O firmă de recrutare din Germania care a venit la Bistrița să caute muncitori pentru diverse fabrici cu care colaborează nu a dus lipsă de clienți. Oameni din toate colțurile județului au ascultat prezentarea făcută de reprezentantul român al companiei Linsenmayer Personal care le-a explicat că pot câștiga până la 1800 de euro lunar dacă sunt harnici și știu să facă economii.
”În decursul anilor am avut o experiență plăcută în colaborarea cu românii. Aceștia au făcut o impresie foarte bună la locul de muncă, nu au creat atât de multe probleme ca alte nații. Multe persoane cu care lucrăm deja ne-au întrebat dacă nu putem să-i mai luăm și pe alții rămași acasă și datorită acestui fapt am venit din nou pentru că e mai bine să luăm oameni pe care ni-i recomandă cineva decât să îi căutăm. În Germania, se găsește foarte greu forță de muncă. Până acum, compania a recrutat circa 200 de români din 2012 și până în prezent. Cei mai mulți sunt angajați direct în fabrici, alți 80 sunt plătiți de noi”, a spus Bastian Linsenmayer, managerul firmei de recrutare.
Ioan Alexandru Butta, reprezentantul român al firmei de recrutare, a explicat că salarizarea muncitorilor pornește de la 1100-1200 de euro: ”Dacă muncitorii își ating targetul pot ajunge la un salariu de 1500 sau și mai mult. Avem angajați care câștigă 1700-1800 de euro, dar și unii care nu prea își dau silința și sunt la 1100-1200 de euro. Depinde de fiecare persoană: cât își dă intereseul, cât învață, cât muncește. Dacă scădem cazarea, masa, lunar oamenii rămân cu circa 500 de euro în mână. Atât pot economisi dacă știu să-și chibzuiască bine banii. Noi colaborăm cu peste 25 de fabrici, de la cele de geamuri termopane, sisteme de răcire, ventialatoare, mânere pentru mașini”.
Am stat de vorbă și cu câțiva dintre cei care au venit să afle care este oferta angajatorului german, deciși fiind să plece.
Vasile Moldovan (42 de ani) din Budacu de Sus: ”Vreau să plec pentru că nu îmi mai ajung banii. Lucrez la un patron și sâmbăta, și duminica, bonurile îți trage de pe ele. Spun că se mărește salariul minim pe economie, dar nevasta ia 900 de lei rest de plată în 15 și lucrează pe trei schimburi. Altă variantă decât să mergi afară ca să poți să faci ceva, să strângi ceva, nu este. Aici nici de trai nu îți ajung banii. Eu de meserie sunt confecționer articole hârtie. Dacă aș găsi în meseria mea ar fi foarte bine, dacă nu, nu are importanță. În agricultură, în zootehnie, nu are importanță. În România, la ora actuală, dacă nu ești cu cunoștințe de IT sau de-astea, ești pe nicăieri. Am vorbit cu domnii aceștia care au venit la Bistrița și mi-au oferit un loc de muncă la șlefuit de termopane. Mi-au spus că aș putea câștiga până în 1500 de euro. Sunt și niște riscuri. Când te afli la momentul ăsta ți le asumi. Eu nu am mai lucrat în străinătate. Am vrut să lucrez în România, să stau în țară, dar văd cî e din ce în ce mai rău. Se scumpesc toate. Absolut tot s-o scumpit din nou. Lucrezi mult, stresul e foarte mare și nu își mai ajung banii. Eu am colegi care se plâng și ei. Pur și simplu la noi, la patron, ai un singur drept: să lucri, să taci și să îți iei cât ți se dă. Dacă nu, ți se spune că sunt alții 100 la poartă, dar eu nu cred. Din câte am văzut și la noi la firmă, când pleacă unul-doi, nu mai sunt ăia 100 la poartă. Nu ne măresc salariile patronii pentru că spun că mai mult de atâta nu ne pot da. Eu am lucrat 16 ani aici. Înainte lucram 12 cu 24 și mai strângeam niște ore, mai luam niște bani. Acum lucrez opt ore, câștig 2200 de lei. În mână rămân cu 1700-1800 de lei. Din salariul ăsta nu îți poți pune nimic deoparte, nu poți să-ți iei o mașină, să te duci într-o vacanță, la mare. Pur și simplu nu ai absolut nimic”.
