Setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgenţă, începând cu data de 15 mai, cuprinde și o serie de recomandări cu privire la activitatea în lăcaşurile de cult.
Accesul persoanelor în lăcaşul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp/persoană, iar personalul şi persoanele care intră vor purta mască, astfel încât să acopere gura şi nasul, şi îşi vor dezinfecta mâinile.
La intrarea în lăcaşul de cult se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
Totodată, sunt prevăzute precauţiuni speciale – se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanţă de cel puțin 1 metru, se va evita oferirea/primirea împărtăşaniei în condiţile în care nu se pot asigura linguriţe şi pahare de unică folosinţă.
Slujbele se vor oficia numai în aer liber, cu menţinerea distanţei între persoane, şi nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.
Activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase în locașurile de cult, care se desfășoară fără participarea credincioșilor sau practicile, și ritualurile cu caracter privat (ex. botezurile, cununiile sau înmormântările), au loc cu participarea unui număr strict limitat de persoane (maxim 16 persoane) și respectarea regulilor de distanțare socială.
Biserica Ortodoxă Română a transmis că ”redeschiderea lăcașelor de cult ține de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieții fiind esențială. Recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință. Biserica Ortodoxă Română și toate celelalte culte religioase au dovedit în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie și, în cazul Patriarhiei Române, o implicare caritabilă fără termen de comparație. Problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii. Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie”.
Toate celelalte culte, mai putin BOR, au inteles situatia.BOR a facut presiuni la GUVERN atat de Florii, cat si de Paste .De FLORII ,au impartit ramuri de salcie, iar de PASTE, atat painea si vinul, cat si lumina.A fost o agitatie continua in perioada de stare de urgenta, cand tuturor ni se cerea sa stam in casa.Asta inseamna pentru BOR comportament exemplar. Vai de capul nostru!
Banul este pe terminate si trebuie sa deschida afacerea
da-mi voie sa fiu un pic mai acid, ptr ca in RO nu se poate cu usurelul. Realitatea demonstreaza inca o data ca BOR nu prea ii pasa de romani. Ce daca se imbolnavesc, ce daca unii mai si mor, important este ca ei sa nu isi piarda din public, sa nu isi aiba veniturile diminuate. Tare as vrea ca BOR sa fie expediata din viata politica a tarii si sa se concentreze pe cele spirituale. Nu cred ca a fi un bun credincios insemna doar sa bifezi cateva activitati cu caracter religios: mersul la biserica, luarea luminii, mancatul pascai, baut aghiasma, chemat popa la sfintit masina,etc. ci mai degraba o comuniune in spiriti cu divinitatea. Multi romani au uitat asta si, noi ca si comunitate, inclusiv sub supravegeherea fetelor bisericesti ne-am departat unii de altii.
BOR in ultimii ani s-a transfortat si societate pe actiuni, mai mutl si exceptata de la legile financiare romane. Desi desfasoara activitati economice de turism, agricultura, transport persoane, hoteliere, vanzare bunuri si servicii totusi acestea sunt exceptate de la plata impozitelor si celorlalte obligatii legale. Ideea mea e ca daca vreai ajutoare la stat pentru a te intretine atunci lasa economia. Sa nu mai vb de implicatiile politice suspecte pe care BOR le are cu privire la retrocedare unor suprafete imense de paduri si vii prin Moldova si Dobrogea inclusiv acuzata de fraude cu fonduri europene.
Desore actele de voluntariat ale bisericii in acesta perioada vreau doar sa spun ca au cam lasat de dorit. As vrea sa amintesc cazul unui preot catolic din Italia care si-a cedat aparatul de respirat altui cetatean, el decedand. Cand o sa vad un popa ortodox in stare de asa ceva. Se vb ca pe undeva ar fi dar ….. eu n-am vazut. Mai degraba inconstienta, bagatelizarea problemei, ignorarea legilor nationale, instigare populatiei spre a nu respecta autoritate statului, trufasie. BOR din punctul meu de vedere trebuie sa se schimbe radical ptr altfel ca o sa piarda multi adepti – pe mine m-a pierdut. Stiti ca in unele cercuri stiitifice circula analize asupra modului in care ortodoxia franeaza dezvoltarea culturala si economica. Uite o tema de discutat.
BOR e stat in stat.Cum sa respecte reguli?
Pai cum nu exista?
Mult prea fericitul si rasfatatul Pimen a împartit elicopterul cu alt muritor de rând.
Ioane,vorbesti ca multi Ioni,fara sa gandesti ca lovesti in una din institutiile fundamentale ale tarii numita Romania!Cum iti permiti sa afirmi ca Biserica a instigat la neascultare fata de autoritati,cand autoritatile insele:presedinte,guvern,autoritati medicale au adus multumiri Biseicii Ortodoxe si tuturor cultelor, pt sprijinul acordat in aceste momente dificile.Asculta ,Ioane si intelege:DACA BOR IN FRUNTE CU PATRIARHUl S_AR FI OPUS ERA DEZASRU SI MOARTE! Daca ai ceva cu BOR ,nu avea cu ADEVARUL! Si tacuisses philosophus mansisses!
Dupa ce Institutul National de Sanatate Publica (INSP),a anuntat că în cadrul măsurilor de relaxare avute în vedere după 15 mai, în biserici, se vor institui o serie de precauții speciale, intre care : „se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință”, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a făcut sâmbătă o declaratie lipsită de orice logică. El a spus că: „Problema împărtășaniei nu este o problemă de natură medicală și nu trebuie să constituie pentru nimeni un punct de poticnire. Este foarte clar și afirm cu totală responsabilitate că niciodată Sfânta Împărtășanie nu a constituit sursă de infestare pentru cineva. Acest lucru, sigur, operează în regimul credinței. Nu e vorba de nicio opoziție față de aceste măsuri”.
Ia nu va mai bateti joc voi toti de mai sus de libertatea mea de a merge la biserica…daca voi nu mergeti, lasati -i pe cei care vor sa o faca…stiti cat a ajutat Biserica in aceasta perioada?….evident ca nu…nu va plac ritualurile ortodoxe, nu va obliga nimeni sa va impartasiti dar nu ma aratati pe mine cu degetul ca le accept si particip la ele…daca sunteti democrati precum pretindeti….
Cei mai mulți oameni s-au îmbolnăvit în spitale, nu în catedrale. Cu ce e mai periculos sa participe la liturghie în aer liber, respectând distanța socială, decât sa se înghesuie la rafturi la Kaufland, sau în piață, unde precupeții cu aceleași mănuși pun marfa și umblă cu banii?
Pocaitilor nu va mai legati voi de BOR ca si voi v-ati adunat pe ascuns prin case si v-ati botezat in raurile tarii in aceste zile de situatie de urgenta. Ati devenit adevarate focare. Deci ciocu mic.