Actualitate

Consiliul Local alocă 685.000 de lei bisericilor din Bistrița. Cum se împart banii

ACTUALIZARE Mitropolia Clujului a solicitat Consiliului Local Bistrița ca suma totală alocată bisericilor ortodoxe drept sprijin financiar pentru anul în curs să fie distribuită în alt mod: 535.000 de lei pentru Protopopiat (Biserica de la Coroana), 10.000 de lei pentru Parohia ”Sf. Ioan Botezătorul” de pe str. Mărășești, 20.000 de lei pentru Parohia ”Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin” din Subcetate, 10.000 de lei pentru Parohia ”Sf. Împărați Constantin și Elena” din Viișoara, 10.000 de lei pentru Parohia ”Sf. Gheorghe” de pe Calea Moldovei, 10.000 de lei pentru Parohia ”Buna Vestire” de pe str. Ghinzii, 10.000 de lei pentru Parohia ”Tuturor Sfinților” din Subcetate.

Primarul Ovidiu Crețu le-a prezentat consilierilor municipali solicitarea Mitropoliei, venită la ora începerii ședinței de joi 30 aprilie, desfășurată prin videoconferință. După dezbateri aprinse, cu condiția ca devizele de lucrări să fie prezentate în termen de 7 zile, Consiliul Local și-a dat acordul cu 14 voturi pentru, 2 împotrivă și 2 abțineri.

Sumele distribuite celorlalte biserici, de diferite confesiuni, rămân nemodificate.

ȘTIREA INIȚIALĂ Pe agenda Consiliului Local Bistrița în ședința de joi 30 aprilie se află și aprobarea unui sprijin financiar de la bugetul local pe anul 2020 pentru unităţile de cult care aparţin cultelor religioase recunoscute din România.

Suma de 685.000 lei care va fi repartizată a fost aprobată în bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița pe anul 2020, prin HCL 24/13.02.2020, la capitolul ”Cultură, recreere și religie”.

În baza prevederilor legale în vigoare, alocarea sumelor aprobate prin bugetul local se face prin hotărâre de CL, pe baza cererilor primite de la unităţile de cult.

Propunerile de alocare:

11 comentarii

  • Bine ca sunt bani pentru Biserici dar pentru copiii care trebuie sa faca scoala de acasa nu avem bani pentru a le asigura tehnologia necesara.
    Bani aruncati in vant!

    • No atâta le trebe să nu trimită enoriașii la vot și printre „aleluia” să le spună și cu cine să voteze, că altfel rămâne biserica neaurita.

  • cred ca totusi s-a cam dat cam mult bisericilor. In astfel de vremuri tulburi poate ca ar fi trebuit focusat fiecare banut pe sistemul medical si economic iar cu biserica lasata mai moale. Dar de …astea 2 nu aduc voturi.

  • Cele mai mari nedreptati in ce priveste repartizarea acestor sume de bani se fac in Municipiul Bistrita, si in Consiliul Judetean Bistrita. Ce fel de Impartire corecta este aceea in care o singura Biserica -cea fosta Greco-Catolica ,recent consacrata definitiv si legal Ortodoxa primeste marea majoritate a fondurilor iar
    restul de vreo 16 parohii ortodoxe,vreo 4 greco catolice,2 reformate,2 penticostale,2 baptiste, adventistii,martorii lui Iehova , raman sa imparta faramiturile.Daca Dl Primar,dnii consilieri considera ca asa e corect ,ca o singura biserica sa ia 535000 lei si celelalte vre 30 de unitati cultice,sa ia 150000 lei ,atunci nu va meritati functiile platite cu bani grei din munca acestor oameni!Explicatia ca asa au convenit reprezentantii cultelor nu are niciun suport?DE CAND HOARASC MAI MARII CULTELOR GESTIONAREA BANILOR PRIMARIEI? IN CE SEDINTA COMUNA A REPPREZENTANTILOR CULTELOR S_A HOTARAT ACEASTA DISTRIBUIRE? SUNT ZILE GRELE PT TOTI.MACAR ACUM TREZITI-VA! Umila mea parere este ca banii sa fie impartiti in mod egal tuturor parohiilor.