Un alt bărbat, de pe Valea Bârgăului, care nu a vrut să-și dea numele, a spus: ”Țara asta nu îți mai oferă nimic. Pentru noi, tineretul, nimic. Sunt șofer profesionist, am lucrat mult timp pe dincolo și vreau să mă întorc acolo. Aici nu se mai poate. Patronii caută, dar nu ne plătesc. Tu muncești ca sclavul și nu-ți dă bani cu care să te poți descurca. Toate-s scumpe, salariile sunt mici și nu mai facem față. În țară, un șofer profesionist câștigă 2300 de lei pe statul de plată și rămâi cu 1000 și ceva de lei ca să trăiești. Dacă mai ai și rate, rămâi cu zero. În străinătate am câștigat până în 2500 de euro. Acum vreau să plec împreună cu soția, care lucrează în domeniul cablajelor, și vrem să ne stabilim pe acolo. Pleacă toți tinerii din țara asta pentru că nu li se oferă nimic să-i motiveze să rămână. La patron, dacă îi spui că nu îți convine salariul și ai vrea să pleci, îți arată ușa: liniștit, că vine altul. Eu nu am văzut să vină. Ei se bazează pe chestia asta: du-te că vine altul! Plecăm că nu avem încotro. Acasă mai rămân părinții la care nu le ajung banii din pensie nici pentru medicamente”.
Ioana Varvari din Bistrița: ”Plec pentru că nu îmi ajung banii. E greu traiul în România. Eu sunt tehnician în controlul calității mărfurilor. Mi-am găsit ceva. Toți au plecat de jos. Ideea e că trebuie să încercăm, indiferent de unde pornim. Avantajul meu că nu am familie și copii. Am curajul să plec pentru că eu cred în propriile forțe”.
Astăzi, firma face recrutări la Baia Mare la Castel Transilvania ora 09:30 și la Oradea la Restaurant-Pizzerie Vinotera ora 16:00. Detalii AICI
Poi toti politicienii ne spun noua ca de fapt, statistic economia duduie….ca au crescut salariile, ca vai si mai cate. Ni se spune cat de bine e ca tinerii sa faca o scoala profesionala sa invete o meserie si apoi vin cei care chiar au o meserie…cei care produc ceva palpabil…si spun ca nu le ajug banii. Cei angajati pe pile pe la primarie (gen sotia sefului primarului – doamna T……sau sotia lui Bogdan (care e ceva sef de organizatie de tineret la ceva partid….sau purtatorul de cuvant a sefului de la Cons. Judetean) care din cate stiu e angajata la Cons. Judetean nu au Probleme de genul problemei sotiei domnuli de 42 de ani. Dar o dam cu aia ca poate fumeaza…si de aia nu le ajung banii. Concedii la mare??? Da’ ce sa caute cei care chiar produc ceva palpabil la mare?! Acolo merg de regula cei care duc greul…cei care au avut locul de munca rezolvat cu un concurs public dar cu subiectele de examen stiute din timp.
PS: Nu am nimic cu sotiile distinsilor domni….sunt doar doua exemple care mi-au venit in minte la repezeala. Sunt o gramada de astfel de nume pe la te miri ce diectii din primarie…CJ…prefectura…etc. Asta e realitatea. Cei care chiar muncesc in productie nu au nimic. Cei ce sunt angajati la stat au invatat alta melodie: Crezi ca la stat e usor mai draga/ Avem si noi mai mult de lucru…lelica ioane
ok, de acord da ce ziceti de sotiile patronilor cu genti de mii de euro care n-ar da un salariu decent, nici daca li s-ar prabusi lumea in cap!!!!!
#Radule, ideea cu salariile este ffff urata! Astea sunt recurente! Si la stat si la salariat! Aparent patronul are bani multi, dar nu are siguranta ca face in fiecare luna acesti bani ca urmare nu risca nimeni sa aiba buget de salarii 95% ca bugetarii!!!! Asta e crima curata!!! Doar la stat e posibil asa ceva! Geanta de 1.000 euro este mai ieftina decat un salariu de 2.000 lei pentru tine!!!! Asta ca idee daca intelegi ceva economie! Pe langa faptul ca o cumpara doar 1 data pe an… ca sa nu mai vorbim ca recupereaza tva-ul … + ca o baga si pe protocol!!!!!
