem de asemenea prevăzută finanțarea. Pentru îmbunătățirea sistemului de zăpadă artificială am prevăzut 80.000 lei pentru studiul de fezabilitate. Bazinul este suficient, dacă era mai mare, normele erau cu totul altele. Condiția este să funcționeze o pompă de umplere corespunzătoarea pentru suplimentarea pe care o aducem. Nu cred că până la iarna următoare vom cumpăra alte tunuri de zăpadă, noi am bugetat SF-ul, este o investiție. Achiziționarea de tunuri este o chestiune mai simplă, problema este sistemul de pompare și conductele. Poți cumpăra tunuri în noiembrie, dar nu poți să începi să sapi șanțuri și să îngropi conducte. Sigur, dacă vom reuși rapid e OK, dacă nu rămâne ca suplimentarea să fie făcută în anul următor.

Pentru vară avem prevăzut Alpine Coaster cu bugetare de 2,4 milioane lei, parc aventură și panouri – 118.000 lei”.

Viceprimarul Cristian Niculae a completat: ”Privind lucrurile la rece, în aceste zile am înțeles că avem foarte mulți iubitori ai sporturilor de iarnă, oameni de toate vârstele au umplut pârtia aflată la doi pași de oraș. A fost o atmosferă frumoasă, am văzut oameni încântați de ceea ce s-a realizat. Zilele acestea au arătat potențialul acestui proiect, despre care nu ne putem pronunța în acest moment dacă este bun sau rău. Este o investiție pe termen lung, pe mulți ani, pentru generațiile viitoare. Ne-am fi bucurat să schiem mai mult timp, dar s-au făcut toate eforturile pentru a folosi cât mai mult pârtia în condițiile meteo pe care le-am avut. Am convingerea că iernile următoare vom schia mult mai multe zile dacă vom suplimenta numărul tunurilor de zăpadă, astfel încât atunci când vom avea temperaturi scăzute, să producem o cantitate mai mare de zăpadă, pentru a pregăti pârtia pentru întregul sezon, iar după aceea doar să o întreținem”.

Primarul Ovidiu Crețu a enumerat și datele tehnice ale Pârtiei Cocoș: 1.350 m lungime cu o diferență de 260 m, ceea ce reprezintă 19,2% panta medie, pornind de la altitudinea maximă de 683 m, telescaun cu lungime de 1.180 m și viteză maximă de 2,6 m/s, cu 4 locuri și bandă pentru îmbarcare, instalație de producere a zăpezii artificiale cu sistem de pompare la râu, lac de 5.000 m cubi, sistem de pompare de la lac la hidranți, 19 hidranți, 4 tunuri de zăpadă, instalație de iluminat cu 4 stâlpi x 2 corpuri plus 6 stâlpi pe varianta nouă, sistem de ticketing, spații funcționale pentru Salvamont, casierie, birouri, grup social – 230 mp, ratrac, 2 ATV-uri, 2 snowmobile, sistem de radiodifuziune pe toată lungimea pârtiei, supraveghere video cu 12 camere.

15 comentarii

  • Bine ma primare lasa prostiile astea, cum stai cu asfaltarile si modernizarile strazilor care sunt dezastru. Nu ne mai prezenta tampeniile pe care ai stricat o gramada de bani si pe care vrei sa bani in continuare.

    • Am fost pe partie cu familia, ne-am simtit bine, nu am fost nevoiti sa mergem pana cine stie unde la ski. Deci care nu va vad partea a acestei partii e clar invidios sau are ceva cu cei din primarie.

    • cica se gândeste numa’ la bistriteni si vrea sa faca orice ca sa poata oamenii sa faca sport.
      din alt ziar online am aflat ca se duce naibii un teren de sport de lânga kauflandul de jos si o sa se ridice maret în locul lui înca un magazin lidl.
      acolo unde oamenii o sa faca rafting (sport cu carucioarele printre rafturi) si carding (dau cu cardul prin pos-uri).
      taranului sef, daca îi pasa atât de mult de cetateni de ce a dat avize pentru înca un supermarket?
      de ce nu a cumparat primaria terenul ala si daca tot i se schimba utilitatea nu a facut pe el o parcare supraterana ca într-o zi o sa ne îngropam cu totul între atâtea cazane aduse si parcate aiurea prin oras?
      uite de aia, ca nu le pasa deloc de oameni, doar dau din gura pentru fraierii care i-au votat.

