Problema consumului de droguri a fost ridicată în Consiliul Local Bistrița de consilierul PMP Oana Săcălean, care a opinat că ar fi nevoie de măsuri concrete pe care să le ia și administrația locală.
PSD a anunțat în ședință că lucrează la un proiect pentru amenajarea unui centru de dezintoxicare și prevenție pe care îl va prezenta în ședința de aprobare a bugetului. ”Unii medici au relatat că Bistrița este locul doi la nivelul regiunii de nord a Transilvaniei în ce privește consumul de droguri”.
Consilierul PNL Florin Urîte a intervenit în dezbatere și a amintit că anul trecut, la inițiativa Prefecturii, a fost organizat un concurs de afișe antidrog susținut de companiile private, inițiativă care s-a dovedit bună și ar merita continuată.
”Avem un calendar comun de activități cu Centrul Antidrog, dar Primăria Municipiului Bistrița se poate implica doar în ce privește activitatea de informare și prevenire care este una destul de generoasă. Securizarea perimetrului școlilor prin supraveghere video, prin prezența Poliției Locale este o pârghie pe care o folosim. Rezultate notabile pe această componentă nu pot veni decât dintr-o cooperare strânsă între elevi, părinți, Poliție, societate civilă – asociații, fundații – practic o serie de entități trebuie să colaboreze pentru ca tinerii să înțeleagă riscul consumului de droguri pentru ca cei care consumă droguri din nefericire să poată fi reabilitați – nu cred că e un cuvânt prea tare – pentru ca starea de spirit în rândul tinerilor să fie una bună și care să respingă acest comportament care, pe fond, este unul deviant”, a spus Turc.
Conform Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, anul trecut, în tot județul, polițiștii au depistat în trafic, conducând autoturisme sub influența unor substanțe interzise 61 de conducători auto, cu 44 mai mulți decât în 2020, pozitivi în urma testării cu aparatul Drug Test.
La Bistrița funcționează un Centru de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, structură teritorială a Agenției Naționale Antidrog.
Si ce credeti stimati consilieri ca rezolvati cu centru de dezintoxicare ?
Toti consumatorii de droguri trebuie depistati sa aiba o fisa si controale regulate cu politia la usa si in trafic.
Nimeni nu se va prezenta de buna voie la dezintoxicare decat adusi cu arcanul.
Doar in familiile sudate care comunica intre membrii sai se rezolva cate un caz fericit, in sensul ca si tanarul doreste si realizeaza ca-i bai.
Consilierii nu au cum sa rezolve acest aspect care tine clar de vointa si educatia din familie.
Consilierii sa-i doara capul de viata grea si lipsurile din familii si facturile apasatoare care nu mai lasa loc nici macar de un trai decent.
Consumul de alcool si droguri vine de la grave lipsuri materiale si viata apasatoare fara rezolvare.
Da. Din atâtea lipsuri, in Occident 99% din tineri și nu numai se droghează.
Banuiesc ca vorbiti de substante psihoactive interzise-droguri? Va intreb d-l Balan, daca sunt interzise de ce se pot procura de catre tineri asa usor? Structurile care trebuie sa se ocupe de combaterea traficului de droguri oare nu au si ei o vina. Isi fac treaba?
Andrei , daca eram de la DIICOT si alte structuri iti puteam da un raspuns.
pana una alta sunt fericit ca nu mai am de crescut copii iar DUMNEZEU m-a ferit de nenorociri cu a mea fata care acuma are 40 de ani.
sper ca si nepoata se va feri singura ca are totusi o judecata buna la 19 ani.
pot sa spun ca aceste structuri in toata lumea in toate tarile sunt din pacate depasite de numarul de cazuri.iata cum rolul familiei este primordial.
eu am reusit si la acest capitol cu disciplina de FIER.
Cum suna ? stiu ca nu va place, dar nu am ce face.