Actualitate

Contabilii consideră că și ei au fost în linia întâi. Cu ce dificultăți se confruntă

Companiile care vor granturi de la stat ca să treacă mai ușor peste criza pandemică au nevoie de un raport semnat de un expert contabil, a declarat Paraschiva Sigartău, președintele filialei Bistrița-Năsăud a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).

La Ziua Națională a Contabilului Român, Paraschiva Sigartău a declarat că, în prezent, contabilii se confruntă cel mai des cu abundența de modificări legislative și cu interpretarea diferită legislației de către dedicenți.

”Foarte greu ajungem la același numitor comun. Cu munca suntem obișnuiți. Am făcut față cu brio în pandemie când trebuia să îi învățăm pe agenții economici ce înseamnă șomajul tehnic și încasarea lui. Am vorbit cu AJOFM, cu toate instituțiile. Nu pot să spun că nu ne-au sprijit ei, și ITM, și Finanțele. Toți ne-au sprijinit pentru a ajuta mediul economic să scape din această criză generată de virus. Ne-am descurcat bine, spun eu. Acum companiile nu pot aplica pentru granturi fără un raport semnat de un expert contabil membru CECCAR, iar toată lumea apelează la noi, ne caută și ne cere ajutorul. Evaluarea unui expert contabil este foarte importantă pentru că el nu își permite să facă un raport și să pună cifre care nu sunt reale. Cumva statul se bazează pe noi fiindcă se dau niște bani”, a spus Paraschiva Sigartău.

Potrivit acesteia, în ultimii 100 de ani de când e recunoscută oficial profesia, aceasta s-a schimbat mult în special datorită digitalizării: ”Pe noi ne ajută foarte mult digitalizarea, dar sper să ne ajute și mai mult ca să scăpăm de atâtea declarații pe care le tot depunm. Sper ca instituțiile să comunice între ele, nu să ne ceară nouă certificat fiscal și alte documente la care ar putea avea acces dacă ar comunica între ele. Din păcate, se mai blochează programele informatice,, dar, în rest, depunem ușor documente online. Ar fi extraordinar ca sistemele să fie conectate, iar noi să avem acces la date dacă ne trebuie ceva. În general, merge bine. Se fac progrese, iar noi, în județ, comunicăm foarte bine cu instituțiile, am început să fim recunoscuți pe plan local. În sfârșit știe lumea ce e CECCAR”.

Chiar dacă nimeni nu a recunoscut oficial acest lucru, și contabilii consideră că au fost în linia întâi în timpul pandemiei.

”Noi, contabilii, și în timpul pandemiei, am fost în linia întâi, dar nimeni nu ne-a vaccinat cu prioritate. Nu ne-am putut lua concediu și nici nu am putut închide fiindcă a trebuit să-i sprijinim continuu pe agenții economici și să fim continuu la birou, dar ne-am descurcat”, a spus Paraschiva Sigartău.

Din CECCCAR Bistrița-Năsăud fac parte 80 de societăți de expertiză contabilă, 10 societăți de contabilitate și sunt 280 de membri activi.

2 comentarii

  • Nu au făcut nimic gratuit.
    Totul a fost contracost.
    Iar acum unii cer pentru expertiza contabila 3/5% din cifra de afaceri!
    Pentru niște situații deja făcute de alți contabili, cei care au întocmit bilanțurile la 2019 si 2020.
    Nu mai vorbim ca agenții economici nu stiu câți bani vor primi decât după încheierea depunerii când banii se împart procentual la toți cei care depun cererea.

  • Sunt trei categorii socioprofesionale mari si late: VISATORII=arhitectii,artistii ; GENERATORII DE PROGRES=inginerii ,tehnicienii,maistrii ,muncitorii…;si FRÂNA=contabilii…care exclama : „-nu mai sunt,nu avem bani”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.