Trage tu concluzia
#radu, patronul ca sa îti dea tie în mâna 1000 de lei, mai are de dat la stat 700.
asa ca, multumeste-le alora care i-au îmbuibat pe angajatii de la stat care câstiga ca boierii, au tichete de vacanta la munte si la mare, norma de hrana si altele.
si eu daca as fi patron m-ar apuca dracii sa vad ca un imbecil ca primarul sau viceprimarul câstiga mai bine decât mine si n-au stresul aferent unei afaceri.
ca pe aia sigur nici în cur nu-i doare ca se crapa pavajul de pe pietonal sau a trebuit vopsit a n-a oara strandul municipal.
Trăim în lumi paralele. In urmă cu ceva timp, vicele Cristian Niculae anunța pe pagina sa de Facebook intentia de a organiza „Ziua Diasporei”, pe data de 23 august, între orele 11.00 și 14.00 , sub sloganul ”Bistrița te așteaptă”, cu scopul de a convinge pe cei plecati la muncă în străinătate să se întoarcă definitiv acasă. In realitate, tot mai multi tineri bistriteni vor să plece la muncă în străinătate, asa cum rezultă din investigatia jurnalistică a doamnei Cristiana Sabău.
Nu stiu cu ce i-ar putea convinge pe cei din diaspora sa revină acasă , din moment ce continuă exodul forței de muncă iar administratia locală nu a făcut nimic să oprească acest fenomen.
Cum ar putea opri administratia locala sau centrala, acest fenomen? Credeti ca varianta PNL si USR de a nu creste salariile si de a nu reduce taxele i-ar fi tinut pe oameni in tara? Stiti cat de mult sa-u opus PNL, USR si Iohannis de fiecare data cand au crescut salariul minim sau cand s-a redus vreo taxa, asta inca din timpul guvernului Ponta. Nu mai stiti cum prevesteau apocalipsa in fiecare luna si ziceau ba ca nu mai sunt bani, ba ca pleaca investitorii, ba ca de fapt lumea pierde daca le cresc veniturile si daca scad taxele. Nu va mai amintiti campania prin care incercau sa convinga lumea ca s-au scumpit toate alimentele cand a scazut TVA-ul la 9% la alimente? De fapt isteria a inceput cand au scazut TVA-ul la paine.
Va amintiti cum prevesteau penelistii ca intra tara in faliment dupa „pomenile” date de Ponta (cresteri de salarii si reduceri de taxe), ziceau ca e un aventurier si ca distruge tara numai ca sa fie ales presedinte, iar pe urma pe el nu il mai intereseaza. Chiar daca nu va amintit, puteti sa cautati pe net si veti gasi toate declaratiile penelistilor si ale useristilor. Nu numai ca nu a fost asa, dar din 2012 am avut constant un dintre cele mai mari cresteri economice din UE, an de an. Va mai amintiti cum ziceau ca am depasit deficitul si o sa ne dea afara din UE? Se isterizau la fiecare sfarsit de an si prevesteau apocalipsa. Nu s-a intamplt niciodata sa depasim deficitul, chiar daca alte tari dezvoltate din UE l-au depasit.
Probabil ca daca ar fi guvernat PNL-USR, atunci nu ar fi plecat chiar asa de multi pentru ca nu ar fi avut bani de bilete si puteau pleca numai daca le trimiteau bani rudele sau prietenii, deci mult mai dificil.
Credeti ca daca acum ar fi salariu minim din timpul lui Boc, adica aproape 100 de euro net, lumea nu ar mai pleca? Ar ramane sa fie saraci si cinstiti? Au trecut 7 ani de crestere economica, 7 ani de cresteri ale veniturilor in euro, 7 ani de scadere a taxelor, iar lumea a prins o ura pe partidul care a luat masurile care au dus la aceste cresteri de venituri si scaderi de taxe, o ura chiar mai mare decat ura pe care au avut-o fata de cei care au marit TVA-ul la 24% si au scazut salariile cu 25%, distrugand piata, lasand piata seaca, fara bani.
Lumea ii apreciaza pe cei care de fiecare data cand vin fac dezastru si dau vina pe greaua mostenire, in loc sa dea vina pe marea prostie din capul lor.
Spune-ne tu cat a crescut datoria externa, ca se pare ca „stii”! Evident ca stii doar ce ti s-a spus, de aia esti atat de ingrijorat.
Hai sa vedem ce inseamna datoria externa si din ce e compusa. Vrei?
La restul aberatiilor pe care le-ai scris nu are sens sa raspund, deoarece sunt copiate din ghidul micului propagandist.
