Contractul este finanţat prin POS Mediu 1 2007-2013. În prezent, proiectul de asistenţă tehnică – etapa I se află în procedură de achiziţie publică. Valoarea acestei etape este de 26.945.100 lei fără TVA, aproximativ 7 milioane de euro în total, iar durata de implementare a proiectului – 70 de luni. În cadrul contractului se vor realiza umătoarele: întocmire studiu de fezabilitate, elaborare documentaţii pentru avize, acorduri şi aprobări, întocmire plan de achiziţii, analiză cost beneficiu, elaborare strategie de gestionare a nămolului, strategie de achiziţii, plan de coordonare cu alte reţele, evaluarea impactului asupra mediului, elaborare studiu privind apele uzate industriale, analiză instituţională, sprijin în procesul de evaluare a Aplicaţiei de finanţare până la aprobarea finală a acesteia, elaborarea proiectelor tehnice, întocmirea documentaţiilor de atribuire, organizare seminarii de prezentare a studiului de fezabilitate şi a documentaţiilor de atribuire.
Finanţarea etapei I se face din Fondul European de Dezvoltare Regională (81,48%), bugetul de stat (17,52%), contribuţie locală (1%). Aplicaţia de finanţare pentru întreg proiectul de asistenţă tehnică a fost aprobată de catre MFE, urmând ca, odată cu aprobarea regulilor de finanţare pentru următoarea etapă, să fie semnat contractul de finanţare pentru etapa II a proiectului.
Valoarea etapei II a proiectului este de 37.837.800 lei, aproximativ 10 milioane de euro cu TVA, şi cuprinde următoarele activităţi: sprijin în procesul de licitare contractare, acordarea asistenţei tehnice din partea proiectantului pe parcursul execuţiei lucrărilor, managementul apelor uzate industriale, managementul pierderilor, revizuirea Master Planului pentru perioada de programare după 2020, asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor.
”E un moment important, eforturile făcute de noi împreună cu colegii de la ADI Apă Canal şi managementul Aquabis sunt încununate de succes. Lucrăm de doi ani şi jumătate pentru un proiect extrem de important, etapa a II-a a Master Planului de apă şi canalizare pe POS Mediu. Noi avem aprobată finanţarea şi pentru etapa I şi pentru etapa II. De ce în două etape? Am vrut să câştigăm timp, am fost printre primii care am depus şi din economiile pe POS 1 am primit banii pentru asistenţă tehnică, deci nu mai trebuie să aşteptăm să fie aprobat noul POS Mediu şi după aceea să începem derularea. Noi avem deja contractul de finanţare pentru partea de asistenţă tehnică. Suntem pe podium, printre primii din ţară care au semnat. Avantajul este că cei care ne vor întocmi documentaţiile vor fi cei care fac asistenţa tehnică, nu mai poate veni supervizorul să spună că proiectantul nu şi-a făcut treaba. Am demarat licitaţia, însă o companie ne-a contestat la CNSC, care ne-a blocat licitaţia, ne-a trimis o adresă prin care se suspendă procedurile până când vor găsi timp să analizeze. Sper să nu facă nişte jocuri contra dezvoltării şi să ne pună să o luăm de la capăt. În toamna acestui an vom semna contractele pentru execuţie, la iarnă facem achiziţia publică, asistenţa tehnică o avem deja şi cum dă colţul ierbii în primăvara lui 2016 începem efectiv lucrul. Dacă ne lasă CNSC. În urma acestor lucrări, peste 95% din populaţia judeţului va avea acces la reţelele de apă şi peste 75% la reţelele de canalizare”, a declarat preşedintele CJ Radu Moldovan într-o conferinţă de presă la care au mai participat directorul SC Aquabis SA, Ioan Şandru, şi directorul ADI Apă Canal, Răzvan Grec.
Eugen Gheorghe
a spus bine seful judetului : ” in urma acestor lucrări, peste 95% din populaţia judeţului va avea acces la reţelele de apă şi peste 75% la reţelele de canalizare”…..doar ca are o mica eroare….cu 75 % ci doar 50% vor avea canalizare……cei de deasupra drumului vor avea canalizare si ceilalti de sub drum nu vor avea canalizare…. ASTA SE INTAMPLA PE STRADA GHINZII….JELNEI…. BUDACULUI ……. IN MUNICIPIUL BISTRITA care cica e european!!!!