Actualitate

Diana Morar: Lăsați alarmele să sune!

„Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea și alarmarea se realizează în scopul evitării surprinderii și a luării măsurilor privind adăpostirea populației, protecția bunurilor materiale, precum și pentru limitarea efectelor dezastrelor, atacurilor din aer și ale acțiunilor militare, spune art. 1 din Ordinul 1259/2006 al Ministrului MAI”, scrie consilierul municipal PNL Diana Morar pe Facebook.

„Așa cum se observă, există patru componente ce trebuie realizate în scopul protecției populației:

1. Înștiințarea: cine înştiinţează pe cine? Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă, în baza informațiilor obținute de la structurile ce monitorizează sursele de risc, înştiinţează autoritatea publică locală. Adică ISU anunța Instituția Prefectului despre iminenţa producerii dezastrului.

2. Avertizarea: cine avertizează pe cine? Autoritatea publică locală, în bază înştiinţării primite, anunță populația despre iminenţa sau producerea dezastrului.

3. Prealarmarea: constă în activitatea de transmitere către autorităţile administrației publice locale a mesajelor/semnalelor/informațiilor despre probabilitatea producerii unor dezastre, de către ISU.

4. Alarmarea populației reprezintă activitatea de transmitere a mesajelor despre iminenţa producerii unor dezastre și se realizează de către autorităţile administrației publice locale, după caz, prin mijloacele de alarmare, pe baza înştiinţării de la structurile abilitate.

Mesajele de avertizare și alarmare se transmit în mod obligatoriu, cu prioritate și gratuit, prin toate sistemele de telecomunicații, posturile și rețelele de radio și de televiziune, inclusiv prin satelit și cablu, care operează pe teritoriul României, la solicitarea președinților comitetelor pentru situații de urgentă, conform protocoalelor încheiate în acest sens cu operatorii de comunicații.

Deci avem pe de o parte înștiințarea și avertizarea: în cazul de duminică, Subprefectul, aflat în exercitarea atribuțiilor temporar lăsate în sarcina să de Prefect, declară că a fost încunoștiințat despre un cod galben de vijelie. Rezultă că ISU și a îndeplinit atribuția de Înștiințare.

Avertizarea în schimb era atribuția Prefectului, adică a Subprefectului în cazul nostru. A fost avertizată populația? Răspuns: NU, răspuns dat chiar de dumnealui. De ce? Nu mai contează.

Pe de altă parte, chestiunea prealarmarii și alarmării are aceeași soartă în cazul nostru, precum ignorarea transmiterii codului de vijelie.

Mai departe, dovada faptului că funcționalitatea sistemului de prevenire s-a rupt la Prefect/Subprefect: cine este președintele comitetului județean pentru situații de urgenţă? Nimeni altul decât Prefectul.

Cine avea obligația legală de a transmite în mod OBLIGATORIU, cu prioritate și gratuit prin mijloace de telecomunicații, aici incluzând presă on line, posturi radio și tv, avertizarea către populație, astfel cum imperativ solicita textul legal prezentat mai sus? Nimeni altul decât președintele comitetului județean pentru situații de urgenţă: Prefectul.

Cine se eschivează ulterior prin conferințe de presă, luând de urechi reprezentanții mass media că nu au publicat avertizări către populație în bază solicitărilor pe care Domnia Să nu le-a trimis în niciun fel presei, cu toate că era obligatoriu?

De când instituția presei se confundă în îndeplinirea atribuțiilor cu o instituție de stat obligată prin lege să urmeze și să respecte proceduri de către niște angajați temporar aflați în slujbă Statului și plătiţi regește pentru muncă pe care nu o îndeplinesc?

Cât timp tupeul va mai fi ridicat la rang de artă în țara noastră?

Cât timp societate civilă care nu este o instituție, ci suntem noi toți, va mai sta cu ochii în pământ, alegând să ignore, să nu se implice?

Să nu uităm dragilor, că duminică au murit doi oameni. La acea oră, în Parcul Municipal, părinţii, copiii și bunicii se plimbau nestingheriți ca și în oricare altă zi.

