Ministerul Educaţiei Naţionale va organiza un nou concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante de directori și directori adjuncți din şcoli. Proba scrisă va avea loc în data de 17 iulie, a anunţat inspectorul Simona Konradi, într-o şedinţă cu directorii de şcoli, unde a prezentat şi modificările faţă de precedentul concurs care a avut loc anul trecut.
„În 17 iulie a.c. este stabilită ziua pentru proba scrisă pentru concursul de directori. Centrul de concurs la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud este Colegiul Naţional Liviu Rebreanu Bistriţa”, a spus Konradi.
În ceea ce priveşte componenţa comisiei de concurs, dacă până acum era formată din persoane propuse de consiliul profesoral al şcolii respective şi reprezentanţi ai primăriei, în noua formulă, tot cu cinci membri, comisia va include inspectorul școlar general adjunct sau inspectorul școlar pentru management instituțional sau inspector şcolar, cu titlul de coordonator, respectiv patru membri (doi inspectori şcolari şi doi directori de la unităţi de învăţământ care au luat deja concursul). Reprezentanţii primăriilor vor fi doar observatori la concurs, nu membri în comisie (evaluatori).
În cadrul probei scrise, care constă în rezolvarea în maximum 60 de minute a unui test-grilă cu itemi elaborați de Ministerul Educației Naționale, se va evalua în proporție de 50% elemente de legislaţie şcolară și în proporție de 50% competențe manageriale ale candidaților. De asemenea, testul grilă va fi diferenţiat, pentru candidaţii la posturile de directori ai unităţilor de învăţământ preşcolar, faţă de ceilalţi candidaţi.
În ceea ce priveşte evaluarea CV-ului, se propun schimbări de punctaj. De exemplu, condiţia “doctorat în management educaţional ori în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea” va avea 0,5 puncte (până acum, 1 punct), “participarea la stagii de formare/de perfecţionare în specialitate şi/sau în managementul educaţional, politici educaţionale, asigurarea calităţii educaţiei în ţară sau în străinătate” va fi notată cu 2 puncte (anterior, stagiile în ţară erau 1 punct, iar cele în străinătate, 1 punct) sau „experienţa în activitate” – 1,25 puncte (faţă de 1 punct).
Sunt şi schimbări în bibliografia de concurs şi în procedura de înregistrare a dosarelor de înscriere. Acestea vor putea fi depuse şi letric şi încărcate electronic în platformă.
În urma primului concurs organizat de Ministerul Educației pentru ocuparea funcțiilor de conducere din școli, doar o parte dintre directori au devenit conducători legitimi după ce au susținut și promovat acest concurs. Au rămas însă câteva zeci de posturi vacante, pe care au fost numiți directori și directori adjuncți detașați în interesul învățământului pe perioadă determinată care trebuie să se prezinte acum la concurs dacă doresc să-și păstreze funcțiile.
Inspectoratul Școlar face și decide totul. Asta da descentralizare!