Social

Constructorii microhidrocentralei de la Lunca Ilvei, amendaţi a doua oară. Dacă nu se opresc, îi paşte închisoarea

Hydroelectric Engineering SRL, o firmă de sub cupola Îndemânarea Construct, condusă de Darius Alexandru Simionca, a fost amendată cu încă 100.000 de lei de Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud pentru că, în ciuda avertismentelor date, a continuat să lucreze la amenajarea microhidrocentralei de pe râul Ilva pe raza comunei Lunca Ilvei.

Într-un comunicat al Gărzii Naţionale de Mediu, postat pe Facebook, se arată că amenda a fost dată în urma unui control inopinat efectuat în data de 27.04.2017 la locul de amenajare hidroenergetică Lunca Ilvei, amplasată pe cursul mijlociu şi superior al răului Ilva, jud Bistriţa-Năsăud.

„Comisarii Gărzii de Mediu au constatat că se efectuau în continuare lucrări la pozarea conductei de aducţiune, rămânând de amplasat (pozat) aproximativ 300 metri liniari de conductă. Lucrările continuau deşi în urma unui control anterior desfăşurat în luna noiembrie a anului trecut, comisarii GNM au dispus interzicerea desfăşurării oricărei activităţi sau realizarea proiectului până la adoptarea unei decizii de către autoritatea competentă, respectiv Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud. Tot atunci societatea a fost amendată cu suma de 100.000 de lei pentru că lucrările de pozare a conductei au fost începute înainte de adoptarea unei decizii din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului-BN cu privire la proiectul “Scoaterea temporară din fondul forestier a suprafeţei de 0,7242 ha, teren forestier, Lunca Ilvei judeţul BN”, fapt ce contravine flagrant legislaţiei de mediu în vigoare.

În consecinţă, în urma acestei verificări inopinate, operatorul economic a fost sancţionat cu încă de 100.000 lei pentru nerespectarea măsurii stabilite în cadrul controlului anterior şi anume: “Este interzisă desfăşurarea oricărei activităţi sau realizarea proiectului până la adoptarea unei decizii de către autoritatea competentă, respectiv Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud”.

După 2 amenzi contravenţionale în valoare de 200.000 de lei aplicate în decurs de 5 luni, societatea a oprit orice fel de lucrări de amenajare hidroenergetică în Lunca Ilvei! În cazul în care lucrările vor fi reluate fără a se intra în legalitate atunci reprezentanţilor societăţii li se vor întocmi dosare penale, riscând pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, se arată în comunicat.

Timp Online a fost prima publicaţie din Bistriţa-Năsăud care a scris despre faptul că râul Ilva este ameninţat de un dezastru ecologic. În noiembrie 2016, am arătat că Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a fost solicitată să emită acordul de mediu pentru scoatere temporară din fondul forestier naţional a suprafeţei de 0,7242 ha de teren la Lunca Ilvei şi amenajare hidroenergetică pe râul Ilva. Cererea venea din partea  SC Hydroelectric Engineering SRL care vrea să facă o microhidrocentrală în Lunca Ilvei, pe cursul mijlociu şi inferior al râului Ilva.

Câteva zile mai târziu, Garda Forestieră Cluj a primit o petiţie semnată de aproape 2.000 de persoane prin care se solicită, public, instituţiei condusă la vremea aceea de Istrate Şteţco, să intervină pentru stoparea distrugerilor de pe Valea Ilvei unde urmează să se construiască o microhidrocentrală.

La jumătatea lunii noiembrie 2016, Timp Online l-a contactat pe Darius Alexandru Simionca, managerul SC Hydroelectric Engineering SRL, pe care l-a întrebat ce decizie a luat legat de construcţia microhidrocentralei la Lunca Ilvei după tot scandalul care s-a stârnit. Simionca a mai spus că, urmarea celor întâmplate, a ajuns să regrete că face afaceri în ţara noastră.

„Regret că fac afaceri în România. Dacă mi s-au dat nişte acte, de ce trebuie să fiu ponegrit şi de ce se încearcă stoparea unei investiţii de 2 milioane de euro? Ştiu că lumea e sensibilă fiindcă s-a distrus mult natura. Sunt de acord cu asta. Consider şi eu că microhidrocentralele sub un Megawat nu sunt chiar aşa de benefice. Nu înseamnă că nu sunt deloc, dar dacă statul nu face nimic cu hidrocentralele mari ca să ne dea energia de ce îi stopăm pe cei mici? Anul trecut s-au făcut 10 pe Bistriţa fără gram de problemă, cu aceleaşi acte pe care le am şi eu. Nu pot să concep că eu merg la toate instituţiile, mi se dau acte, după care vin cei din spate şi îmi spun cât sunt de răuvoitor. Nu sunt răuvoitor, am nişte acte. Dacă pe mine Mediul mă oprea sau Garda, vă dau cuvântul meu că mă opream. Suntem de 23 de ani pe piaţă şi nu am avut niciodată probleme de genul acesta. De când cu MHC Prundu Bârgăului şi Lunca Ilvei sunt ponegrit peste tot. Consider că nu mi se ascultă şi partea mea de adevăr. La Prundu Bârgăului am stopat că nu am autorizaţie de la Apele Române. Nu sunt genul care să lucrez dacă nu am acte. La Lunca le-am avut toate, de-asta m-am apucat. Şi acolo suntem în stand-by acum”, a spus el în exclusivitate pentru Timp Online

La sfârşitul lunii noiembrie 2016, şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, Sever Roman, acuza Primăria Lunca Ilvei că a dat undă verde construcţiei în luna mai 2016 în baza unui acord de mediu eliberat în urmă cu patru ani, deşi proiectul a suferit între timp modificări.

