Actualitate

Construirea pasajelor pe DN 17, la Bistrița, în faza emiterii acordului de mediu

Proiectele pentru cele patru pasaje subterane planificate pe DN17 în Bistrița au fost depuse de municipalitate la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud în vederea emiterii acordului de mediu. Publicul poate depune observații până în 17 mai a.c.

Cererea de emitere a acordului de mediu în România este reglementată de legislația privind evaluarea impactului asupra mediului. Potrivit HG nr. 1076/2004 și altor reglementări conexe, dezbaterile publice durează minimum 30 de zile calendaristice, începând de la data publicării anunțului privind disponibilitatea documentației pentru consultare.

Anunțurile au fost publicate de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud în data de 17 aprilie, iar până în 17 mai, publicul are dreptul să consulte documentația, se pot transmite comentarii, opinii sau întrebări APM și se organizează o dezbatere publică efectivă, de obicei într-o sală sau online, unde proiectantul și autoritatea răspund întrebărilor cetățenilor.

Decizia privind acordul de mediu se poate emite după încheierea perioadei de consultare și analiză a opiniei publice.

Cele patru pasaje rutiere denivelate subterane vor fi amplasate în următoarele intersecții aglomerate:

  1. DN 17 cu DN17 C (str. Lucian Blaga)
  2. DN 17 cu Calea Clujului (zona Petrom Viișoara)
  3. DN 17 cu acces la Kaufland și Cibela
  4. DN 17 cu acces zona Altex​

Conform Primăriei Bistrița, aceste investiții sunt menite să fluidizeze traficul și să reducă blocajele din zonele respective.​

Până acum s-au semnat acordurile de parteneriat între Primăria Bistrița și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și s-a decis că, pentru fiecare pasaj, va fi organizată o licitație separată, cu un termen de o lună pentru proiectare și șase luni pentru execuție.

Obiectivul este ca toate cele patru pasaje să fie finalizate până în august 2026, conform cerințelor de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea estimată a fiecărui pasaj variază între 38,2 și 42,1 milioane lei fără TVA.

Pasajele vor avea două benzi de circulație și vor include sisteme moderne de iluminat, drenaj și supraveghere video.​ Vor fi realizate prin excavare deschisă, cu rampe de acces. Lucrările implică și devierea temporară a traficului în zonele respective.

17 comentarii

    • Așa se cheltuie bani care ar ajunge pt 25-30km de centură, asta ar fi singura care ar reduce din aglomerația din oraș. Ar ajunge, probabil, și pt un drum pe lângă calea ferată de la Apolo la Unirea. Ăsta n-ar reduce nr. de mașini din oraș, doar ar reduce puțin din nr. de mașini de pe Calea Moldovei și fosta centură!!!

      61
      6
    • Prin PNRR sunt stabilite standarde de cost accepatbile raportat la la complexitatea construcției! Poate sa pară excesiv costul dar în realitate o să vedeți că nu este deloc exagerat!Sa lăsăm ,sa incercam sa evoluam și în interiorul orașului căci suntem sufocați deja de trafic ,de ani buni!Centura,autostrada Nordului vor dura prea mult că sa ne aducă puțin confort pe partea de infrastructură!Seara buna!

      6
      26
    • S a facut groapa din Decebal pentru fluiduzarea traficului din zona. Merg zilnic si nu am vazut niciodata intersectia blocata din cauza pietonilor. Acum sunt milioane ingropate …degeaba ..fara rost!!!
      In zona Calea Moldovei blocajul apare de neputinta preluarii in zona Hotelului Diana . Acolo daca s ar circula pe doua benzi sau poate pasaj s ar fluidiza Calea Moldovei. CELE DOUA PASAJE DE PE CALEA MOLDOVEI NU VA FLUIDIZA CIRCULATIA BLOCATA LA SENSUL CU LUCIAN BLAGA. DOUA BENZI PE DN AR REZOLVA ACOLO BLOCAJUL. dar ramane C+M 2 mil fata de 8….

      23
      1
    • tov. Gherasim, dacă ai 100 de mașini care merg de la Han în Unirea vor fi tot 100 și în pasaje, nu se vor evapora!!! Problemele pe acest drum sunt blocajele care apar la ieșirile spre Livezile și spre Sărata/Crainimăt, așa că orice ai face pe acest drum nu va îmbunătății situația, dimpotrivă vor fi mai mari blocajele în timpul lucrărilor ca după să se circule la fel ca înainte!!!

      15
    • Ce, ți se pare mult? Nicușor Dan al tău a dat 11 milioane de euro la avocați!

      3
      3
  • E moda gropilor. Dacă a făcut Bolojan, hai să facem toți, nu contează că nu rezolvă mare lucru și că Bistrița nu-i Oradea. Eu zic să fie mai precaut, să testeze mai întâi cu un singur pasaj pe Calea Moldovei, sa nu o ia cu heirupul, că s-ar putea să fie prea plăcut ce iese acolo.

    27
    1
  • Consider că Bistrița nu are nevoie de pasajele respective ,nu vedeți că și pasajul din Decebal nu este util, de ce să se cheltuie bani aiurea ,mai bine ar face centura mai lata cu 4 benzi unde se poate și poate un drum din centura care sa traverseze Unirea.

    38
    1
  • Înainte de a construi ceva, ai nevoie de un studiu de fezabilitate. Acest studiu este un document ce prezintă capacitatea proiectului de a îndeplini anumite cerințe tehnice. De asemenea, tot el prezintă informații ce susțin rentabilitatea investiției. Si acest studiu costa. La fel cum ii va costa pe cei care vor insista sa construiasca 3 pasaje pe citeva sute de metri. Santierele nu vor produce decat blocaje, nervi si scaderea capitalului electoral. De aici e simplu …de la plus 8 voturi la doar 8 voturi…

    17
    1
    • In strainatate , adica acolo unde noi doar mergem si ne minunam ce au….toate lucrarile au un studiu de eficienta numit la noi fezabilitate. Se prezinta trei variante fezabile bine documentate…la noi fezabilitatea si pretul il stabileste primarul…la noi cel mai specialist e primaru…la noi nu se tine cont de nimic….Nici de canalizare nici de ploaie …EI NU S IN STARE SA HIDROIZOLEZE UN BETON, SA FACA O INCINTA USCATA ASA CUM FAC OLANDEZII DAR vor milioane de euro pe o viitoare piscina….plina de rahat!!!….CA ASA VREA PRIMARU!!!!!

      15
    • Poti consulta documentatia de pe saitul celor de la mediu. Au pus un memoriu de 40 pagini pline de consoane cu niste litere si asa cred ca astupa gura bistritenilor. Altii care fura curent in favoarea clasei politice conducatoare!
      ROG MEDIU SA PUBLICE SI PLANSELE ASA CUM PREVEDE LEGEA sau ….jucati si voi….cum va comanda….

      13
    • Cea mai buna intrebare la acest articol…
      Vom circula prin aer, printre norii de praf si prin zgomotul de la picoanele ce vor sparge betoane si asfalt.
      Dupa ce vor fi gata, vom circula prin apa infiltrata si cea de ploaie, care va intra in pasaje…panza freatica fiind foarte sus in acea zona.
      Asadar, sa ne achizitionam din timp masini-elicopter/drone si masini-anfibie 😀 😀 😀

  • Eu am pregătit deja cortul pe care am să îl montez pentru domnul primar că tot a zis el că doarme acolo până se termină lucrările .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.