  • Ovidiu Crețu: „Cu zăpada e bine să ne ducem și pe la biserică, să mai zicem câte o rugăciune.” Feștania lui de primar că bine zice.

    • Clar ca zice bine….o liturghie…o spovedanie…niste acatiste si lucrurile sigur se vor indrepta….dar atata vreme cat nu plecam genunchiul sa ne rugam pentru conducatorii orasului si ai tarii degeaba criticam si barfim( un pacat foarte mare) ii dam la dracu de politicieni ca acolo se duce si tara si cetatenii ei. Plus ca noi suntem un neam de lenesi si invidiosi .Doar rugaciunea poate vindeca lenea , invidia si mandria care sunt mama tuturor rautatilor. Domnule primar sa va ajute bunul Dumnezeu sa duceti la capat proiectele pe care le aveti si sa va fereasca de rau.

    • Metoda propusă de domnul primar mi se pare foarte bună. Prin așa metode poți obține zăpadă și pe Muntele Sinai unde nu a nins niciodată și în pustia struților botezători. În plus, la Bistrița avem mulți rugători iar tov. Andrei Andreicuț poate face minuni dacă vrea. Să ne rugăm pentru zăpadă. Să ne rugăm pentru conducătorii Republicii Socialiste România.

    • Pinguin Apolodor
      A propus struțul decor
      Și-n Bistrița retrogradă,
      Se roagă pentru zăpadă.

  • Concluzia este ca abia astept sa vina sezonul urmator ca sa iesim iarasi cu copiii pe partie. Anul asta au fost zile putine dar a fost minunat

  • Nici nu a început bine sezonul de skiat pe Cocoș, că s-o și gătat!
    Justificări precum cele că foarte mulți bistrițeni au beneficiat de distracție sunt ridicole spre penibile.
    Asta pentru că nu cred că procentul de 2% dintre bistrițeni au beneficiat în vreun fel de acestă investiție și nici nu cred că în perioada viitoare numărul celor ce vor frecventa locația nu va depăși 10%.
    Asta în timp ce de piața Decebal beneficiază un numar de cel putin 5 ori mai mare, de străzi beneficiem cam toți și ia uitați-vă ce frumos arată.
    No, da ce-i poate lipsi chelului?

  • Nimeni nu zice ca nu e un lucru bun ca oamenii sa se bucure de frumusetea zapezii si sa-i duca pe copii la acest sport frumos.Dar ,atat timp cat oamenii nu au strictul necesar pt viata,cat duc sacose pline de medicamente,cat nu-si permit sa dea drumul la gaz,cat se cauta prin conteinere,nu stiu daca putem fi fericiti ca vreo 3000 de concitadini s-au dat pe skiuri?!Haideti dlor cu picioarele pe pamant si ganditi-va la cei mai amarati dintre noi si la problemele urgente ale orasului.

  • No ma… S-o intors Cretu di la schi din Austria? No… Mare pacat ca n-o mai prins omat la Bistrita sa sa mai deie odata. Cred ca palnje tata noptia c-o ratat sezonu pe Cocos.

  • Daca din 202.834 lei scadem banii dati aiurea in lunile noiembrie, decembrie si prima jumatate a lui ianuarie, prietenului Tanase cheltuielile s-ar reduce la 102.834 lei deci eram deja pe plus. De 100000 de lei din noiembrie pana in 15 ianuarie Tanase doar a platit skipass-uri la prieteni in Austria.
    Daca din 102.834 mai scadem 40.000 de lei platiti la firma de paza in conditiile in care platim oricum gardieni si nu e mare smecherie de pazit telescaunul, iata ca cheltuielile ajung la doar cu ceva peste 60.000 lei pentru cele 10 zile de schi desfasurate pe trei saptamani. In curând o sa angajam o firma de paza ca sa-i pazeasca pe gardienii care au ajuns sa castige cat un director de scoala, ca sa doarma mai bine in papuci in cabinele bine incalzite.
    Dar, vai …. contractele cu Tanase si firma de paza nu s-au incheiat o data cu sezonul de schi. Ele de abia au inceput. Pana la sfarsitul anului adica inca 10 luni, costurile cu intretinerea vor insemna inca 1.000.000 de lei peste cele 202.834 de pana acum in timp ce incasarile vor ramane aceleasi. Il asteptam pe domnul primar cu o noua prezentare pe aceeasi tema la sfarsitul anului 2018.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.