Tot anul trecut, Garda de Mediu a dat firmei prima amendă de 100.000 de lei.

Îndemânarea Prodcom SRL, condusă de Alexandru Simionca şi aflată în spatele SC Hydroelectric Engineering SRL, este unul din campionii afacerilor cu statul. Din 2007 şi până în 2015, firma a semnat 20 de contracte cu instituţiile statului – de la Consiliul Judeţean, la primării şi firme de stat –  în valoare totală de peste 13,2 milioane de euro.

Potrivit site-ului baniitai.info, cele mai multe contracte le-a avut în 2014, patru la număr, în valoare de 6,5 milioane de euro. Cel mai mare contract, de 4,4 milioane de euro, l-a avut cu Aquabis, comuna Livezile a plătit peste 2,2 milioane de euro pentru alte trei contracte, iar Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud 1,4 milioane de euro. Comuna Budacu de Jos a achitat şi ea 1,2 milioane de euro firmei Îndemânarea, iar comuna Monor 1,1 milioane de euro.

Firma a mai avut contracte la Prundu Bârgăului, Ciceu Giurgeşti, Dumitriţa, Bistriţa Bârgăului, Budeşti dar şi în municipiul Bistriţa. A mai lucrat cu Ministerul Apărării Naţionale, cu Universitatea Tehnică din Cluj şi cu E.On Gaz Distribuţie. Firma a făcut de toate, de la construcţii de drumuri, aducţiuni de apă, construcţii de clădiri, inclusiv sportive, regularizări de cursuri de apă, peisagistica spaţiilor verzi, construcţii de şcoli şi de instituţii de ocrotire socială.

Firma condusă de Alexandru Simioca a fost înfiinţată în 1993. A avut în 2015 o cifră de afaceri de 44 de milioane de lei şi un profit de peste 1,1 milioane de lei. Familia Simionca mai deţine firmele Îndemânarea Hydro SRL şi SC Hydroelectric Engineering SRL.

8 comentarii

  • Daca citesti atent observi cum astia de la Mediu au data amenda in noiembrie si au blocat lucrarea pana la ” adoptarea unei decizii … ” . In 6 luni nu s-au grabit sa adopte decizia si au mai tras o amenda . Ce faci cu angajatii , pana adopta Mediul decizii ? Ii dai in somaj , inchizi firma . Cu astfel de institutii si cu astfel de reglementari nu poti face afaceri in Romania .

    • Vă rugăm nu vă mai plângeți! În statele din Vestul Europei, microhidrocentralele sunt interzise de mulți ani pentru că înseamă adevărate dezastre pentru natură. Acolo nici măcar nu ați fi obținut autorizație, darămite să demarați lucrările la negru, ca în România. Ne-am săturat ca țara aceasta să fie o casă fără stăpân, unde fiecare face după cum îl taie capul. Dacă oricum ne distrugeți ecosistemele, măcar faceți-o legal și cu aprobările cuvenite!

    • Terminati cu propaganda MHC-ista de doi bani. Microhidrocentralele nu creeaza locuri de munca decat pe perioada extrem de scurta in care se construiesc. Pe termen mediu si lung anuleaza zeci sau sute de locuri de munca potentiale in ecoturism. Niciun turist nu vrea sa vada o vale distrusa si secata.

  • Pentru fanii conductelor prin padure.
    Mergeti in zonele unde s-au facut tampeniile astea si o sa constatati, fara multa carte, ca nu mai auziti pasari vociferand. Asta, in padure….Unde ciripitul ar trebui sa fie fondul sonor garantat de natura. Senzatia pentru un om normal este de frica.
    PREA MARE LINISTEA. Iar fosta albie a a paraiasului, deja acoperita cu piatra (ce nu este de-a locului), arata ca o proteza dentara, mult prea alba, facuta de in technician ageamiu.
    Dar voi, fanilor conductelor ingropate sub paraiele de munte, nu le prea aveti cu lucrurile firesti garantate de natura, lucruri ce trebuie respectate. De fapte, at trebui sa fiti doborati de sete fatala exact in acele locuri. Sa cautati paraiasul clar dat de natura…si sa gasiti la 1,852487 metri adancime conducta din OL sau PVC …. dupa care sa savurati H2O sa va salvati de trecerea la cele de dupa.
    Mai va …. aia grija acum de problemele financiare ale defectilor ce promoveaza, incurajeaza, executa aceste carnagii?

  • Oare, Prefectura, nu se poate implica in clarificarea situatiei ? Toti spun ca au dreptate! Si distrugerea padurilor, continua! Cu respect, MNPop

  • ,,regret ca fac afaceri in Romania” zice reprezentantul companiei.
    Cat de tare uraste el sa faca afaceri in Romania !
    Insa iubeste afacerile cu Statul Roman ! Ce alt stat din Europa i-ar da contracte acestei companii renumite ?
    Cat de aroganti pot fi unii !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.