La nivelul Primăriei Bistriţa funcţionează o comisie de evaluare şi avizare pentru activităţile de defrişare a arborilor, singura care dă undă verde pentru tăierea copacilor din oraş. Cetăţenii care vor ca un copac să fie pus la pământ trebuie să scrie motivele pentru care solicită acest lucru, în cazul celor care stau la bloc fiind necesare semnăturile a jumătate plus unu din numărul locatarilor.
Viceprimarul Cristian Niculae, membru în această comisie, a declarat pentru Timp Online că sunt numeroase cereri venite de la cetăţeni, dar foarte puţine sunt avizate pozitiv.
„Foarte multă lume ne cere să tăiem arbori pe motiv că nu au lumină din cauza lor, că îi încurcă crengile copacilor. Noi suntem drastici în acea comisie din care mai fac parte reprezentanţi şi ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului, ai Gărzii Forestiere. Tăiem foarte rar. Facem reduceri de coronament, dar cu mare atenţie şi cu mare stricteţe. Unde tăiem, plantăm arbuşti de talie mai mică. A fost o situaţie pe strada Emil Gârleanu unde s-au făcut nişte toaletări şi s-au rupt firele care treceau prin coronamentul copacilor. Oamenii de la Direcţia de Servicii Publice care au tăiat crengile la 15 metri înălţime nu au avut cum să facă, firele s-au reparat”, a spus Cristian Niculae.
Între timp, pe portalul domnuleprimar.ro, Sorin Herciu a scris: „În fiecare an, primăvara se strâng o mulțime de crengi de la toaletarea pomilor fructiferi din grădinile oamenilor (fără să mai vorbim de spațiul verde al orașului). Acestea pot fi o resursă pentru compost sau chiar biomasă”.
El a solicitat Primăriei Bistriţa să colecteze aceste crengi şi să anunţe public unde pot fi duse. Crengile provenite din toaletarea arborilor din oraş sunt încărcate în remorcile tractoarelor de la DSP
Inainte de ’89 strazile principale si nu numai erau marginite de salcami, castani, …plantati la o anumita distanta…4,5 m cred. Vara era splendid cand mergeai pe trotuarla umbra lor. In plus mai ascundeau cenusiul blocurilor, care deprima (acum ar putea ascunde debandada arhitecturala si culorile distribuite aiuria). In tarile vestice este o ordine in cromatica cladirilor. Daca se merge pe crem, maro, bej, caramiziu atunci se folosesc doar culorile pe acea linie. Nu vezi roz, mov, portocaliu pe aceeasi strada. Se folosesc culori care odihnesc ochii, intr-o lume asa agitata. Deci daca mai reducem si copacii de pe marginea strazilor, din spatiile verzi dintre blocuri, din parcuri….suntem jalnici. Acum cand poluarea globala creste alarmant, cand trebuie sa profitam de cel mai mic spatiu pt a marii plamanul verde. Cu atat mai mult in mijlocul oraselor,…noi taiem 4 copaci adulti si punem un puiet….dar il anuntam cu surle si trambite….
Baiul mare este ca pe langa cetatenii inconstienti de beneficiile primite de la arbori, principalul adversar al copacilor este nimeni altul decat EDILUL SEF al orasului. Astfel proiectele de asa zisa modernizare a Bistritei sunt de o brutalitate iesite din comun. A se vedea dorinta Primarului de a sterge de pe HARTA VERDE a orasului sute de copaci si zeci de mp de iarba din parcul M. EMINESCU si PIATA CENTRALA. Dupa aceste episoade bistritenii cu totii vor beneficia de un aer super care va fi inspirat de la tevile masinilor. Administratia inca nu ea in calcul ca pe primul loc in mediile URBANE bolile respiratorii sunt pe primul loc. In schimb cica ; Primaria este partenera si serbeaza ORA PAMANTULUI ! FARA CUVINTE !!!
Va place cum an de an sunt mutilati copacii din orasul nostru-pentru ca mutilare se numeste ceea ce fac acesti „specialisti”?Va plac crengile care,taiate brutal sunt ca niste brate care implora…?Priviti de exemplu, cei doi copaci din parculetul de langa lumanarea aceea oribila,copaci care se chinuie an de an sa-si cresca niste crengute si in anul urmator le taie iarasi.Oricum parcul nu are umbra,este doar pentru plaja si pentru ciorile care fac o mizerie de nedescris.