”Reînfiinţarea unei pieţe în localitatea Viişoara este de multă vreme o dorinţă a viişorenilor. Chiar dacă administrativ localitatea Viişoara este integrată municipiului Bistriţa, ea păstrează încă caracteristicile unei localităţi rurale. În ultimii ani administraţia locală a adoptat măsuri vizând urbanizarea localităţilor componente. Au fost însă neglijate dorinţele şi tradiţiile locuitorilor din Viişoara, în trecut un centru agricol important în care se desfăşurau târguri lunare de animale. Târgul a fost desfiinţat, spaţiul din fostul obor, rebotezat Complexul de agrement Heidenfeld, urmând a fi folosit pentru diferite alte manifestări. Decizia desfinţării oborului a fost de la bun început una discutabilă, că şi motivaţia ei, şi anume aceea că activităţile agricole incluzând creşterea animalelor nu şi-ar mai avea locul în cadrul localităţilor componente. Cele şase localităţi componente nu numai că se pretează la desfăşurarea de activităţi de producţie agricolă, dar agricultura este chiar activitatea economică principală care a fost, este şi va fi desfăşurată în continuare încă o bună bucată de vreme de către locuitori. Poate că pe viitor locuitorii cartierelor se vor reorienta treptat înspre desfăşurarea de activităţi culturale şi de agrement în parcurile de distracţii. Până atunci însă ei ar trebui sprijiniţi în desfăşurarea activităţilor lor economice curente”, motivează cei doi consilieri locali, care au depus un proiect în acest sens pentru a fi dezbătut în acest an în CL Bistriţa.
Ei spun că înfiinţarea unei pieţe în Viişoara este o necesitate. ”Târgul de animale, pe de altă parte, poate să se desfăşoare în condiţii perfect civilizate şi compatibile cu orice altă activitate desfăşurată în spaţiul urban. În urmă cu 15 ani am participat la un târg de vite în localitatea Amstetten, un cochet orăşel din Austria Inferioară, într-o hală modernă situată aproape de centru oraşului. Animalele cu potenţial genetic ridicat sunt aduse cu maşinile în săli polivalente în care sutele de oameni în tribune, iar după consultarea cataloagelor şi prezentarea vedetelor zilei licitează pentru fiecare exemplar la fel ca şi în cazul operelor de artă. Nu resorturi sentimentale stau în spatele acestor exemple, ci realitatea şi necesitatea economică. Centrele urbane servesc ca loc de întâlnire pentru agricultorii şi crescătorii de animale din zona rurală”.
Toniuc şi Gagea mai spun că, prin desfinţarea târgului şi pieţei din Viişoara, ”Bistriţa nu numai că a desfiinţat o tradiţie, dar a lipsit de o verigă importantă a ciclului economic o comunitate rurală bine structurată”: ”Pe lângă târgul de animale se desfăşura un comerţ cu unelte agricole şi bunuri de uz gospodăresc care, de asemenea, nu mai există. Într-o perioadă în care se vorbeşte tot mai mult de încurajarea producătorilor, într-o localitate în care există producţie agricolă, într-o localitate situată pe unul din cele mai importante drumuri naţionale din ţară şi care dispune de spaţii foarte generoase şi potrivite pentru organizarea de pieţe, nu există nicio piaţă şi asta în condiţiile în care cetăţenii care locuiesc în Viişoara şi-au manifestat în repetate dăţi dorinţa de a avea din nou o piaţă pentru desfacerea produselor agro-industriale, pentru a-şi putea valorifica produsele şi pentru a nu fi nevoiţi să se deplaseze în Bistriţa pentru achiziţionarea oricărui produs agricol sau bun gospodăresc”.
