”Pentru Biserica Ortodoxă, imaginea este, întocmai ca şi cuvântul, un limbaj care exprimă dogmele şi învăţăturile sale. Este o teologie inspirată, prezentată sub o formă vizuală. Ea este asemenea unei oglinzi care reflectă viaţa duhovnicească a Bisericii. Icoana este o doxologie asemănătoare, ea străluceşte de slavă şi o cântă prin propriile sale mijloace. Adevărata frumuseţe nu are nevoie de dovezi, ea este o evidenţă care se transformă în argument iconografic al adevărului dumnezeiesc. Conţinutul inteligibil al icoanelor este dogmatic şi de aceea nu este frumoasă icoana care este operă de artă, ci adevărul său. O icoana nu poate fi niciodată „frumoasă”; frumuseţea ei este o maturitate duhovnicească spre a fi recunoscută ca atare. Pictura icoanelor este o ramură a artei simbolice; ea nu este numai o artă, ci ceva mai mult decât o artă, o viziune a lui Dumnezeu, o cunoaştere a lui Dumnezeu, o mărturisire prin mijlocirea artei. Icoana dă sentimentul real al prezenţei lui Dumnezeu, este un loc unde Hristos este prezent prin har. Pictura icoanelor dă mărturie despre viaţa de dincolo şi despre aspectele ei, ea nu demonstrează, ea arată. Ea nu constrânge prin puterea probelor, ea convinge şi învinge prin evidenţa însăşi. Emoţia prilejuită de sărbătoarea Învierii Domnului poate fi ilustrată prin culoare sau creaţie literară, antrenând un număr cât mai mare de elevi cu înclinaţii artistice, creativitate, imaginaţie, talent, sensibilitate”, susţin organizatorii concursului „Bucuria Învierii din sufletul copiiilor” care va avea loc în 8 iunie 2013 – în curtea Protopopiatului Ortodox Bistriţa, începând cu orele 11.00.
Fiecare profesor coordonator va putea înscrie în concurs maxim trei elevi, folosind fişa de înscriere care va fi trimisă pe adresa de email a Pr. Inspector Adrian Cherhaţ până la data de 1 iunie 2013. Nu se percepe taxă de participare.
Elevii vor putea concura la următoarele trei secţiuni: pictură pe sticlă, pictură/ colaj/ machete pe suport la alegere: lemn, pânză, etc. şi creaţii literare în proză. Pentru realizarea creaţiilor plastice elevii vor avea asupra lor materialele necesare realizării lucrării, timpul de lucru alocat fiind de trei ore. Nu se admite realizarea în prealabil a schiţelor sau modelelor alese. Creaţiile literare vor avea ca temă sărbătorile pascale, creativitatea şi originalitatea fiind elemente definitorii în evaluarea lucrărilor. Timpul de lucru alocat e de două ore.
Evaluarea lucrărilor va fi realizată de cadrele didactice de specialitate, preşedinte al juriului fiind Pr. Protopop Alexandru Vidican. Se vor acorda premiile I, II, III, menţiuni pe nivel de vârstă şi diplome de participare elevilor care nu au obţinut premii. Cadrele didactice participante vor primi adeverinţe de îndrumători ai elevilor.
Concursul va avea loc în data de 8 iunie 2013, la Protopopiatul Ortodox Bistriţa, Piaţa Unirii, Nr. 9, începând cu ora 11. 00. Acordarea diplomelor se va face în data de 9 iunie 2013. la final, va fi realizată o expoziţie cu lucrările realizate de elevi şi se va edita o broşură cu lucrările artistice şi literare ale elevilor participanţi.
Adaugă comentariu