Sănătate

Construcția noului pavilion al SCJU Bistrița prinde contur

La Spital Clinic Județean de Urgență Bistrița se montează cei 200 stâlpi din structura noului pavilion, în cadrul investiției derulată de Consiliul Județean cu 400 de milioane lei prin PNRR care mai cuprinde reabilitarea energetică și modernizarea clădirilor existente.

Proiectul vizează construirea unui nou corp de clădire cu patru etaje, reabilitarea energetică a clădirii existente, modernizarea pavilioanelor actuale, digitalizarea spitalului și dotarea cu aparatură medicală.

”Au fost finalizate nivelurile S1 și S2, acum se pun circa 200 de stâlpi pe care va fi montată structura spitalului. Ce a fost mai greu a fost depășit, partea de subsoluri, iar partea de suprafață a spitalului va merge cu mult mai repede”, a menționat președintele CJ Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

”Dezvoltarea socială şi dezvoltarea economică nu se pot întâmpla fără acces la servicii de sănătate şi fără un sistem de educaţie solid. Construim spitale şi secţii noi acolo unde este posibil şi încurajăm reabilitarea completă a clădirilor vechi care permit desfăşurarea corespunzătoare a activităţii medicale spitaliceşti în condiţii de siguranţă pentru pacienţi. Cât voi fi ministru al Sănătăţii voi fi partenerul şi susţinătorul reprezentanţilor din administraţia locală care au vocaţia construcţiei de obiective sanitare pentru locuitorii comunităţilor pe care le conduc”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Proiectul ”Extinderea pavilionului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea unui corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă” are o valoare de 82.939.073,64 euro + TVA, din care 95% finanțare din PNRR și 5% cofinanțare din bugetul Consiliului Județean (circa 100 de milioane de euro în total). Constructor: Dimex 2000 Company.

Proiectul este împărțit în patru mari componente: 1. Extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea aripii noi, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă. * Subsol: Depozit și adăpost ALA (apărare locală antiaeriană); * Parter: Secția de Hemodializă; Parcare semi-automatizată cu 53 de locuri; Birou de internări; * Etaj I: Secția ORL (25 paturi), Structura de spitalizări de zi, Compartiment chirurgie plastică (10 paturi). * Etaj II: Secția Cardiologie (55 de paturi) – din care 8 paturi pentru USTACC (unitatea de supraveghere şi tratament avansat al pacienților cardiaci critici), Sală hibrid Angiografie pentru cardiologie intervențională, Secție obstetrică ginecologie (25 paturi). * Etaj III: Bloc operator cu 4 săli de operație, Săli de operație (Neurochirurgie, Gastroenterologie intervențională, Chirurgie plastică, Oftalmologie), Compartiment Neurochirurgie (17 paturi), Compartiment recuperare neurologică (7 paturi). * Etaj IV: secții de spitalizare, Compartiment Gastroenterologie (13 paturi), Secția Neurologie (55 paturi din care 8 paturi pentru unitatea cu accidente vasculare cerebrale). 2. Creșterea eficienței energetice la actuala clădire a Spitalul Județean de Urgență Bistrița. 3. Digitalizarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița. 4. Dotarea cu echipamente și cu aparatură medicală de ultimă generație.

În vara anului 2022 s-a semnat contractul pentru proiectarea și execuția unui corp de clădire nou cu patru etaje la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea nouă propusă. Pentru prima fază a proiectului (lucrări de relocare și demolare clădiri tehnice și administrative – centrală termică, stație producție oxigen medical, posturi de transformare, rezervă strategică de apă și stație de pompare, depozit temporar deșeuri medicale etc.), finanțarea de 5 milioane de euro a fost asigurată integral de CJ. În 17 martie a.c. s-a semnat contractul de finanțare prin PNRR, iar în 20 martie s-a dat startul lucrărilor efective.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.