Actualitate

Şedinţa CL despre referendum, suspendată după ce grupul PDL a părăsit sala

Grupul consilierilor PDL a părăsit şedinţa Consiliului Local în care s-a discutat despre oportunitatea organizării unui referendum pentru ca cetăţenii să spună dacă sunt de acord cu traseul centurii Bistriţa Sud 2 şi cu păstrarea străzii Liviu Rebreanu ca pietonal. Ei au reclamat că nu sunt lăsaţi să vorbească de preşedintele de şedinţă Constantin Rus (PSD). Şedinţa a fost suspendată.

Înainte de şedinţă, reprezentanţii PDL din Consiliul Local Bistriţa s-au pronunţat împotriva organizării referendumului. La şedinţă nu au participat consilierii PER, Alexandru Toniuc şi Maxim Gagea, şi consilierul PP-DD Kiss Laszlo.

Din partea grupului PDL a vorbit Gheorghe Tuţă care a avut câteva schimburi de replici cu preşedintele de şedinţă, Constantin Rus, care i-a cerut să-şi scurteze intervenţia.

Gheorghe Tuţă (PDL): „E important de la această masă să se spună toate argumente pro şi contra, iar a-mi pune pumnul în gură nu vă califică nici ca preşedinte de şedinţă, nici ca şi coleg, nici ca şi profesor”, a spus Gheorghe Tuţă susţinând ca, în numele colegilor săi, are dreptul să vorbească 18 minute. El a spus că nu poate fi de acord cu un referendum ce conţine o întrebare ce trimite la „încălcarea unei legi”.

Sorin Hangan (PNL): „Nu sunt în convins în procent de 100% în ceea ce priveşte traseul în sine. M-aş aştepta ca de la un astfel de referendum să am un sprijin din partea cetăţenilor. Am propus modificarea întrebării care e uşor manipulatoare. Aş propune ca întrebarea să fie Sunteţi de acord cu amenajarea centurii pe traseul… ? Domnul primar a intervenit în comisie şi a spus că, nefiind un proiect finanţat de noi, CNADNR poate să ţină sau să nu ţină cont de acest referendum. Atunci eu întreb ce sens are acest referendum?”

Camelia Tabără (PSD): „E un anumit ton care e extrem de nepotrivit. Vă rog să lăsăm pe toată lumea să vorbească fiindcă problema e delicată. (…) Sunt mulţi care au argumente să o conteste, alţii să o susţină. Ce e rău că îi întrebăm pe cetăţeni? Eternul reproş a fost că această centură e în exclusivitate ideea primarului. Chiar vom şti statistic ce vor bistriţenii”.

George Avram (viceprimar PSD): „Sunt de aproape 10 ani la această masă unde se iau decizii importante pentru municipiu. Îmi doresc să întrebăm cetăţeanul dacă îşi doreşte realizarea acestui drum de ocolire. Sunt două guri de alimentare cu maşini dinspre Unirea şi una dinspre Viişoara. Foarte multă lume a solicitat să scoatem maşinile de tranzit din oraş. Haideţi, de-aia ne-am întâlnit astăzi aici, să stabilim dacă facem sau nu referendumul. Acest lucru se întâmplă fiindcă a stârnit atât de multe discuţii contradictorii. Dacă noi nu putem decide, să decidă cetăţeanul”.

Ioan Peteleu (viceprimar PNL): „Am studiat istoricul acestui proiect. Beneficiarul e CNADNR. Sunt informaţii publice pe site-ul companiei care spun că, în 2009, compania a semnat un contract de finanţare privind pregătirea construirii de variante ocolitoare: Ştei, Aleşd, Miercurea Ciuc, Bistriţa şi altele. Apoi s-a semnat un contract pentru un studiu de fezabilitate pentru un pachet de trei centuri ocolitoare, inclusiv pentru Bistriţa. Acolo nu scria nord, sud, nimic. Domnule primar, cred că înainte de a face acest referendum, ar trebui să invităm reprezentanţii CNADNR sau ai Ministerului Transporturilor să ne spună stadiul realizării acestei centuri. Rezultatul referendumului va fi consultativ fiindcă nu putem decide noi dacă se face sau nu proiectul. În calitate de beneficiari indirecţi trebuia să avem rezultatele studiului de fezabilitate. Cred că trebuie să existe, dar eu nu am avut acces la aceste informaţii şi trebuie să ne gândim de două ori la organizarea referendumului. Mie nu mi-e clar stadiul acestui proiect. Cred că nici CNADNR, nici MT, nici Guvernul nu îşi vor permite să facă un astfel de drum prin intravilan”.

