Actualitate

Consiliul Local Bistrița: Declarația Unirii cu Basarabia. ”Trăiască România Mare!” (VIDEO)

Într-o ședință festivă a Consiliului Local Bistrița, reprezentanții municipalității au semnat o Declarație de Unire a Basarabiei cu România. Președintele de ședință, Camelia Tabără, a dat citire Declarației, după care consilierii municipali și primarul Ovidiu Crețu și-au pus semnătura pe acest act.

Un consilier local nu a dorit ca numele său să apară pe această declarație și nici nu a participat la ședința festivă în care s-a semnat: Antal Attila (UDMR).

”În anul Centenarului, numeroase localități din Republica Moldova declară Unirea cu România sau suținerea pentru unificare. În calitate de primar, îmi exprim susținerea față de un astfel de demers, deoarece ca orice alt român mă simt legat prin istorie, limbă, cultură și tradiție de frații noștri de peste Prut. Unirea cu Basarabia pare acum mai justificată mai mult ca oricând, la împlinirea unui secol de la înfăptuirea Marii Uniri. Prin Declarația noastră de Unire ne exprimăm respectul și susținerea pentru dorințele firești exprimate de frații noștri din Republica Moldova. Trăiască România Mare!”, a spus printre altele primarul Ovidiu Crețu.

”Istoria ne arată foarte clar că suntem același popor, același neam. Unirea este dorită și astăzi și trebuie să găsim cele mai bune forme de comunicare și acțiuni pentru ca acest deziderat să se îndeplinească în beneficiul ambelor părți. Cred că se creează pe zi ce trece condițiile necesare pentru ca Unirea să se înfăptuiască. Vorbim aceeași limbă, avem aceeași istorie. Frații de peste Prut să știe că în noi vor găsi sprijin indiferent ce va fi în viitor. În aceste zile trebuie să ținem vie această atmosferă și această unitate, exprimate aici și la Chișinău. Toți românii trebuie să se încarce cu simbolistica și importanța dezideratului comun pentru ca totul să fie un proces natural și firesc. Doamne, ajută-i pe români!”, a menționat președintele PNL Bistrița, Sorin Hangan.

Au vorbit despre dorința de Unire și Andrei Kozuc, Teodor Mârza și Vasile Moldovan.

Textul Declarației Unirii cu Basarabia:

”În situația în care o serie de localități din Republica Moldova și-au exprimat în Anul Centenarului intenția de unire cu România, noi reprezentanții aleși ai Municipiului Bistrița ne exprimăm susținerea față de acest sentiment de unire. Prin această declarație ne exprimăm susținerea și simpatia față de cetățenii din Republica Moldova, față de care ne simtim legați prin cultura, limba și istoria noastră.

Dacă majoritatea cetățenilor din Republica Moldova împărtășesc sentimente de unitate națională noi susținem aceste demersuri care se bazează pe principiul egalității în drepturi a popoarelor si a dreptului lor de a dispune de ele însele, enunțate în Carta Organizației Națiunilor Unite, în Declarația Universală a Omului, a Pactului InternaționaI cu privire la drepturile civile si politice adoptat de Organizația Națiunilor Unite și a Acordurilor de la Helsinki din 1975. În baza dreptului care a permis exprimarea si unirea germanilor din Republica Federală Germană și Republica Democrată Germană considerăm oportun să ne exprimăm opinia în această chestiune națională și să respectăm toate angajamentele asumate față de Uniunea Europeană, NATO și vecinii României.

Prin declarația noastră de unire ne exprimăm respectul și sustinerea noastră pentru dorințele frățești exprimate de populația care locuiește în Republica Moldova. Noi oferim un răspuns de întâmpinare, o adeziune de susținere, prin care dorim ca cetățenii Republicii Moldova să fie siguri de toată susținerea noastră.

Prin adoptarea „Declarației de unire a românilor din anul centenarului – 2018” Municipiul Bistrița se alătură susținerii principiilor internaționale conform cărora “toate popoarele au în permanență dreptul, în deplină libertate, de a determina așa cum doresc și atunci când doresc statutul lor politic intern și extern, fără nici un amestec din afară și de a înfăptui conform voinței lor dezvoltarea lor politică, economică, socială si culturală” și susținem necondiționat deciziile adoptate de majoritatea cetățeniIor din Republica Moldova, indiferent de naționaIitate, religie și convingeri politice”.

13 comentarii

  • Da domnu consilier ANTAL nu este cetatean roman ?Da nu o depus un juramant fata de bistriteni si orasul pe care il serveste ? Ce pacat ca nu a invatat nimic de la confratele sau civicul ANTAL FRANCISC, maghiar la origine, dar cu o constiinta si dragoste de tara mai mare decat tot consiliul local impreuna. Maghiarul ANTAL de prea multe ori la diferite manifestari l-am vazut cum tinea strans la piept tricolorul romanesc. Oare nu conteaza pt unii chiar deloc dragostea fata de tara in care te-ai nascut ? Nu pot sa inteleg una ca asta.

    • Consilieru Antal ii cetatean roman da si ungur: Ontol. Iel o depus juramant pentru UnDMeRE… rusinos pentru un profesor.

  • Domnul Antal isi respecta alegatorii si bine a facut ca nu a participat. El a fost votat de unguri.
    Ce ar fi ca si judetele din Ungaria sa inceapa un demers asemanator: unirea cu Ardeal? – ne jucam cu focul cu aceste vorbe frumoase> UNIREA cu BASARABIA.
    Rusia nu este de partea noastra si Doamne feri de s-ar ajunge la un nou caz ca si in Ucraina … aliatii nostrii americani se vor uita la noi doar prin televizor.

  • Ce față de slugarnic are vicesluga Cristian Nicolae.Daca si costumele si cravatele ar avea câte o mică groapă care să amintească de cavernele care stau în așteptare de ani buni in tot orasul,cu siguranță n-ar mai ranji cu atata sarcasm.Asteptam voturile să putem „da din umeri.”Noi ,bucsele,cauciucurile si gropile din oras.Sa avem pardon.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.