O delegație a Asociației Sașilor Bistrițeni din Germania şi Austria HOG Bistritz-Nösen, reprezentată de dr. Hans Franchy (președinte) și prof. dr. Horst Göbbel (vicepreședinte), alături de av. Friedrich Gunesch (secretar general în Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice Cult Augustan din România), Ecaterina Borsos (prim-epitrop) și Johann Dieter Krauss (preot paroh al Bisericii Evanghelice din Bistrița), a avut o întrevedere cu primarul Ioan Turc.
”Discuțiile au vizat, printre altele, stadiul lucrărilor de reabilitare a Bisericii Evanghelice, dar și de modernizare a clădirii principale a Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”, unde domnii Franchy și Göbbel au fost odinioară elevi, pe când se numea Liceul nr. 1. Oaspeții trecuseră și prin Wonderland, pentru a-și face o idee despre modul în care se dezvoltă municipiul Bistrița, vechiul „acasă” pentru o mare comunitate de sași emigrați în Austria și Germania. Legăturile cu bistrițenii au rămas deosebit de strânse, iar reluarea vizitelor după perioada de restricții este un semn că suntem la fel de apropiați. De altfel, dr. Franchy mi-a transmis și salutul primarului din Wiehl, Ulrich Stücker, cu invitația de a participa, în 30 octombrie, la un eveniment al orașului german înfrățit cu Bistrița. I-am asigurat pe distinșii mei invitați că specificul arhitectural săsesc al burgului Bistritz va fi păstrat chiar și după derularea unor mari proiecte care includ reabilitarea clădirilor din centrul istoric, ba chiar va fi mai bine pus în valoare, crescând asftel indicele de atractivitate turistică. Totodată, am propus ca profesori germani să țină extracurricular cursuri la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, ținând cont de deficitul de dascăli care pot să predea aici în limba germană. Rămâne ca întâlnirile noastre să aibă loc regulat, pentru a fi mereu la curent cu oportunitățile care ne pot consolida relația de strânsă amiciție și colaborare”, a detaliat primarul Bistriței.
Perfect, trebuie sa tinem aproape de sasi, ca ei au bani si know-how despre cum se fac lucrurile nemteste. E bine c-au venit ei la noi, dar si noi la ei ar trebui, pentru exemple de bune practici de la fata locului.
Marius, îți surâde o plimbare pe banii noștri , prin străinătate?? Deja v-ați plictisit la muncă și vreți plimbări?hmm …
Oameni faini care vorbesc romaneste mai bine ca romanii nostri, i-am auzit cand au mai fost pe la Bistrita. Spiritul lor ne lipseste, parca odata cu plecarea lor a plecat si ordinea si disciplina de pe-aici. A intrat balcanismul, unde totul e tratat prea lejer.
Franchy ala e foarte tare, un vizionar in felul sau. Mereu ideile lui, daca au fost luate in considerare, au prins bine burgului nostru. Sa mai vina, sa-i facem flotant macar. ))
Franchy , de care zici tu ca e tare , e cel care l-a salvat pe cretu cand s-a dus la ski cu mașina primariei , fabricându-i o invitație fictivă la Nurnberg !
Cat a fost Cretu primar , cuvântul lui Franchy era lege in Bistrita , inclusiv in controversatele proiecte ce ne-au îndatorat pe zeci de ani !
Mda si eu sunt sas la origini si apreciez initiativa voastra chiar daca nu imi sunteti simpatici
hai ca pana la urma va dati pe brazda… cine stie paoate votez cu voi la urmatoarele alegeri daca sunteti cuminti
LOCAN vorbesti fara sa cunosti sau nu vrei sa vezi realitatea despre cimitirul EVANGHELIC. Atata timp cat acel perimetru a fost numai al SASILOR si UNGURILOR a fost curat si bine intretinut. In momentul in care au aparut mormintele romanesti cu fala facute si prost amplasate a inceput degradarea cimitirului. Bietilor SASI plecati si mormintele lor ramase fara apartinatori cine sa le intretina ? Statul nu isi vede de neputinta lui, eventual vreun ONG cu voluntari.