Gheorghe Tuţă (PDL): „Am văzut că sunt colegi care au spus că nu vin la o asemenea mascaradă. Noi am decis să venim fiindcă aici se dezbat problemele de interes public. Am cerut să ni se spună care e poziţia Comisiei juridice fiindcă nu a putut lua decizii neavând cvorum. Nu ni s-a pus la dispoziţie. În asemenea condiţii nu se poate face o dezbatere. Constatăm că decizia se ia cu votul majorităţii consilierilor prezenţi. Majoritatea are posibilitatea să ia decizii, iar noi vom părăsi şedinţa fiindcă, dacă nu suntem lăsaţi aici să vorbim, să ne spunem părerea şi punctul de vedere, ce sens are referendumul? Va ţine cineva cont de părerea cetăţenilor dacă noi, care suntem aleşii lor, nu suntem ascultaţi?”.

Retragerea consilierilor PDL din şedinţă a fost răsplătită cu aplauze din sală.

Floare Gaftone (secretarul municipiului): „Acest proiect (privind organizarea referendumului -n.r.) l-am avizat juridic. Cetăţeanul are dreptul să fie consultat, dar cetăţeanul trebuie să aibă trei sau patru variante. Părerea mea este că această variantă care urmează a fi inclusă în PUG-ul oraşului trebuie să conţină nişte avize conforme. Rezultatul referendumului nu are decât un caracter consultativ şi de recomandare. (…) Întrebarea priveşte un traseu Bistriţa Sud şi nu un traseu 2 sau 3 sau alt număr. Deci din punct de vedere juridic este perfect legală. Buletinul de vot nu are hartă. Cu privire la cele două întrebări puse, dacă pentru centură suntem beneficiari indirecţi, întrebarea a doua (referitoare la pietonal) e 100% de interes pur local. Referitor la sumă, ea va fi fundamentată şi va fi supusă atenţiei dumneavoastră într-o şedinţă ulterioară”.

Sorin Hangan (PNL): „De vreme ce CNADNR face această centură pe un traseu pe care îl consideră fezabil, pentru ce să mai cheltuim timp şi bani pentru referendum din moment ce CNADNR face ce vrea? Chiar nu înţeleg”.

Floare Gaftone (secretarul municipiului): „Dumneavoastră vreţi să consultaţi cetăţeanul, are dreptul, dar el nu e un drumar, nu este un specialist”.

Întrucât în sală au mai rămas doar 10 consilieri din 21, şedinţa de CL a fost suspendată în jurul orei 16.30. „Din punct de vedere legal, şedinţa nu se mai poate desfăşura”, a anunţat secretarul Floare Gaftone.

Tema referendumului va fi reluată cel mai probabil într-o şedinţă viitoare.

Cristiana Sabău

1 cl 14 aug 3 cl 14 aug 4 cl 14 aug 5 cl 14 aug 6 cl 14 aug 7 cl 14 aug 8 cl 14 aug 9 cl 14 aug 10 cl 14 aug 11 cl 14 aug pdl paraseste sala 12 cl 14 aug

8 comentarii

  • Nu am înţeles din cele de mai sus dacă s-a votat sau nu ţinerea acestui referendum. Ştie cineva cum s-a încheiat şedinţa?

  • Nu pot sa cred ca am ajuns sa simpatizez cu democrat-liberalii!!! Bravo lor!!!
    Cat despre dl. primar, regret amarnic ca i-am acordat votul meu!!!

    • stati ca nu a aratat inca tot ce stie. o sa regretati inca si mai amarnic dupa ce Cacarau iese presedinte. doar rabdare ……si tutun !

    • in veci vecilor amin cacarau nu va fi presedinte o sa-l vinda pe nimic cu cei care acum sta in banca CACARAU E UN PENIBIL…ROMANIA ESTE SATULA DE PENIBILI…… doamne dale la romini minte de pe urma……e mare BAI… MARE…..

  • O intrebare,va rog,nu stiti ce planuri sunt pt fosta groapa de gunoi din Zavoie?Sunt o gramada de terenuri in zona,inainte si in jurul fostei gropii,se va putea vreodata construi acolo sau primaria are alte planuri?Multumesc anticipat

  • Din ce citesc aici, poziţia cea mai raţională aparţine d-lui Peteleu, secretara muncipiului îi pe lângă, o habarnistă, musiu Rusu cred din poză ca s-o îmbătat de aşa o funcţie mare, ditamai preşedinte de şedinţa, aşa că îşi încordează muşchi pentru a-i arăta pretinului Creţu că el controlează situaţiunea,, iar ceilalţi îs destul de previzibili…. mult zgomot pentru nimic!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.