Actualitate

Consiliul Local Bistriţa a aprobat bugetul. Ce s-a discutat și cum au reacționat PNL și PER

Consiliul Local Bistriţa s-a întrunit, în 2 februarie, în şedinţă ordinară pentru a aproba bugetul de venituri şi cheltuieli al oraşului pe anul în curs. La şedinţă au venit toţi cei 21 de consilieri în funcţie, delegaţii săteşti, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile. Iată ce s-a întâmplat:

Preşedintele de şedinţă Andrei Kozuc (PSD) a cerut Consiliului Local să accepte, prin vot, ca luările de cuvânt să nu fie mai lungi de 3 minute şi niciun ales să nu vorbească de mai mult de două ori pe acelaşi subiect. El a invitat liderii de grup să facă declaraţii politice, dar nimeni nu a răspuns provocării.  În schimb, propunerea a stârnit revoltă printre liberali. Consilierii Alin Seserman, Gheorghe Tuţă şi Ioan Peteleu au acuzat încălcări ale regulamentului de funcţionare a Consiliului Local. Şi ecologistul Maxim Gagea a spus că nu i se pare normală limitarea luărilor de cuvânt din partea consilierilor care nu vor altceva decât explicaţii pentru deciziile pe care trebuie să le ia.CL 8

Primarul Ovidiu Creţu a răspuns că este de acord să discute despre orice problemă „până dimineaţa” dacă e nevoie pentru ca toată lumea să primească lămuririle necesare. „Şedinţa comisiilor reunite de luni a durat 12 ore, a fost cea mai lungă din câte ştiu eu, dar nu am nicio problemă să stăm şi azi să discutăm până le lămurim pe toate”, a spus primarul. Edilul a explicat apoi că bugetul oraşului e axat „pe dezvoltarea accelearată a muncipiului”, 35,4% din buget (89 de milioane de lei) fiind direcţionat spre investiţii şi dezvoltare.

Gheorghe Tuţă (PNL) a întrebat-o pe Floare Gaftone, secretarul municipiului, dacă proiectul de buget are aviz de legalitate, iar răspunsul acesteia a fost negativ.

În replică, Gheorghe Tuţă a spus că speră ca acesta să fie „ultimul buget” întocmit de Ovidiu Creţu: „Tot ce am cuprins în bugetul de dezvoltare, cea mai mare parte de referă la elaborarea unor studii de diferite tipuri. Sunt 73 de poziţii cu studii de fezabilitate şi ne dăm seama cu toţii că îi trebuie 15 ani de zile primarului să ducă la îndeplinire bugetul. Pentru 73 de studii sunt alocaţi 10 milioane de lei. Mă aşteptam să fie un buget electoral, dar acesta este unul de propagandă electorală, lucru mult mai grav. Deşi avem nevoie de lucrări la şcoli, e un singur proiect, cel de la Colegiul Liviu Rebreanu unde sunt alocaţi 16 milioane de lei fiindcă primarul nu a reuşit să atragă bani europeni. În tot acest proiect extraordinar de investiţii nu e prevăzută începerea niciunei lucrări. E un buget de propagandă şi de reparaţii. Sunt prevătute în buget lucrări care nu au fost realizate şi ele sunt reluate, ca de exemplu Colibiţei cu Ioan Slavici. De trei ani, administraţia se zbate să realizeze o capelă mortuară în Sărata, dar nu a reuşit nici măcar să realizeze studiul. Anul acesta mai propune încă două, dar care e garanţia că se vor face, dacă la Sărata nu au fost realizată în doi ani?”.

Liderul grupului PNL a criticat şi alocarea de bani pentru sistem de sonorizare în sala de şedinţe şi multe studii în condiţiile în care există altele care sunt ţinute în sertare.

CL 2 CL 5 CL 4 CL 3

„Ni se propune să realizăm un nou parcaj subteran în strada Lupeni în condiţiile în care nu am început să facem studii de fezabilitate în Mihai Eminescu şi Bistricioarei. Ni se propun studii noi de fezabilitate la străzi în condiţiile în care avem studii din 2009 şi care nu vor mai fi valabile. (…) Proiectul de buget pe care ni-l propune Ovidiu Creţu nu este altceva decât o umplere cu promisiuni pe care nu le-a onorat în anii trecuţi şi încearcă să amăgească. Astăzi va trebui – şi aşa ne-am propus grupul PNL – să abordăm critic aceste propuneri. Avem propuneri concrete şi esenţiale pentru a face ceva vizibil în 2016 şi nu să facem promisiuni. Vrem să facem anumite corecţii încât să nu antamăm viitorul oraşului cu proiecte hazardate”, a spus Gheorghe Tuţă.

