Actualitate Economie

Consiliul Judeţean dă 100.000 de lei pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului

Conform proiectului aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va acorda Patriarhiei Române, pe anul 2013, un sprijin financiar de 100.000 de lei pentru realizarea ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, a cărei edificare a început în 2010 în Dealul Arsenalului din Bucureşti.

Suma va fi suportată din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, capitolul ”Cultură, recreere şi religie”.

Acordarea sprijinului financiar pentru continuarea lucrărilor de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului se face la solicitarea Patriarhiei Române.

Noua Catedrală Patriarhală – Catedrala Mântuirii Neamului, cu o capacitate de 5.000 de locuri, va fi ridicată în Dealul Arsenalului din Capitală doar parţial din fonduri publice, ceilalţi bani fiind din donaţii ale clerului şi credincioşilor ortodocşi români din ţară şi străinătate. În ansamblul Catedralei Mântuirii Neamului se vor desfăşura activităţi social-culturale, prin Centrul de conferinţe şi Muzeul creştinismului românesc, social-filantropice, prin cantina şi căminul pentru pelerini şi social-medicale, prin Centrul de diagnostic şi tratament. În plus, în catedrală vor fi organizate ceremonii religioase cu caracter public naţional, ceremonii, aniversări sau comemorări cu caracter naţional şi internaţional, vor fi primiţi oaspeţii din străinătate şi vor fi organizate evenimente cu semnificaţie religioasă, congrese, conferinţe şi alte manifestări ale preoţilor şi tinerilor.

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului au început în 2010, primele excavări fiind făcute în 2011. Prima construcţie, la 16 metri sub pământ, este o sală polivalentă, unde sunt spaţii tehnice şi culoare de circulaţie. Următorul nivel este la minus 11 metri. Şi aici va funcţiona o altă sală polivalentă, spaţiul fiind amenajat identic cu cel de la nivelul minus 16. Urmează apoi un ultim spaţiu, la 6,8 metri sub pământ. La acest nivel vor fi amenajate doar spaţii de circulaţie şi spaţii tehnice pentru instalaţii. Urmează cota zero, care este cu cinci metri mai sus decât terenul natural. La nivelul zero se construieşte biserica, ce va ajunge la stadiul de tencuială probabil în 2015. Corpul bisericii va ajunge la înălţimea de 54 de metri, iar turla şi crucea din vârf vor da întregului ansamblu înălţimea de 120 de metri. Complexul va avea şase lifturi de mari dimensiuni, scări de acces, dar şi rampă pentru persoanele cu handicap. Până acum, pentru infrastructura catedralei au fost folosiţi peste 50.000 de metri cubi de beton şi peste 13.000 de tone de armătură.

18 comentarii

  • :))))))))))))))) tareeeeee….. ospatarul si securistul andreicut sunt cei mai tari :))) lasa spitale.. lasa gradinite.. lasa drumuri…. mantuire neneeee…. :)))))) Lume proasta…. cu de ii mai rabzi si nu le dai foc?

  • aloo.. aia 7.400.000, no.. apoi cand vi-ti beteji.. sa il luati de chelner de manuta si sa mereti la catedrala c_urului sa va tratati, sa nu calcati in spital, ca nu sunt bani pt. spital. Voi cotizati pt. preamarirea chelnerului si a securistului

  • asta este stilul lui RADU MOLDOVAN……cand ai o problema sau vreun necaz si ar putea sa te ajute,te trimite la dracu-n praznic…..la secretarele lui,ca are vreo patru, cinci………..si astea au scoala……asa de frumos te paseaza de la una la alta…….joaca bambilici cu tine……..RADULE trezeste-te……mai sunt 2 ani…..bani nu ai fost in stare sa aduci de la Bucuresti pentru proiecte…….de preoti iti bati joc…..tu ajuti Bucurestiul……ramai singur RADULE…….si LIVIU RUSU a ridicat crucea de la Tihuta si nu l-a ajutat cu nimic…….RADULEEEEEEEEEEEE…………TREZIREA …………

  • nu.. io nu cred ca dna cristiana incaseaza bani pe publicitatea care si-o fac primarile useliste pe partea stanga sus ai paginii ziarulu. Aia ii gratuita, pt. informarea cititorilor..

  • asa . bine va face Usl-ul. imi pare bine . cei 7.4 mil. de alegatori destepti isi primesc acum roadele muncii lor. si asta e inceputul. asa Usl-ule , dreptate pina la capat.

  • Recomand grupul FB: „Opriți finanţarea cultelor religioase”.
    Chiar nu avem destule biserici? Grandomania nu are sfirsit?
    La scoli parinti renoveaza clasele si cumpere manuale. La spitale trebuie sa aduci hirtie higenica si tacamuri. Bani pentru marirea pensiilor la venit minim p economie nu este. Iar biserici sint echipate cu aur de jos pana sus.
    Fantastic.

  • sunt atatea proiecte sociale pe care le poate sustine in judet iar el trimite banii in Bucuresti….in loc sa aduca bani din Bucuresti spre Bistrita,el face exact invers…..Radule ceva se intampla cu tine…..

  • Biserica ortodoxa profita din plin si de ce nu-i al sau. Este vorba de bisericile luate cu japca de la greco-catolici, pe care nu le-au retrocedat nici pana astazi. În aceasta situatie se afla si Biserica de la Coroana din Bistrita. Reamintim ca in anul 1893 ansamblul fostei manastiri a minoritilor nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărat de Biserica Greco-catolică si astfel credinciosii greco-catolici care pana atunci nu aveau voie sa isi construiasca biserica in cetate au reusit sa aiba o biserica a lor pana in 1948 cand regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi “biserica de la coroana” a fost preluat de către ortodocşi. Pe cand binecuvenita retrocedare?

  • Un preot reformat, unul catolic si unul ortodox discuta despre ce destinatie dau fondurilor stranse in cutia milei.
    Reformatul : eu arunc banii in sus. Cei care cad ban sunt ai preotului, cei care cad stema sunt ai Domnului!
    Catolicul : si eu arunc banii in sus. Cei care cad ban sau stema sunt ai preotului, cei care raman pe cant sunt ai Domnului !
    Ortodoxul :si eu arunc banii in sus. Cei care cad sunt ai preotului, eu ii ofer toti Domnului, daca i-a lasat sa cada………….inseamna ca mi-i cedeaza mie !

  • Si cat tam-tam si vorbe grele au mai scris jurnalistii despre crucea ridicata la Manastirea Piatra Fantanele ! Acum tonul este cu totul altul. De ce, oare?!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.