Vad ca in continuare sunteti inspaimantati ca ne pleaca investitorii, ba pleaca ca creste salariul minim, ba pleaca ca le zice Orlando ca sa dea salarii ca afara. Cred ca investitorii aia stau cu bagajele facute si asteapta cel mai mic motiv ca sa plece, ca nu pot pleca fara motiv – cam asa deduc ca vedeti voi lucrurile. =))
Deci sa revenim la datoria externa. Stii cumva cat e si din ce e compusa?
Hai sa te uimesc cu o chestie! Tu stii ca poti sa ai datorie externa uriasa chiar daca statul nu nu se imprumuta deloc si nu are nicio datorie?
Uite un mic ajutor:
„Datoria externă brută este alcătuită din soldul pasivelor reale, actuale şi necondiţionate ce presupun plăţi viitoare de rate de capital şi/sau de dobânzi, datorate de rezidenţii unei economii faţă de nerezidenţi.
Datoria externă reprezintă obligațiile unei țări față de creditori din străinatate și cuprinde atât datoria guvernamentală, cât și datoria contractată de beneficiari privați (persoane juridice și/sau fizice).
Datoria externă cuprinde:
datoria externă brută în sens larg, toate obligațiile unui stat față de străinatate; aceasta cuprinde sumele datorate de stat, unități administrativ-teritoriale, entități de drept public, agenți economici carora statul le garantează datoria, organisme internaționale, guverne, bănci si altor institutii publice straine, unor banci private, firme si altor creditori;
datoria externă brută în sens restrâns, se referă la împrumuturile pe termen scurt (sub un an și la invesțiile directe (nu au termene de rambursare sau de lichidare).”
Iti dai seama cat de usor de manipulat sunt cei care nu se pricep? E usor sa sperii un om care nu se pricepe. Cel mai usor il poti controla si manipula daca bagi frica in el.
Datoria guvernamentala nu e bine sa fie prea mare, asta sunt si eu de acord, dar nu suntem in situatia in care aceasta sa fie nici macar marisoara. Iar datoria guvernamentala nu e formata numai din imprumuturile pe care le ia statul din strainatate, ci si din imprumuturile luate din tara, de la banci sau prin emisiune de titluri de stat si obligatiuni.
Datoria externa mare, daca cea guvernamentala nu e exagerata, arata clar ca tara respectiva e una atractiva si in care se investeste mult. Asa ca hai cu datoriile cat mai mari!
Calcul e simplu si chiar si scris in text. Gastigi 1500, costuri de a trai acollo fara sa mai faci mare lucru sint 1000, ramane 500 din care mai tragi costuri de telefoane a casa si cite un traseu Germania/Romania, si ai gastigat exact atit ca si aici in tara.
Daca mai calculezi ca mai ai si o casa in Romania un curg facturile lunar ai iesit in minus.
Pe urma ca sa ai nivelul de trai de aici transferat acollo, trebuie sa multiplici suma net aici cu 4-5 ca si mimim ce iti trebuie acollo net. Si tot ramane un minus daca mai ai si aici o casa, o parte de familie etc. Ca sa-ti merge mai bine nici multiplicare cu 5 nu ajunge. E vrajeala pura sa faci 500€ acollo cu sacrifici multe. In Germania daca ai o familie cu 4 membri esti caz social daca familia are sub vreo 2300€ net si primesti subventii.
Se mergi in tariile vestice se lucrezi merita doar in doua cazuri: ori esti foarte bine calificat (cea ce sa plateste bine si aici) ori si iti duci toata familia acollo si astfel abandonezi idea de ar mai avea ceva aici. Tot ce este dublu si costa dublu si mananca „profitul” care ai calculat theoretic.
Exodul si promovarea asta o consider o schema, o capcana pentru omeni care nu stiu se calculeze doua cifre adica sclavie moderna (voluntara)
nenea, vedeti ca nu va ies calculele.
„Calcul e simplu si chiar si scris in text. Gastigi 1500, costuri de a trai acollo fara sa mai faci mare lucru sint 1000, ramane 500 din care mai tragi costuri de telefoane a casa si cite un traseu Germania/Romania, si ai gastigat exact atit ca si aici in tara.”
deci, DUPA CE SCAZI tot ce este NECESAR TRAIULUI, îti mai RAMAN 500 DE EURO din care scazi transportul si telefoanele.
aici, din salariile de sclavi de maxim 400 de euro nu-ti mai ramâne NIMIC la sfârsitul lunii.
greu cu calculele, nu-i asa?
