Şapte parlamentari au iniţiat un proiect legislativ de modificare a legii privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă care presupune, printre altele, interdicţia de a se mai amplasa magazine cu dimensiuni de peste 400 de metri pătraţi în interiorul oraşelor.
Ordonanţa de urgenţă 99/2000 privind comercializarea bunurilor şi serviciilor de piaţă ar urma să fie modificată de acest proiect de lege.
Spre exemplu, la articolul 12 al respectivei OUG apare obligativitatea ca magazinele cu suprafeţe de peste 400 de metri pătraţi să fie amplasate în afara localităţilor.
Iată prevederea din proiect: “La articolul 12, după alineatul (7) se introduc două noi alineate, alineatele (8) și (9), cu următorul cuprins: „(8) În vederea dezvoltării rețelelor de distribuție, autoritățile publice locale vor stabili următoarele: a) accesul vehiculelor de transport marfă in unitatea administrativ-teritorială în funcție de tonaj și dimensiuni maxim admise; b) regimul parcării vehiculelor de transport marfă și regimul orar al aprovizionării comercianților. (9) Amplasarea structurilor de vânzare cu suprafața mai mare de 400 m.p. se va face exclusiv în teritoriu periurban, conform prevederilor Legii nr. 350/200 1 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, cu modificările și completările ulterioare.”
Mai mult, chiar şi pentru amplasarea în afara localităţii, trebuie îndeplinite noi formalităţi. Iată prevederea din proiect “La articolul 15 partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 15. – În vederea avizării amplasării structurilor de vânzare cu suprafață mai mare de 400 m. p., Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism, constituită potrivit Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare, va fundamenta din punct de vedere tehnic emiterea avizului arhitectului-șef pentru documentațiile de amenajare a teritoriului și urbanism, ținând seama de reglementările in vigoare privind amenajarea teritoriului și urbanismul, precum și de următoarele criterii cu privire la impactul urbanistic al amplasării in raport cu dezvoltarea urbană durabilă și integrată a localității:”.
Potrivit legii 350 din 2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, teritoriul periurban este “suprafaţa din jurul municipiilor şi oraşelor, delimitată prin studii de specialitate, în cadrul căreia se creează relaţii de independenţă în domeniul economic, al infrastructurii, deplasărilor pentru muncă, asigurărilor cu spaţii verzi şi de agrement, asigurărilor cu produse agroalimentare etc”.
Proiectul de act normativ a fost iniţiat de şapte parlamentari, patru de la PSD şi câte unul de la ALDE, PMP şi UDMR şi a fost deja înregistrat la Senat.
Tarziu, foarte tarziu. Numai cazul RAPID din b-dul Decebal ne spune cat interes a avut administratia comunistoida fata de micile afaceri ale romanilor care sunt grav periclitate. Aici se face al treilea LIDL, desi locul era perfect pt. o mega -parcare supraterana sau subterana, sau un Parc Central pt. multi bistriteni care locuiesc la blocuri. Inca odata se vede cat de ineficienta si proasta este administratia romaneasca si cum nu stie sa gestioneze ce are. Acel teren trebuia cumparat de Primarie.
Si cu supermagazinele deja construite in interiorul oraselor ce se va intampla? Vor ramane in continuare in picioare sau vor fi desfiintate? Ca asa legea care vine acum e mai mult o lege care protejeaza supermagazinele de concurenta
Dimensiunea de 400m? Cred că vă referiți la suprafață, care se măsoară în metri pătrați 🙂
Nu stiu exact ce perimetru se afla acolo. Desigur ca totul se refera la mp . Dar daca sunt 400 metri de la trotuar care duce pana in spatele fostei baze este o suprafata mai mult decat generoasa. Latimea la bulevard cred ca are vreo 45- 50 m. Dar nu este viziune din pacate. Din nou administratia a pierdut un loc perfect. Primarul dorea sa sparga parcul Eminescu si sa supra aglomereze traficul de pe Garii – Republicii .Acel loc de la Rapid era excelent aproximativ la jumatatea mun si foarte aproape de centru si institutii.
Mai sunt terenuri libere (de ex. in spate la Selgros, langa Dedeman, langa podul Berariei, langa Leoni, etc.) care ar putea fi cumparate pentru diverse investitii (parcari, parcuri, etc.) Oare de ce nu s-a gandit nimeni din Primarie in atatia ani sa cumpere ei terenurile valoroase prin amplasament care apar la vanzare? Sa fie vorba doar de lipsa de viziune (ca bani s-ar fi gasit)?
Gicule, mai bine ca mine nu-i cunoaste nici un cititor si bistritean pe acesti trepadusi din Primarie si din CL. Nu are cine sa propuna acest lucru pana nu primesc comanda de la partid. Dezinteres, prostie si aroganta este afacerea de EDIL ! Sunt penibili acesti alesi !