Primăria Bistrița va scoate la licitație un teren în suprafaţă de 1.049 mp, proprietate privată a municipiului, situat pe strada Zefirului, în zona fostei uzine termice. Terenul este liber de sarcini după ce Organizaţia Patronală UGIR 1903 – Filiala Bistriţa-Năsăud, care dorea să construiască un sediu, nu a respectat prevederile contractului de concesiune semnat în 2011.
Acolo va fi edificat un lăcaș de cult. Protopopiatul Ortodox Român Bistriţa a solicitat concesionarea unei suprafeţe de teren din str. Zefirului pentru construirea unei biserici pentru parohia nou înființată „Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin”, care are aproximativ 1.200 de enoriași ortodocși și este situată între strada Tărpiului, linia ferată și Drumul Cetății.
Începând cu anul 1992 și până în prezent, în Bistrița s-au atribuit terenuri pentru construire de biserici pentru diferite culte religioase, cu plata unor sume cuprinse între 47 – 289 lei în funcție de suprafața utilizată, respectiv între 200 mp – 1.120 mp, pe durata existenței construcției.
”Astfel, pentru a avea o abordare unitară pentru toate cultele religioase și pentru a nu promova şi favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult, raportat și la prevederile Noului Cod Civil, cu privire la drepturile reale corespunzătoare proprietății private, considerăm oportună atribuirea în folosință a terenului prin licitație publică deschisă și prin instituirea unui drept de superficie, cu titlu oneros, în favoarea adjudecătorului licitației”, motivează municipalitatea.
Taxa de pornire la licitație pentru atribuirea terenului în cauză va fi de 270 lei/an, calculat raportat la valoarea cea mai mare pe mp plătită de celelalte biserici și o durată de 99 ani pentru instituirea superficiei, cu posibilitate de a fi reînnoită și de a renegocia clauzele contractuale o dată la 5 ani, la solicitarea motivată a oricărei părţi. Suma se va indexa anual cu indicele de inflaţie comunicat de Comisia Naţională de Statistică, iar taxa de superficie se va putea plăti anual, cu termen de plată 31 martie a anului pentru anul în curs. Superficiarul va avea obligaţia de a obţine autorizaţia de construire a imobilului ce urmează a fi edificat în termen de 2 ani de la data încheierii contractului de superficie, precum şi de a realiza construcţia în termen de 3 ani de la data autorizaţiei de construire, sub sancţiunea rezilierii contractului de superficie.
Chiar era nevoie să dăm la niște „Pomohaci” terenuri ? BOR e cea mai bogată și coruptă instuție pardon S.R.L. din România de ce să îmbogățim „Pomohacii” și mai mult?
Si biserica este un spital.Pentru suflete.Biserica are rol psihoterapeutic.Mai invata, mai traieste , mai creste …
De acord sa fie data la biserici.Dar sa progresam si noi putin. Un parteneriat intre biserica ,primarie ,consiliu judetean etc. prin care sa se edifice si un camin de persoane in etate ca sa nu zic batrane ,eventual o cantina sociala ,sau chiar o capela mortuara .Nu toate din ce am zis dar macar una.
Recent ministrul finantelor TEODOROVICI a facut o tatonare in spatiul public pe aceasta tema.Nu am inteles reactia violenta a reprezentantului bisericii ortodoxe romane care ar fi spus ca s-au facut in ultimul an investitii de multe milioane de euro ( dar care nu se prea se vad).Dar prin aceasta propunere geniala a ministrului de finante bisericile ar avea de zeci de ori mai multi bani pentru activitati sociale.PACAT.
Este OK.Dar sa nu o spurce cu idoli si moaste,ori cum biserica ii tine pe enorias,sa nu spunem fraieri dar inculti,tot acestia merg si la vot si se vede ca sunt majoritari.
Pe bune fraților, inca o biserica ? Ma nu sunteti normali. Nu vreau sa fiu nesimțit sau arogant dar nu sunteti normali !! Va rog faceti un reportaj cate biserici sunt in oras si cati oameni sunt raportați la fiecare biserica si nu ma refer la toti locuitorii orașului, ma refer la cei care se mai duc la biserica ! Explicative si noua de ce se merita încă o biserica mai mult decât încă o fabrică ?
Haide la biserică și convinge-te câți oameni merg acolo.
