Pesta porcină africană (PPA) este o boală infecţioasă virală care afectează efectivele de porci domestici şi sălbatici şi care poate avea un impact puternic asupra profitabilităţii creşterii porcinelor, cauzând perturbări ale comerţului în Uniune şi ale exporturilor către ţări terţe. În cazul apariţiei unui focar epidemic de PPA, există riscul ca agentul patogen să se răspândească la alte exploataţii de porcine şi la porcii sălbatici. Transmiterea bolii se poate face prin vectorul animal şi/sau vectorul uman, reprezentat de persoanele care transportă animale şi/sau produse de origine animală, destinate, fie pentru consum propriu, fie comercializării.
În vederea informării celor care, într-o formă sau alta, vin în contact cu suinele domestice sau cu porcii mistreţi şi în scopul intensificării prelevării de probe pentru supravegherea pasivă, DSVSA Bistriţa-Năsăud a demarat activităţi intense de instruire a medicilor veterinari şi a reprezentanţilor fondurilor de vânătoare.
Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a întrunit, în data de 22.01.2018, în contextul evoluţiei PPA în Satu Mare, precum şi pe teritoriul Ucrainei şi al Republicii Moldova, ţinând cont de nivelul de risc ridicat de introducere a virusului PPA în judeţ. În cadrul şedinţei a fost actualizat Programul pentru prevenirea apariţiei PPA pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud şi aprobat prin Hotărârea nr. 1 din 22.01.2018. În vederea luării la cunoştinţă şi ducerii la îndeplinire a măsurilor şi acţiunilor prevăzute în Program, hotărârea a fost comunicată la toate structurile implicate, informează DSVSA BN.
Prin ordinul 56/26.01.2018 al prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud, s-a constituit Grupul Local de Experţi în Vânat şi Vânătoare la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, denumit GLE, în următoarea componenţă:
– inginer Turcu Marius, responsabil vânătoare şi salmonicultură din cadrul Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud;
– inginer Pop Daniel, şef serviciu, Garda Forestieră Judeţeană Bistriţa-Năsăud;
– inginer Şteopan Călin Adrian din cadrul Compartimentului Controlul Activităţii de Vânătoare, Garda Forestieră Judeţeană Bistriţa-Năsăud;
– dr. Varga Anton-Florian – director executiv adjunct, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor;
– dr. Biţa Romulus – şef Laborator Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor;
– dr. Pop Octavian – consilier superior, Serviciul Control Oficial Sănătate Animală, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
GLE va urmări respectarea în judeţ a prevederilor din Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane aprobat prin HG 830/2016 cu modificările şi completările ulterioare, respectiv măsurile care se aplică pentru porcii mistreţi din fondurile cinegetice, parcurile naţionale, crescătoriile de vânat şi complexurile de vânătoare, precum şi a măsurilor stabilite în acest sens prin Hotărârile Centrului Local de Combatere a Bolilor al judeţului Bistriţa-Năsăud.
Măsurile luate trebuie aduse şi la cunoştinţa vânătorilor, şi spun acest lucru deoarece n-am văzut pe nimeni din partea AGVPS, ceea ce este o omisiune gravă, întrucât vânătorii sunt cei care vin primii în contact cu mistreţii, dar şi cu urşii, care s-ar putea foarte uşor infesta cu această boală, deoarece au toate condiţiile să vină în contact cu vreun mistreţ care să fi fost îmbolnăvit, fiind animale omnivore, iar condiţiile unei ierni blânde, cum a fost aceasta până în prezent îi face să „bântuie” după hrană în loc să hiberneze. Poate veţi considera că spun nişte aberaţii, dar argumentele înşirate sunt posibil adevărate. Măsurile preventive au fost comunicate populaţiei, dar numai cu privire la porcii crescuţi în gospodărie cu care vin în contact zilnic. Şi atenţie mărită către „clienţii” cunoscuţi ca braconieri înrăiţi, deoarece aceştia sper că sunt în evidenţa cel puţin a organelor silvice. Mai fiţi atenţi şi la paznicii de vânătoare, despre care am informaţii că mai „organizează” vânători nocturne, nu cu aparate de fotografiat ci cu arme de vânîtoare adevărate. Aşa că vă doresc spor la muncă şi vigilenţă mărită, deoarece văd şi sunt convins de mult timp, că „specialiştii” guvernului, precum şi cei din parlament sunt preocupaţi de cu totul alte probleme (salvarea pielii celor de o teapă) în loc să vadă de problemele reale care aşteaptă rezolvare.