Doi oameni au murit. Puteam fi oricare. Din neglijență și ignoranță. Neglijența lor și ignoranța noastră”, şi-a încheiat avocatul Diana Morar postarea de pe Facebook.

8 comentarii

  • Va ajut eu cu cine trebuia:
    ORDIN Nr. 1259 din 10 aprilie 2006,
    PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 349 din 18 aprilie 2006
    ART. 10
    Înştiinţarea se realizează astfel:
    a) Inspectoratul General înştiinţează centrele operative pentru situaţii de urgenţă cu activitate permanentă şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene şi al municipiului Bucureşti, denumite în continuare inspectorate judeţene;
    b) inspectoratele judeţene înştiinţează comitetele pentru situaţii de urgenţă judeţene, locale, al municipiului Bucureşti şi operatorii economici sursă de risc din zona de responsabilitate;
    c) structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor organizează înştiinţarea unităţilor şi formaţiunilor subordonate, pe baza datelor primite de la eşaloanele superioare şi inspectoratele judeţene, în conformitate cu Metodologia transmiterii mesajelor de înştiinţare, avertizare şi alarmare despre situaţii de urgenţă, emisă prin ordin al inspectorului general al Inspectoratului General;
    d) înştiinţarea structurilor aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciului de Protecţie şi Pază se organizează şi se execută conform planurilor de cooperare.
    Cu alte cuvinte sunteti toti la fel de vinovati, atat comitetele pentru situaţii de urgenţă locale cat si cele judetene indiferent de partidul din care faceti parte!

  • Am crezut ca esti altfel decat Peteleu, Hangan sau Chereji. La fiecare eveniment tragic sariti in sus sa profitati politic. Nu va duce capul la altceva. In stilul asta nu o sa ajungem veci la putere.

  • Adevarul e ca lumea nu mai are instinctul de autoaparare. Cel mai repede s-ar alarma lumea prin instiintare on-line/ facebook/ instagram…. Imaginati-va sa fi zbarnait alarmele in toate colturile orasului….Fereasca Dumnezeu. Ar mai fi murit 100 de panica si sperietura. Deci sa fim realisti, nu ipocriti…again….

  • … De 27 de ani ați fost la conducere prin rotație dar niciodată nu ați fost interesați de viața omului de rând! Trăiți prin atacuri ,zici că abia așteptați evenimente tragice , de parcă voi ați făcut altceva! Când o să văd toate partidele politice unite inspre bunul mers al țării o să vă cred că ne vreți binele până atunci taceţi că luptati pentru ciolan…

  • pai pana acuma tot se anunta prin media ca daca auzim alrmele sa stam linistiti ca doar se fac probe!!!!! atunci cum sa stim cand e proba si cand e real? cand e alarma de furtuna? cand e alarma de cutremur? cand e alarma de atac aerian? fiindca de exemplu daca suna alarma de atac aerian trebuie sa te ascunzi in subsol, dar daca este pentru inundatie trebuie sa te adapostesti in pod!!!! cum facem doamana liberal? ca vad ca le stiti pe toate. puneti cu totii umarul la treaba indiferent de culoare politica si construiti ceva durabil, nu numai sa aratati cu degetul!!! ca se intampla pe toate mandatele politice dezastre!!!!

    • Inainte de a sari si a da cu parul, citeste ce a zis: avertizarea populatiei se face obligatoriu si gratuit prin mijloace de telecomunicatii, presa scrisa si online , radio, tv. De acolo afla populatia ce tip de pericol se preconizeaza. si da, asta coroborand cu sunetul alarmei, vei stii sigur daca te urci in pod sau cobori in pivnita. sau pur si simplu stai in casa si nu mergi in parc.

  • Sunt convins ca oamenii nu ar fi luat in serios avertizarea daca aceasta ar fi avut loc , pentru ca de obicei cei de la meteo exagereaza cu prognosticurile ( Uraganul Irma o sa treaca si prin Romania :)))) ) . De foarte multe ori avem cod galben de furtuni la Bistrita si poate cel mult se innoreaza . Asa ca eu unul nu cred ca nu ii prindea furtuna pe vreo cativa prin parc chiar daca erau avertizati !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.