Critici la adresa felului în care au fost repartizaţi banii au mai făcut Ioan Peteleu (PNL) şi Maxim GageaFlorin Bojor (PER). În timpul dezbaterilor pe buget, profesorul Florin Bojor a protestat faţă de modul în care aleşii cheltuie banii publici (foto).

Constantin Rus (PSD) le-a reamintit liberalilor că împreună s-au dus la uşile cetăţenilor cerând voturi pentru primar în numele USL.

„Sigur că, pentru mulţi există dezamăgiri, iar astăzi o fac cu o presiune şi mai mare. Doresc să puncteze probabil că s-au înşelat când nu au mai fost alături de noi. Ceilalţi colegi (de la fostul PDL) au dovedit dovedit foarte mult politicianism şi aş vrea să-l asigur pe domnul Gheorghe Tuţă că speranţa lui va fi spulberată de concetăţenii noştri după ce vor trage linie după ceea ce a fost înainte de venirea lui Ovidiu Creţu şi ce este acum, dar mai ales văzând ce este proiectat pentru viitor. (…) Noi, cei din grupul PSD, alături de colegii care susţin proiectele primarului am venit cu propuneri de la bistriţenii cu care am stat de vorbă în ultima lună şi jumătate pentru a fi introduse în proiectul de buget, ceea ce colegii noştri (din PNL -n. r.) nu au făcut. Vom vota acest buget pentru că, din punctul nostru de vedere, este o viziune îndrăzneaţă. Aş spune eu personal că, pe alocuri, e prea vizionară şi optimistă, dar primarul Ovidiu Creţu ne-a obişnuit cu proiecte de felul acesta din dorinţa ca Bistriţa să fie un oraş frumos. Nu aş vrea să mai spun european fiindcă s-a dovedit că e aşa de sute de ani. Bugetul e realist. Nu va putea satisface pe toată lumea fiindcă, pe alocuri, există zone ale municipiului care nu se regăsesc”, a spus Constantin Rus.

Alin Seserman (PNL) a spus că bugetul din 2016 seamănă cu toate bugetele din 2010 încoace: „Deşi avem un buget foarte bun, aş spune, nu am reuşit să facem ceea ce ne-am propus, nici Alin_Sesermandumneavoastră nu puteţi spune că aţi reuşit în ultimii 8 ani. Ce putem constata este că Bistriţa nu are o piaţă agroalimentară modernă, nicio grădiniţă reabilitată, străzile din cartiere arată extrem de prost, punctele termice  sunt focare de infecţie, nu avem piste de biciclete. Malurile râului ştim cu toţii cum arată. Avem o zonă care arată extrem de prost, toată zona Codrişor. Bazele sportive sunt în paragină, nu avem capele – un lucru care trebuia să ne ocupe din 2007, nu avem terenuri de sport în localităţi componente, deci nu avem foarte multe lucruri. Am reabilitat parcul, Colegiul Andrei Mureşanu, pasajele, Casa de Cultură. Nu noi am făcut lucrurile acestea, doar le-am reparat. Aţi investit extrem de mulţi ani în turism, dar nu ştiu pe cineva care să vrea să vină la Bistriţa în week-end. Site-ul Primăriei e cel mai neatractiv din câte am accesat eu. Cam asta e realitatea de azi, nu cred că alta, iar lucrul acesta nu îl putem nega niciunul de aici. Am ratat o perioadă extrem de favorabilă pentru noi. Nouă ne rămân bani în buget extrem de mulţi. Nimănui nu-i vine să creadă că Bistriţa nu poate cheltui 6 milioane de euro într-un an. Cum să facem atâtea în acest an electoral când anul trecut nu am reuşit să afcem un sfert? Avem alocaţi 10 milioane de lei pentru studii. Cred că faceţi unul la două zile ca să le terminaţi. Un lucru este cert: bugetul nu va fi consumat, cu indulgenţă 30%. Maxim 25% veţi reuşi să cheltuiţi. La fiecare final de an avem excedent pentru că suntem preocupaţi de festivaluri, vrem să ducem la capăt o idee personală – pârtia  şi numai pe asta vă axaţi”.

În replică, primarul Ovidiu Creţu a spus că recunoaşte că există lucruri pe care Bistriţa nu le are.

