Joi dimineaţă, la Hotel Coroana de Aur a început Conferinţa naţională a bibliotecilor şi bibliotecarilor din România ANBPR BiblioPublica, organizată în premieră la Bistriţa, având ca temă ”Nova Bibliotheca – Provocări şi tendinţe în bibliotecile publice”.
La deschiderea oficială au mai fost prezenţi directorul Biblionet Paul-Andre Baran, vicepreşedintele CJ Dorin Popescu, viceprimarul George Avram, preşedinta Uniunii Scriitorilor din România – filiala Cluj, Irina Petraş, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, dr. Mircea Gelu Buta.
Primul care a luat cuvântul a fost managerul Bibliotecii Judeţene ”George Coşbuc”, Ioan Pintea, amfitrionul evenimentului. ”Sunt foarte bucuros că au venit la Bistriţa atâţia bibliotecari şi editori. Este o conferinţă amplă şi importantă pentru meseria noastră de bibliotecari. Când l-am sunat pe Grigore Leşe şi l-am întrebat: ”Cu cât cânţi?” Mi-a zis: ”Eu cânt şi cu mult, şi cu puţin. Pentru tine voi cânta cu foarte puţin”. El este aici şi din ipostază de autor, a scris o carte devenită deja foarte cunoscută. Toţi cei care au venit la Bistriţa merg practic pe urmele lui Coşbuc şi Rebreanu”, a spus Pintea.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Dragoş Neagu, i-a oferit lui Ioan Pintea diplome de excelenţă, iar autorităţilor locale şi judeţene – Radu Moldovan, Ioan Țintean, Ovidiu Creţu – diplome de onoare. ”Au venit din ţară peste 100 de colegi, iar Biblioteca Judeţeană a făcut un efort deosebit”, a menţionat Neagu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, le-a urat tuturor bun venit în judeţul lui George Coşbuc şi Liviu Rebreanu. ”Pentru unii biblioteca este un cuvânt, pentru alţii un loc de muncă, dar cred că biblioteca este o fărâmă de univers adusă acasă, la fiecare dintre noi. Biblioteca Judeţeană funcţionează într-una dintre cele mai frumoase clădiri din Transilvania. Biblioteca Judeţeană a devenit un etalon pentru instituţiile publice de cultură din judeţ. Avem proiecte importante în continuare cu Biblioteca, şi chiar dacă trecem printr-o perioadă de criză financiară, actul cultural trebuie să rămână la un nivel cât se poate de ridicat”.
”Primul meu minut de lucru în viaţă, după ce am terminat facultatea, a fost în clădirea unde este acum Biblioteca, pe atunci Banca Naţională. Eram mândru că lucrez în clădirea unde vremelnic a trăit Carol II. Mă gândeam ce va deveni acea clădire, mă aşteptam să apară o crâşmă, dar s-a ales cea mai bună variantă, să fie sediul Bibliotecii Judeţene. Atâta timp cât există biblioteci, va exista o stare normală”, a spus prefectul Ioan Țintean.
Preşedinta USR – filiala Cluj, Irina Petraş, a afirmat că ”viitorul este al bibliotecilor deoarece lectura face parte din structura omului. Internetul este o aripă utilă a bibliotecilor”.
Participanţii discută, printre altele, despre principalele trenduri şi oportunităţi privind evoluţia bibliotecilor, posibilele blocaje sau dificultăţi pe care le pot întampina bibliotecarii, dinamica bibliotecilor dar şi despre cât de pregătiţi sunt bibliotecarii să răspundă cerinţelor tot mai exigente ale utilizatorilor.
Pe agenda Conferinţei care ţine până sâmbătă sunt trecute prezentări în plen ale invitaţilor, lansări de carte, concert susţinut de Grigore Leşe, întâlnire cu ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, vizite ale participanţilor la Biblioteca Judeţeană şi la obiective culturale din judeţ.
AICI programul complet al evenimentului.
MAI MULTE IMAGINI, PE PAGINA NOASTRĂ DE FACEBOOK!
nooooo alte murdarii nooo la psd nooo ca foamea lui montoiu noooo