Pe bune acum, voi aveți pretenția să muncească oamenii pe minim pe economie, adică 1200 lei pe lună în mână? Și pt suma asta să suporți și impresiile patronului? Normal că pleci, cât vezi cu ochii, doar să scapi din jegul ăsta!
O sa te îngropi in bani doar puscand din degete !
Poate se ingoapa, poate nu. Unii risca pentru a incerca sa castige mai mult, altii nu vor sa riste si se multumesc cu mai putin, dar e compensat cu ideea de siguranta, ca trece luna si vine salariul.
Nu trebuie sa ii privim cu dispret nici pe unii, nici pe ceilalti.
Unii reusesc, altii esueaza. Cei care nu au avut noroc si au esuat sau le merge prost, ca nu s-au priceput, dau vina pe stat ca i-a jupuit, ca nu poti face afaceri cinstite in tara si alte aiureli. Ei au impresia ca datoria statului e sa faca tot posibilul sa ii protejeze pe ei, pe persoana fizica, deoarece ei sunt foarte pretiosi si speciali. =))
Normal ca statul nu trebuie sa ia masuri care ii pot afecta puternic pe cei din mediul privat, dar daca un patron esueza, poate ca e si vina lui si oricum un altul mai bine pregatit sau mai norocos ii va lua locul.
Toti aveti dreptate,doar ca la fel o stim cu totii ca in colonie niciodata nu au fost conditiile la fel ca in imperiu.Sigur unii ,putini au trai mai bine si in colonie ca altii in imperiu,dar cultura,invatamantul,sanatatea,apararea intotdeauna au fost superioare la stapani si nu la slugi.Depinde si ce iti doresti si cat iti doresti,dar de regula cei care s-au descurcat aici se descurca si dincolo,iar cei care s-au nascut incurcati asa mor.
PAREREA MEA!
Și dincolo pentru cine crezi că muncești?
Cei din mediul privat cu tot respectul dar cred ca ar fi cazul sa va apărați drepturile prin sindicatele pe care le aveti, sindicatele nu ar trebui să facă politică patronilor, nu sa atacați mereu pe cei din instituții.
Nu cred ca este o soluție sa scadă salariile altora care cumpara tot de la privați, doar ca sa aveti satisfactie.
Luptat pentru drepturile voastre nu ii imbogatiti pe patroni.
Nu cred ca un bugetar cu studii își permite ce își permite un patron, vile, masini scumpe, excursii pe mulți bani.
Marea majoritate a bugetarilor pe care ii jigniți mereu abia dacă se descurcă la preturile astea.
Solutia nu este sa moara capra vecinului.
Cu tot respectul dar nu toti pot fi privați cum nu toti pot fi bugetari.
S-au scos posturi la concurs in diferite instituții se putea înscrie oricine sigur ca multe au fost aranjate dar trebuia încercat.
Ce posturi, numai cu dedicație! Uită-te pe site-urile de recrutare, NICI UN SINGUR POST nu vezi la finanțe, la garda financiara, la garda de mediu, la curtea de conturi, la DSV, la primărie! Doar ospătar, bucătar, pizzer, șofer, vânzător, dulgher la tot felul de patronași dubioși!
Ești varza…la privat salariul e în funcție de producție…productivitate….. Și de piata…..adică ceea ce nu funcționează la bugetari…..Ești prost….patronii nu câștigă de pe munca neplătită angajaților…ei știu cum să reducă din cheltuieli și reinvestesc profitul foarte bine…..ceea ce tu virgule nu ai de unde sa știi că primești bani Moka și dacă ești în concediu și dacă suntem ultima tara…din cauza nemuncii bugetare plătite…moka
Ce tot îl pupi în fund pe walter born? Nu toți sunt specialiști și nu toți pot deveni specialiști, nu poate să pună toată lumea acoperișuri sau gresie. Dar să vorbim despre cei care nu știu să facă absolut nimic, vorba lui Mirciulică. Dacă nici măcar ăștia nu vor să lucreze pt 1200 lei, înseamnă că suma aia este mult prea mică, chiar și pt unu care nu știe să facă absolut nimic. Piața muncii e liberă, plătiți mai mult, ori nu vă mai plângeți că nu găsiți muncitori și lucrați voi.
analfabetul, tot analfabet ….. si ne miram de ce avem o tara de tot rahatul.
asa e tara ca si maimutele din ea.