„Nici nu vom avea niciodată tot ce ne dorim. Important e ca, pas cu pas, să ajungem la un nivel de dezvoltare de care cetăţenii să fie mulţumiţi. În perioada mandatelor de mele am asfaltat 29 de străzi şi drumuri de pământ. Tot în mandatul meu, opt şcoli au beneficiat de reabilitare. Sunt lucruri care se văd. Nu am ajuns la toate pentru că nu se pot face toate. Fondurile europene le-am cheltuit în proporţie de 90%. Sunt 2 proiecte pe care nu le-am dus la capăt, dar la nivel de ţară sunt peste 500 nefinalizate şi în regiune 49. Totuşi, anul trecut, am finalizat opt proiecte şi am cheltuit 18 milioane de euro înglobate în ele. Mai sunt şi alte proiecte făcute cu fonduri europene, Parcul Municipal, Pădurea Schulerwald. Puteau fi făcute acum 10 ani, dar faptul că am avut bani europeni ne-a determinat să-i cheltuim. Faptul că avem excedent bugetar e pentru că am prins şi banii europeni. Apoi, dacă ai investiţii multe, acestea se fac prin licitaţii. Noi trecem preţul de pornire care apoi scade cu 15% sau mai mult. Faptul că avem excedent bugetar nu e o pacoste, e o chestie foarte bună. Împrumutul nu s-a luat doar pentru pârtie, ci şi pentru Podul Berăriei şi realitarea termică. Împrumutul de 40 de milioane de lei ne costă 6 milioane de lei, iar împrumutul luat în 2006 ne costă 25 de milioane de lei. Eu nu spun că administraţia mea e excelentă, dar e una bună şi a ştiut să facă din Bistriţa numărul unu în atragerea fondurilor europene din regiunea de nord-vest în competiţie cu Cluj, Zalău, Baia Mare”, a spus Creţu.

Înainte să înceapă propriu-zis dezbaterile pe buget, reprezentanţii PNL şi ai PER din Consiliul Local au părăsit sala de şedinţe, motivând la că dezbaterile pe comisii nu le-a fost acceptată nicio propunere. În sală au mai rămas aleşii PSD, ALDE şi independentul Florin Taloş.

Bugetul a fost supus la vot pe capitole şi a fost votat ca pe bandă rulantă de cei 11 consilieri rămaşi în sală. Nimeni nu a avut nicio obiecţie sau comentariu. După trei ore de dezbateri, bugetul a fost aprobat. Niciun reprezentant al grupului PNL nu s-a mai întors în sală, aşa cum s-a procedat la ultimele şedinţe, deşi a existat un alt proiect de hotărâre ce necesita 14 voturi.

La finalul şedinţei, primarul Ovidiu Creţu le-a mulţumit consilierilor că au votat bugetul, iar angajaţilor din Primăria Bistriţa că au lucrat la întocmirea lui. Edilul i-a criticat pe liberalii şi ecologiştii care au decis să părăsească sala.

„Am fost de multe ori în situaţia de a fi în minoritate şi întotdeauna am solicitat ca minoritate un singur lucru: să pot să îmi afirm ideile. Mai departe, votul e la numărătoare. Cred că la fel ar trebui să se întâmple şia ici, în faţa presei, a puţinilor oameni care au venit să vadă ce se întâmplă cu bugetul trebuiau să-şi expună ideile. Eu cred că aici cu argumente şi contrargumente trebuie susţinute lucrurile şi adevărata democraţie asta este. Am respectat întordeauna principiul care spune că, şi dacă nu sunt de acord cu opinia ta, voi milita să o poţi exprima. Asta este, din punctul meu de vedere, esenţa democraţiei. În rest, numărăm voturi şi aici, şi la alegeri, şi oriunde discutăm de democraţie. Îmi exporim mulţumirea că acest buget s-a votat şi spun că el este un document de lucru extrem de important pentru municipiul Bistriţa pentru 2016 şi anii următori”, a spus primarul.

PNL sedinta CL 1 PNL sedinta CL 4 PNL sedinta CL 3 PNl sedinta CL 2

10 comentarii

  • Daca acest Buget nu are avizul de legalitate, in mod normal PNL si PER trebuiau sa paraseasca sala. Eu am facut-o in secunda doi dupa anuntul facut. La ce sa mai pierd vremea pe ceva ilegal constituit.

