”Odiseea legii de retrocedare a terenurilor din Stațiunea Pomicolă Bistrița continuă. Proiectul nostru votat de două ori în unanimitate în Comisia de agricultură și de două ori în cea juridică s-a întors pentru a 3-a oară, tot la Agricultură. Aceasta pentru că în urmă cu două săptămâni un șef de grup parlamentar de la PSD a găsit nu știu ce chichițe procedurale pentru a-l returna din plen unde era pe punctul să fie votat, înapoi la comisii. Colegii mei de la Comisia de Agricultură au votat proiectul și a 3-a oară nu înainte de a se arata deranjați că ne pierdem timpul reexaminând proiecte pentru care s-a alocat anterior timp și energie, ba chiar și o subcomisie pentru a croi o lege bună. Este bizar și că s-a invocat în plen absența de la dezbateri a reprezentanților Academiei Sisești și a ADS-ul. Nimic mai fals, mai ales că reprezentanții celor două instituții au confirmat încă odată că s-a cazut de acord și pe suprafața retrocedabilă: 144 de ha și cea care rămâne Stațiunii Pomicole Bistrița: 151 de ha. Reprezentanții Academiei au ținut să sublinieze și că în mod nejustificat municipalitatea a blocat retrocedarea celor 144 de ha mult prea mulți ani, cramponându-se de orgolii locale greu de înțeles. După votul nostru proiectul se duce din nou la comisia juridică după care va ajunge din nou în plenul Camerei Deputaților”, spune copreședintele PNL Bistrița-Năsăud, deputatul Stelian Dolha.
”Municipalitatea nu prea mai are ce face în povestea aceasta. Din păcate însă au aparut frâne acolo unde nu ne-am fi așteptat, la un pas de adoptarea legii, din partea unor oameni care, aparent, n-au nicio legătură cu subiectul. Eu personal am susținut proiectul, inclusiv la comisia juridică, acolo unde se întâmpină de regulă dificultăți și am obținut vot favorabil. Acum e o chestiune de zile adoptarea. Păcat, însă, de timpul pierdut”, a comentat Dolha.
El a adăugat că ”o altă lege care încearcă să impună supermarket-urilor desfacerea produselor românești a fost subiect aprig de dezbatere în Comisia pentru agricultură: ”A fost a 3-a sau a 4-a varianta legislativă pe același subiect pe care o dezbatem în ultimii doi ani și care a adunat pentru a nu știu câta oară retailerii și producătorii români la masa comisiei. De data aceasta proiectul dezbătut prevedea 51% produse românești pe rafturile market-urilor cu o suprafață peste 400 de metri pătrați și program limitat sâmbăta, iar duminica închis. Concluzia e una singură: e nevoie de voință pentru a proteja producătorii români și o formulă legislativă inspirată din practica altor state europene care au găsit soluții acceptate inclusiv de reglementările stricte ale UE”.
Propunerea legislativă ”pentru modificarea anexei nr. 3 şi a anexelor nr. 3.30, respectiv 8.11 din Legea nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu Şişeşti” şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, cu modificările şi completările ulterioare”, iniţiată de parlamentarii bistriţeni Doina Pană, Stelian Dolha, Daniel Suciu, Dorin Dobra şi Ioan Deneş a fost respinsă în 2013 de Senat şi înaintată spre dezbatere Camerei Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională. Propunerea viza retrocedarea unor terenuri din zona Staţiunii Pomicole Bistriţa, circa 80 de hectare către 56 de persoane.
Întotdeauna am fost de acord cu retrocedările pentru ca proprietatea a fost și este un drept al fiecăruia din noi doar ca retrocedările se pot face și altfel. După 1989 mulți au luat terenurile pe care existau ca și în cazul de fata livezi de pomi fructiferi și vii crezând ca nu trebuie sa facă nimic acolo doar sa meargă toamna la cules cu sacul. Doar ca lucrurile nu au stat chiar așa și azi vedem doar pe drumul spre Năsăud hectare întregi cu pomi uscați și bolnavi care nu mai produc nimic iar în zonele respective nu se poate construi din cauza reliefului. Trebuie găsită o soluție care sa împace pe toată lumea în așa felîncât nici proprietarii sa nu rămână în pagubă dar nici sa nu se distrugă ceea ce a mai rămas ca și livezi.
Nu se poate sa nu retrocedezi ceea ce regimul comunist a nationalizat in mod samavolnic. Dar asta nu cu orice pret. Nu poti sa repari o nedreptate cu alta. Statiunea pomicola din Bistrita mai dainuie inca si datorita prestigiului pe care l-a dobandit incepand de la infiintare. Acest prestigiu nu are nici o legatura cu regimul comunist. Aici s-a produs in primul rand stiinta si tehnologie pomicola. Este meritul unor personalitati ca Ioan Modoran, Andrei Gherghi, Nicolae Minoiu si multi altii care au contribuit la progresul cercetarii pomicole pe plan national si chiar mondial. De aceea este o chestiune de patriotism local ca autoritatile sa nu lase sa piara aceasta institutie. E adevarat ca nici cercetarea agricola romaneasca nu s-a reformat in cei peste 20 de ani dupa revolutie. Dar asta nu justifica sa pierzi totul. Daca exista bunavointa se gasesc solutii, mai ales ca suprafetele neretrocedate pana in prezent sunt minime. Chiar si despagubiri in bani pot fi luate in considerare. Daca primaria doreste ca la Bistrita sa mai existe si cercetare stiintifica atunci sa gaseasca solutii pentru retrocedare pe alte amplasamente. Evident daca primarul nu are aceeasi aversiune si fata de pomii fructiferi pe care a demonstrat-o cu drujba macelarind copacii ornamentali de pe strazile orasului.
Pai cei care au fost in USL si acuma sunt in PSD incearca pe tot felul de cai sa bloceze legea sa sa nu dea omului inapoi ce a fost al lui. Asa sunt comunistii. Stiu numai sa ia… Domule Dolha, sustineti in continuare proiectul. Multumim,
Remus, Dolha et Co. sunt cei care le refuza proprietarilor dreptul de a primi terenurile care au apartinut stramosilor lor !!! Noua, mostenitorilor ni se propune teren la Slatinita iar Statiunea sa faca cercetare in Bistrita. Sa mearga ei acolo sa cerceteze, ca-i mediu mai propice, iar noua sa ne dea terenul pe care bunicii nostrii l-au avut. Noroc ca mai este Avocatul Poporului si DNA pentru cei de teapa lui Dolha, care ne-a mintit in fata ca va sustine drepturile noastre. Sa-i fie rusine !
ceva normal pentru Dolha si gasca ,depozite , caravane si candidati navetisti