Cam 12 biserici ortodoxe. Mai bine se construia o cresa, gradinita, este bataie pe locuri dar nimeni nu se gandeste la asa ceva.
gradinita de pe Balcescu a fost demolata acum 11 ani, stiu asta ca aveam copil pe care vroiam sa-l dau acolo, acuma copilul imediat ajunge la liceu si înca nu si-a pus nimeni problema sa construiasca alta.
Domnule Citizen, grădinița s-a demolat anul trecut, după niște ani în care n-a mai funcționat. Iată o dovadă că se comentează fără pic de informare prealabilă.
asa e, anul trecut au demolat-o.
dar fizic era deja aproape cazuta de tot la etaj, ca ploua în ea, anul trecut doar au debarasat terenul complet ca le era rusine sa-i tot întrebe lumea de gradinita de pe Balcescu…..
inutilizabila a fost cam de un deceniu, da’ nimanui nu-i pasa, bine ca o sa avem si aquapark ca strandul si pârtia sunt rezolvate.
In 28 de ani s-au construit biserici intr-o veselie. E o criza mare de crese si camine pentru copii, e nevoie de spitale. Dam drumul la puscariasi ca nu mai au locuri, dar nu ne duce capul sa construim altele. Am impresia ca suntem un popor de tampiti, de retardati mintal.
Nu mă mir chiar deloc, nici nu mă așteptam să se construiască blocuri ANL, o grădiniță, un club al elevilor (sportiv sau nu) sau ateliere-școală. Încă o biserică este tot ceea ce ne mai lipsea.
De ani de zile tot spun că singura biserică relevantă este bisericuța interioară a fiecăruia dintre noi, restul nefiind altceva decât chip cioplit și unealtă a falsei credințe.
Societatea are nevoie – cum bine spun și alți comentatori, de creșe, grădinițe, spitale , cantine sociale , etc etc. Nicăieri în lumea civilizată nu se mai construiesc biserici , numărul enoriașilor este în continuă scădere , la noi ca la nimeni.
Doamne, mare-i grădina Ta ! Și-i rabzi pe toți, deși unii nici umbră nu fac.
Toți ateii (….) ăștia ce-și clamează deșteptăciunea, ce treabă au de unde beau oile apă ?
Dacă se găsesc enoriași care contribuie la ridicarea unui lăcaș de cult, foarte bine pentru ei și credința lor.
Ateii să nu dea bani, să-și facă asociații, cluburi, etc.
N-avem treabă cu ei, dar nu le înțelegem răutatea cu care ponegresc pe cei ce fac ceva în numele credinței lor.
Apoi, prostia de a cere să se facă fabrici și grădinițe de către parohii, în condițiile în care nici statul nu face astfel de investiții, este una mai mare decât cei care scriu unele comentarii. Chiar asta-i nivelul intelectual al Bistrițenilor ?
Dacă-i așa, va trebui să ne mutăm în Sărata.
Io cred în Dumnezeu, nu în biserici și popi. Deci nu sunt ateu. Nu am nevoie de niciun intermediar în relația cu divinitatea, ori asta nu pricepeți voi în ruptul capului, cu mintea voastră puțină.
1.Ce vrei să spui, că locuitorii Săratei sunt mai proști? 2. Nu mă așteptam ca parohiile să construiască orice altceva decât biserici, mă refeream la primărie, eventual la ceva proiecte comune cu Inspectoratul Școlar. 3. Ce treabă are credința ta cu o construcție din beton? Dacă te rogi acasă, nu te aude Dumnezeu? Sau chiar dacă te rogi în gând? Oricum Dumnezeu știe tot ceea ce gândești și cum ești în realitate, pentru că este atotputernic. Nu îl poți păcăli cu mersul la biserică. Da, Dumnezeu te vede chiar și atunci când te masturbezi.
Chiar mai trebuia o biserica. Ma inrtebam…” oare cand o sa se mai construiasca una?” Nu sunt destule vreo 20 intr-un oras de 4 km patrati. Mai trebuie vreo 10!!!
Pentru ocoșii care-și exihibă deșteptăciunea: Porta, tu fă-ți o scară la cer, că n-are nimeni treabă cu tine.
Iar la Sărata sunt oameni mult mai deștepți și toleranți decât niște nulități din Bistrița , care înafară de nume și de niște însăilări inepte, nu știu scrie.
Isi fac ortodocsi la biserici de nici ei nu le mai stiu numarul dar biserica greco catolica de la coroana si-au facut-o cadou cu ajutorul statului bolsevic si indiferent fata de greselile care le-a facut in ’48. Un stat incompetent, mai bine ramaneam sub comunisti ca stiam o treaba….o mizerie de tara.