Actualitate Recomandări

Concursuri care sună bine, dar miros urât. Containerele pentru plastic, burduşite sau sigilate

(FOTO) Concursul „Hai să scăpăm Bistriţa de poluarea cu plastic!”, demarat, teoretic, la jumătatea lunii mai cu termen de finalizare Ziua Mediului din 5 iunie, este un eşec lamentabil ca multe alte aşa-zise competiţii cu denumiri bombastice şi cu finalitate zero. Municipalitatea a promis un premiu de 2000 de lei asociaţiei de proprietari care colectează selectiv, uitând să precizeze şi unde, nu de alta, dar containerele cu capac galben sunt fie burduşite, fie sigilate.

Este cazul cartierului Subcetate unde sunt patru puncte de colectare a gunoiului. La cel din dreptul blocurilor sociale, au început să crească buruienile printre containerele semiîngropate unde ar trebui depozitate separat: hârtia şi cartonul, plasticul şi metalul.

Nici măcar celebri, de acum, căutători prin gunoaie nu au putut să le răscolească dintr-un motiv cât se poate de simplu: sunt sigilate.

Ca urmare, locatarii blocurilor sociale, aruncă tot gunoiul „amestecat” în containerele amplasate de Supercom, care a avut grijă să scrie mare pe acestea pe o parte „Menajer”, iar pe alta „Deşeuri amestecate”.

Deducem că această asociaţie nu are nicio şansă la premiu întrucât nici să vrea nu a putut colecta selectiv. Se cheamă că e discrimată de însăşi cea care ar trebui să apere drepturile tuturor: autoritatea locală.

Al doilea punct gospodăresc este amplasat în dreptul magazinelor din cartier. Aici nu e pus niciun sigiliu pe containerele semiîngropate, dar nici nu s-a deranjat cineva să le golească precum pe cele de „Amestecate”.

 

Drept urmare, nici locatarii din zonă nu au nicio şansă la premiu, chit că mulţi s-au străduit să nu mai arunce plasticul decât în containerul adecvat.

Nici al treilea punct gospodăresc din cartier, situat între blocurile ANL şi case, nu le dă posibilitatea oamenilor să se comporte civilizat, aşa cum probabil şi-ar dori. Şi aici, containerul pentru plastic e plin, iar din el se degajă un miros insuportabil, dovadă că nu a fost golit de mult timp.

Al patrulea punct gospodăresc din cartier e situat în imediata vecinătate a acestuia, într-o intersecţie unde vizibilitatea e mult afectată de containere. Din acest motiv, aici au loc adesea accidente rutiere. Doar în acest punct mai e ceva loc în containerul pentru plastic unde, aşa cum se poate vedea din fotografii, chiar s-a respectat indicaţia de pe capacul galben.

Aşadar, comunicatul Primăriei Bistriţa dat la jumătatea lunii mai 2018 e cât se poate de ipocrit: ”Poluarea cu plastic este una dintre cele mai mari provocări de mediu ale zilelor noastre, statisticile arată că în anul 2050 vor exista mai multe materiale de plastic în oceane decât pești. Pentru a schimba viitorul, trebuie să intervenim fiecare dintre noi. Indiferent dacă este o băutură răcoritoare îmbuteliată, o pungă de la supermarket sau pahar din plastic, plasticul de unică folosință a devenit înglobat în viața noastră de zi cu zi. Costul scăzut, comoditatea și ușurința acestor produse au revoluționat ambalajul bunurilor. Cu toate acestea, costul catastrofal de mediu al acestei comodități devine acum din ce în ce mai clar. Această situație se regăsește și în Bistrița. Este un moment bun să ne unim efortul și să colaborăm pentru a ne ajuta să schimbăm obiceiurile legate de produsele din plastic. Pentru a combate poluarea cu materiale plastice este nevoie să luăm atitudine și să gândim profund la modul în care putem reduce cantitativ, reutiliza și recicla, dar si să determinăm noi deprinderi”.

Dacă e să facem interpretare pe text, primul lucru care trebuie făcut este să fie golite aceste containere ca oamenii să aibă unde depozita plasticul, condiţia de bază şi esenţială atunci când ceri ceva fiind aceea să creezi condiţii ca acel „ceva” să se poată produce.

Întrucât nu s-au creat niciun fel de condiţii, Concursul „Hai să scăpăm Bistriţa de plastic!” este lipsit de sens. Despre el aţi putut citi AICI. 

7 comentarii

  • Cel mai bine ar fi ca toti cei care detin restaurante, pensiuni s-au hoteluri să fie obligați să aibă un contract cu firma de salubrizare. Neavand acel contract ei duc toate reziduurile si deșeurile si le aruncă lângă containerele semiingropate.S-au să fie montate camere video. Mulți dintre acești indivizi vin după lăsarea serii si își descarca camionetele s-au alte mijloace de transport a gunoaielor.

  • Pai cum sa faca contract Dl Ioan daca unii sefi de la firma de salubrizare maninca si bea la fara sa achite nota de plata!!!Cum se revanseaza el ?? O stiu din sursa nu sigura ci foarte sigura!!TRAIASCA HOTII!!!