  • Mai trist este ca vin alegerile si nu avem pe cine vota. Se impune o schimbare dar nu stiu cu cine. Toti sunt niste oportunisti, care ani de zile nu ai auzit nimc de ei si care cu o jumatate de an inainte de alegeri au inceput sa scoata capul prin presa cu tot felul de proiecte, unul mai fantastic ca si altul si sa improaste cu mizerie si pe ce s-a facut bine. Pe dealta parte avem un primar care crede ca Bistrita este fabrica in care a fost el director si toata lumea trebuie sa faca tot ce crede el ca ii bine, comanda studii peste studii, nu are importanta ca au mai fost facute, proiecte fanteziste la limita orasului cu multi bani, cand exista alternative pe bani putini. Nu ma pot abtine sa nu il citez pe marele Caragiale: „Nu sunt turmentat, dar eu… Eu pentru cine votez?„.

  • Costica Rus nu stie proverbul „Daca taceai, filosof ramaneai”. Asa se explica elogiile aduse lui Cretu, pentru bugetul pe 2016, in conditiile pierderii de catre primaria Bistrita a fondurilor europene la proiectul ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, asa incat lucrarile trebuie continuate cu bani de la bugetul local. Desi la data semnarii contractului in septembrie 2014, Liviu Dragnea la vremea aceea Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, l-a atentionat pe primarul Ovidiu Creţu, ca termenul-limită,la care trebuie incheiate lucrarile este 31 decembrie, 2015 totusi au mai ramas de executat lucrari in valoare de 17.900.000 lei. Lucrările neexecutate până la data susmenţionată vor fi suportate din bugetul Municipiului Bistriţa pe anul 2016. Si totusi, nu raspunde nimeni pentru pierderea fondurilor europene chiar daca atat primarul Cretu cat si directorul Rus au fost avertizati in momentul semnarii contractului ca lucrarile trebiue incheiate in 15 luni. Ar fi fost normal ca pana acum organizatia judeteana PSD sa fi luat pana in prezent masuri pentru a determina pe Cretu si pe Rus, sa faca un pas inapoi pentru a-si asuma esecul . Totusi, pentru ca PSD-ul judetean sa mai castige credibilitate, este necesara retragerea sprijinului politic pentru candidatura lui Cretu pentru un nou mandat la primarie, avand in vedere si varsta lui de pensionare.

  • Prof. Florin Bojor. autointitulat „societatea civila de Bistrita” imi da impresia ca e un fel de PNL-ist undercover cu iz de intelectual si maniere de politician de mahala.

  • Bondarule, daca te duci sa votezi, vei vedea ca pe buletine sunt si ecologisti pt. CL. Daca se aproba doua tururi, cu siguranta vom avea un ecologist si pt. primar. Te asigur ca faci alegerea cea mai potrivita.

    • Stimate dle Balan cu tot respectul pentru activitatile si lobby-ul pe care il faceti dvs de cativa ani PER-ului, dar din pacate pe restul candidatilor partidului dvs nu ii cunosc, deci revin la ceea am afirmat mai sus. Faptul ca sunteti in „lumina reflectoarelor„ doar dumneavoastra nu ii ajuta decat putin pe candidatii ecologisti ( si cand spun asta nu va critic pe dvs , ii critic pe colegii dvs). Nu vreau sa cobesc dar am avut parte de exemple neplacute si din partea ecologistilor. Sa nu ziceti ca exagerez am sa va trimit la un articol publicat cu ceva timp in urma tot in acest ziar care spune totul: „ANALIZĂ Ioan Nelu Botiş, lecţie despre cum să te urci în vârful bradului, să te înţepi în trei trandafiri şi să-ţi curgă sânge portocaliu „. Si ca in filmul maestrului Nae Caranfil,„Restul e tăcere„.

  • D-le BONDARU. Fiecare partid are tradatorii lui. La noi in 25 de ani ne permitem sa zicem ca am avut unu. Este schimbat totul in prezent. Avem oameni cu adevarat noi. ZAU pe bune. Interesati-va putin, si veti vedea ca nu va mint. DOAMNE AJUTA !

  • Nici pe plan national „socialisti” marca PSD nu au stapanit banul public. De fapt in nicio tara unde sint socialisti la conducere se pricep gospodaria baniilor. Se pare ca socialism stie doar cheltuirea si distriburirea baniilor ci nu se pricep la economia deloc. Cel mai bun guvern a Romaniei din care resturi se mai afla si local:
    http://www.romanialibera.ro/special/investigatii/cifrele-ingrozitoare-ale-guvernului-ponta–salarii-ilegale-de-milioane-de-euro–cladiri-la-pretul-de-43-lei–bilanturi-contabile-eronate-406188

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.