Social

Condiția pentru ca elevii și studenții orfani să primească în continuare pensie de urmaș

Elevii și studenții care și-au pierdut un părinte sau pe ambii și care primesc pensie de urmaș trebuie să prezinte Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud de adeverințe de studiu în termen de 10 zile de la începerea școlii/universității pentru a putea beneficia în continuare de dreptul prevăzut în art. 74 lit. b) din Legea nr. 360/2023.

Conform legii, copiii au dreptul la pensie de urmaș daca își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 ani .

Beneficiarii pensiei de urmaș au obligația să prezinte adeverințele de studiu în termen de 10 zile calendaristice de la începerea anului școlar/universitar .

În situația copilului, beneficiar al unei pensii de urmaș în condițiile prevăzute la art. 74 lit. b) din Legea nr.360 /2023 , care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 noiembrie a anului în curs.

”Având în vedere prevederile legale susamintite, ca regulă generală, copiii urmași în vârstă de peste 16 ani, au obligația să prezinte în termen de 10 zile calendaristice, de la începerea anului școlar, adeverința în original, din care să rezulte că în anul școlar în curs, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.

De asemenea,  studenții urmași au obligația ca în termen de 10 zile calendaristice de la începerea anului universitar să prezinte adeverința în original din care să rezulte că în anul universitar în curs urmează o formă de învățământ superior organizată potrivit legii. În cazul nedepunerii adeverinței menționate, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie a anului în curs se reține de la plată potrivit procedurii”, informează Casa Județeană de Pensii.

5 comentarii

  • Unde ești mandea Gruia Ivan cu ”la un clic distanță” ? de ce nu ar putea școlile să transmită on-line către casele de pensii aceste informații și să scutească tinerii de drumul după și cu adeverința pe la diferite porți ? E la fel ca în anii 1970-1980 ! Un pas înainte – doi pași înapoi !

    22
    3
    • Să citească legea. Dacă vrea bănuții să-și depună actele pe care le cere Statul Român. Românul este șmecher și inventiv, iar un hecker poate păcăli Casa de Pensii… Se poate și prin poștă! Oare nu am devenit prea comozi?

  • Domnule Istrate, noi nu facem favoritisme, suntem principiali: mergi și scoți adeverința în original, o îndosariezi (dosar cu șină), vii cu ea la casa de pensii, faci o cerere și o copie după cuponul de pensii și buletin și o depui la ghișeu (când îți vine rândul). La un clik distanță !
    De aici vine vorba că: O nenorocire nu vine niciodată singură.

    11
    2
  • Tovarasul Ivan nu prea are treabă cu IT-ul . E pus politic ca si majoritatea celor ce apar in fata . Cei din spate conduc si lor le convine asa. Noi , prostimea ,muncim sa poata ei sa i-a decizii foarte foarte proaste.

    9
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.