”După părerea noastră, municipalitatea ar trebui să ţină cont de toate aceste solicitări venite din partea cetăţenilor. Într-o perioadă în care se vorbeşte tot mai mult de producţia bio şi de produsele ecologice, municipalitatea ar trebui să creeze condiţiile minimale şi să încurajeze desfacerea directă a acestor produse de către producătorii locali şi chiar să se implice în promovarea lor. Cu puţin efort am putea ajunge în câţiva ani ca în loc ca viişorenii să vină la supermarket la Bistriţa să cumpere legume şi zarzavaturi din Turcia sau Spania şi lapte din Polonia, să avem un flux de bistriţeni care se deplasează periodic în piaţa din Viişoara că să cumpere ouă proaspete, ceapă, roşii sau fructe bio. Considerăm că administraţia trebuie să organizeze în cel mai scurt timp o consultare a locuitorilor din Viişoara pentru a stabili profilul, amplasamentul şi condiţiile de organizare şi desfăşurare a activităţii viitoarei pieţe agro-industriale”, concluzionează consilierii PER.
A tine pe dracu cont administratia de ce zic cetatenii si ce isi doresc cu adevarat. Poate daca organizeaza Balan vreo adunare cu scandal si se ratoieste la ei in Cons. LOCAL s-ar putea sa mai iasa ceva.
cine e balan?
Asa da….astea sunt preocupari cu adevarat ecologiste. Balane si cei 2 cons.PER va rog faceti ceva si cu amenajarea raului Bistrita. Nu uitati de sutele de pescari care v-au votat. La Multi Ani !
La AStv intr-o emisiune zise Primarul Cretu…citez (cine este d-nul Balan?)….Berari. (cum nu-l cunoasteti ?….este presedintele PER Bistrita.) Inainte de toate este cetatean al orasului platitor de taxe si impozite. Pun pariu ca cel semnat balanel, este insusi Primarul OV. Cretu. care a citit aceasta stire.
ghinion! pun pariu ca cel semnat „frunza verde” si „pescar” este domnul Balan presedinte PER Bistrita (inclusiv Viisoara)
Ba ,estia de la per vreau sa faca ceva si ati si sarit cu gura pe ei din 3 ian. Mai bine asteptati-l pe popa sa va scoata dracii din cap.
Domnilor : sunt de-a dreptul magulit cat de des imi apare numele pe aceasta pagina. Numai la asta nu ma asteptam, aflandu-ma departe de casa, la LEVERKUSEN alaturi de familia reintregita cu ocazia sarbatorilor de iarna. Sa dea DOMNUL ca in 2015 Administratia sa trateze la modul cel mai serios ceea ce isi doresc bistritenii ca prioritate.Ceea ce au transmis cei doi CONS. PER este unul din punctele pe care le-am pregatit si sustinut cu ocazia dezbaterii publice pe BUGETUL mun B-ta pentru anul care a trecut. Sper din toata inima ca in 2015 va fi implementat in CL printr-un vot covarsitor dat de toti consilierii, bineinteles daca doresc sa Tina la D-VS. Intregii Administratiei mun B-ta le transmit LA MULTI ANI si pt. bistritenii pe care-i iubesc : MULTA SANATATE si FERICIRE. !…FITI ECO !!!
Maestre pe noi din Sirioara ne-ai uitat.
Nu am reusit sa scapam de gunoaiele din jurul containerelor Vitalia,
pe care i-am uitat si vrem rauri curate. Cine se ocupa de raurile, care totusi au apa. Cine va gasi o solutie sa curatim apa si zonele adiacente.
Cineva trebuie sa se ocupe si de aceste probleme.Cine verifica si are responsabilitatea intretinerii mediului in care traim.Si cum raspunde?
Cum da socoteLa?
Propun ca de rauri sa se ocupe pestii si de containere cainii ?
Poate vor fi mai constinciosi.
Noi care suntem locuitorii acesto zone, ce facem? Numai criticam?
Haideti sa mai si sesizam si sa cerem raspunsuri. Nu pe retelele de socializare ci direct.Sesizarea nu inseamna „pira” ci o costatare.
Nici vorba ….ANI MULTI si FERICITI si pt. toti SIRIORENII . Sa vina repede primavara sa ne intalnim pe ulite la o poveste , pe care acolo o pot simti din tot sufletul.
Trebuie sprijiniti ecologistii. Felicitari PER pt. initiativa.