  • Pt. ca acest concurs sa aiba si un final de succes, chiar primarul trebuie sa ecologizeze orasul si de poliesterul amplasat sub forma de OUA, STRUTI, MERE amplasate peste tot. Impostura este la ea acasa la aceasta administratie. De-a lungul anilor au fost o gramada de concursuri organizate cu elevi. Asta nu a fost rau deloc pt. educarea tinerei generatii. Dar ce te faci cand ditamai primarul face exact pe dos . Bunaoara sloganele folosite de Primarie erau; 1. Iubesc BISTRITA VERDE.2 PROTEJATI INIMA VERDE a ORASULUI. Inima verde a orasului fiind chiar PIATA CENTRALA la km O din fata sediului administratiei locale. 3. In fiecare primavara inainte de Pasti copilasii insotiti de impostori din primarie, impodobeau un copacel cu OUA dupa model sasesc. Ce o sa zica micutii daca DRUJBA o sa-l puna jos si pe acesta ? Asa ca tovarasilor alesi, fiti mai normali, mai cu bun simt, fara sa va credeti buricul Bistritei care sa hotarasca chiar singuri ce e bine si ce e rau pt. comunitate. Dupa ultimele proiecte ati dovedit ca sunteti paraleli cu aspiratile bistritenilor si in afara de a da cu sutul in bani publici, chiar nu va duce capul la mai nimic bun.A se vedea proiectele stupide gen; centru intermodal de trafic, adica o mare harababura la gara. Pasarela Suspendata pt. pietoni, Podul care are mari probleme in trafic, si ce sa mai vorbim de vestita Partie ?Stau in mizerie totala zeci de Puncte Termice, masinile nu mai incap pe drumuri, dar primaria face CENTRU LITURGIC inloc de parcari suspendate in cartiere, cu abonament, eliberand astfel strazile. Becleanul si Prundul Barg. v-au luat-o inainte .SA VA FIE RUSINE ca luati o gramada de bani de la noi sub forma de salarii si va mai trebuie si PENSII SPECIALE !!!

  • Însuși titlul concursului este unul ce ne duce în direcție eronată. Dacă dorim ”să scăpăm de plastic”, indiferent în ce localitate, trebuie să ne gândim ce facem cu el, cine-l reciclează și în ce produse utile îl transformă. Fiindcă, băgând mizeria sub preș (adică la groapa de gunoi, în râuri, mări sau oceane) nu înseamnă că am scăpat de plastic.
    Mai mult, ar trebui să existe o colaborare pentru rezolvarea acestei probleme, nu un concurs. Un concurs înseamnă competiție, însemnă egoism, înseamnă bătălie, care nu duce la nimic durabil. Fiindcă provocarea există deja, o putem numii ”poluare cu plastic”, să încercăm să o rezolvăm pe termen lung (durabil) fără să ne ”scoatem ochii” unii la alții prin concursuri.

  • Romania si romanul reprezentat, condus si gestionat de niste oameni care umbla pe la hore si balciuri in IZMENE pt ca ei se dau mari patrioti si ca asa e traditia dar nu sunt in stare sa gestioneze colectarea gunoiului din oras si judet atunci acesti izmanari nu-si merita functiile. Asta este o tara normala???? Multumim PSD si tuturor participantilor la jupuit ciolanul. Cand niste indivizi ajung sa conduca avem ceea ce avem acum….

  • Dacă i-aș zice „prostie” aș face pe prostul. Dar nu pot, pentru că evident și pentru regele proștilor este faptul că interese mai mari decât ale bistrițenilor au făcut ca serviciile de salubritate ale orașului să fie încredințate unei încropituri de firmă făcută poate la o beție.
    Poate explica cineva cum de „deșteptul” nostru Creț nu a cerut firmei implicată în salubrizarea orașului să preia și să utilizeze aranjamentele de containere cu destinație precisă, și bine gândite -pentru care s-au făcut cheltuieli serioase, și în schimb au trecut ca în epoca pietrei la colectarea „de-a valma”?
    Poate explica cineva cum de tot același „deștept”, dacă a constatat că acele containere cu destinație precisă nu au fost necesare, cui a cerut să plătească pentru amenajarea lor „inutilă”?
    Poate cineva explica de ce nu se desființează de primarul „deștept”acele containere cu destinație specială și pe locul lor să se facă locuri de parcare?
    Poate cineva să explice de ce în zeci de ani autoritățile județului nu au făcut împreună cu cei care există doar pe state de plată de la „mediu”, studii și documentații pt.finantare europeană pentru construirea unor gropi de gunoi cu recuperări de metan, cu purificarea apelor freatice, cu recuperarea deșeurilor refolosibile?
    Răspunsul e unul singur pe care-l știm toți: interesurile oculte materializate cu favoruri din cele mai diverse.
    Nimic pentru binele cetățeanului.

  • Domnule Cruceru, daca o sa cititi despre proiectul de gestionare a deseurilor, care este unul la nivel judetean, gestionat de Consiliul Judetean, realizat prin fonduri europene, o sa va dati seama ca pana in 2020 trebuie pastrate/folosite acele containere, ca nu prea are primarul de a face cu ele si ca ar fi bine daca noi, oamenii de rand, am incerca sa colectam selectiv, sa folosim containerele acelea, asa cum sunt, si sa mai le mai spunem si celor din jurul nostru ca ar fi bine sa o faca… in rest… politica si politicienii nu ne scapa de gunoaie… ba, parca ne umplu de ele… :))))))))))))

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.