  • Ati cumparat dispozitive ieftine la blocuri pentru cetățeni, dar aruncati cu banii in popi!!! Niculaie clop de paie, asta e lupta ta cu coronavirus??? Sti cate măști cumpărați de banii ăia, sti cate dispozitive din alea mai scumpe de calitate luati, sti cate tablete pentru elevi care nu au tehnologie sa învață online luai…. iar biserica care in momente grele trebuie sa dea pentru enoriași ia de la iei cu 2 mâini, de ce pentru ca poate, penteu ca s7ntem prosti și acceptăm că ptbsanatatea noastră sa sa dea 2 lei, iar pentru biserica stea de mii!!!! Doamna ajuta, și ne apara de Coronavirus, asta e programul anti-coronavirus a lui niculae!!!

  • M-am uitat pe sedinta si documente.
    Au fost girate de noul lider al PSD municipal Bistrita, notarul Bria Alexandru.
    Apoi am remarcat ca de fapt notaria e de fapt o caracteristica genetica, de la parinti la copii.
    Nu e mare lucru sa fi notar.
    Trebuie sa ai niste legi votate de amici, care creeaza obligatii legale populatiei(asta se poate aranja daca vezi cam pe unde ar fi banii omului de rand cand vrei procentul, mai ales tranzactiile pe bani mai multi) sa stii sa citesti si sa compari (copil de la sfarsitul anului 1 e capabil) sa ai un preset de formulare tip pe care asteapta doar semnatura ta (asta se poate asigura cu cumparatul unui calculator si a unei baze de date, plus un software de tip office).
    Iar dupa ce ai ingredientele astea, te asezi parfumat(a) in birou, cu cravata pentru barbati sau fusta si astepti sa-ti intre pe usa lumea. Ii taxezi pe semnatura stiloului tau aurit si stampila. Gata, asa se fac banii.
    In fond, orice tata sau o mama care verifica temele -caietele copilului au o functie de notar-evaluator.
    E o forma de parazitism social, puterea asta discretionara in care de fapt nu ai nici o activitate economica, doar beneficiezi de niste avantaje discretionare.
    Inainte pentru a valida o tranzactie intre 2 persoane, individuale sau juridice era suficient al treilea martor validat de ambele parti si asa ar trebui sa fie in general.
    Prin multe state occidentale , multe din atributiunile notariala..validarea certificarea unui document pot fi realizate si de doctori , ingineri profesori care pot spune simplu dupa o simpla verificare vizuala.
    Romania va scapa de birocratie-coruptie in momentul cand va gandi o strategie de inlocuire-validare a procesului birocratic administrativ cu softuri AI, care vor avea in functii pe langa capacitatea de validare-retrasare ultrarapida a tranzactiilor -proceselor intre persoane si o componenta neutra iar o simpla inregistrare video cu citirea conditiilor in prezenta entitatilor la tranzactie poate suplini vizita la un notar.
    Altfel , azi avem ilegalitati camuflate in legalitati de birocratie. Produs notarial de altfel.
    Nici un plus economic nu poate iesi din abordarea asta ideologice a administratiei , pentru ca lipseste creativitatea si munca reala pentru obtinerea unui produs sau serviciu extra.
    E mai degraba o rutina proasta din care unii beneficiaza pe altii.
    Ceea ce se intampla in Bistrita e tipic.
    E o prelungire a unui sistem unde popii erau notarii de suflete in registre-nastere si moarte, iar acum colaboreaza de minune in politica, cu noii notari produsi ai scolilor pe banda.

  • Dl politicieni și eu merg la biserica, și eu dau bani pentru biserica, dar dau din banii mei ca asa vreau eu, motiv pentru care, daca vreti sa donati, faceti-o din salariu, diurne sau alte venituri proprii. NU DIN BANI PUBLICI, există suficiente neajunsuri, străzi de pământ, fara iluminat, etc… donati din banii proprii!!!!

  • 5 miliarde vechi la biserica coroana? Alo DNA? Cică pentru lucrări de conservare? Da , nu e în garanție lucrarea? Doar anul trecut a fost gata. Hoții ăștia de la PSD fură și de la biserică, nu îi mai satură Dumnezeu! Sau poate se mai resfinteste încă o dată?

  • doamne ce porcarie, astia sug bani in plina pandemie, TREBUIA LUATE MASTI de baniia stia si date la fiecare scara de bloc

  • Cersetorii dracu! Asa primiti bani milogilor? N-aveti coaie nu sunteti barbati parazitilor! In perioada asta de criza globala nemaintalnita, voi refuzati sa dati copilasilor ca sa va imbuibati burtile grosolane cu bani pt. ” reparatii”?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.