Actualitate

Contract semnat pentru restaurarea Cetății Medievale Bistrița

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și primarul Bistriței, Ioan Turc, au parafat la București contractul de finanțare prin PNRR privind restaurarea Cetății Medievale a Bistriței, care va fi inclusă în Ruta Cetăților.

”Am semnat contractul de finanțare prin PNRR pentru restaurarea Cetății Medievale! Împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, am parafat la București contractul privind restaurarea Cetății Medievale a Bistriței, care va fi inclusă în Ruta Cetăților. Fiind vorba de un perimetru foarte iubit de bistrițeni și cu un potențial turistic deosebit, aria adiacentă vechiului zid al cetății va fi revitalizată și pusă în valoare, iar în proximitatea Turnului Dogarilor va fi amenajată o zonă de spectacole în aer liber și un teatru de vară”, spune primarul Ioan Turc.

”Până anul trecut, nimeni nu se încumeta să investească în clădiri de patrimoniu, chiar dacă ele sunt esența identității noastre. Din 2022, am lansat primele apeluri de proiecte și am semnat primele contracte de finanțare care aduc România Atractivă la viață și va fi un punct de referință internațional. Vorbim despre obiectivele cuprinse în cele 12 rute turistice și culturale ale Componentei 11 din PNRR, prin care vom investi 137,6 milioane euro pentru restaurarea a 256 obiective de patrimoniu și 9,6 milioane de euro pentru promovarea unor rute turistice unice în Europa. Contractele au, pe de o parte, o însemnătate economică pentru că vor aduce, fără îndoială, mai mulți turiști în România și vor stimula investițiile private în activitățile turistice. Pe de altă parte, vorbim despre investiții în repere care ne definesc ca popor, despre o cultură singulară clădită în secole pe care avem nevoie să o prețuim cu adevărat”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Proiectul ”Cetatea Medievală Bistrița”, depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C11 – Turism și cultură, are o valoare totală de 12.190.053 lei, din care 776.594 lei cofinanțare de la bugetul local.

Zidului Cetății și Turnului Dogarilor au fost donate municipalității de către Biserica Evanghelică CA în vederea restaurării și amenajării prin proiectul ”Cetatea Medievală Bistrița” din PNRR.

Proiectul are în vedere promovarea turismului cultural, legat de spațiile multifuncționale din oraș, pe traseul vechiului zid de împrejmuire a cetății medievale, zonă din oraș care poate găzdui programe culturale specifice, adaptabile la implicarea în dezvoltarea circuitelor turistice locale sau internaționale. Pilonii proiectului sunt două categorii de obiecte arhitecturale și anume fragmentele din zidul cetății medievale păstrate până în prezent de pe str. Ecaterina Teodoroiu și Dogarilor și Turnul Dogarilor, cu zidul și terenul aferent, unde se dorește desfășurarea unor evenimente și implicarea unui număr mai ridicat de vizitatori (activități în aer liber, punerea în valoare a tradițiilor, meseriilor și obiceiurilor, întruniri etc.). Prin proiect vor fi realizate intervenții de restaurare și punere în valoare a Turnului Dogarilor și a fragmentelor din zidul Cetății Medievale Bistrița, dar și amenajarea unui teatru de vară în proximitatea turnului, care pot fi valorificate din punct de vedere turistic.

”Cetatea Medievală Bistrița” este inclusă pe cele 12 rute turistice/culturale din PNRR, în vederea promovării prin platforma România Atractivă, prin digitalizarea rutelor, marcare, semnalistică, management, marketing și aplicaţii pentru telefon.

Situl arheologic ”Orașul medieval Bistrița” este înscris în Lista monumentelor istorice din 2015. Zidul Cetății și Turnul Dogarilor reprezintă cel mai cunoscut și convingător obiectiv architectural păstrat din vechea fortificație a orașului Bistrița, înregistrat în Lista Monumentelor Istorice de grupă A, alături de fragmentele zidului de incintă a Cetății Medievale Bistrița ce au mai rămas din vechea cetate.

17 comentarii

  • Eliberați Zidul Cetății din gratile de închisoare !
    Zidul Cetății este cea mai veche și valoroasă parte a Bistriței .
    Zidul cumva a reușit să scape tuturor dezastrelor, pe porțiuni a reușit să scape de decretul pricipelului Austriac carea vrut să-l dărâme integral, a reușit să scape furiei comuniștilor însă se pare că nu reușește să scape de acești noi administratori inconștienți ai orașului. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus la adevărata valoare printr-un sistem de lumini monumental. Pentru protejarea lui trebuie interzis accesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, și trebuie încurajat pe aceste străzi doar accesul pietonilor și bicicliștilor, împreună cu pista de biciclete și aleia de pe valul de apărare din Parcu Mare vor face o buclă agreabilă de plimbare cu biccicleta și pietonală. Aceste străzi pot fi incluse în traseul Turistic de timp Urme de Pași numit ” Pe urmele Cavalerilor ” care cuprinde străzile Dogarilor-Mihail Kogălniceanu- Ecaterina Teodoroiu-Barbu Lăutaru-C R Vivu-Bisticioarei-Crinilor-I Slavici- Subcetate până la ruinele primei Cetăți a Bistriței de pe Dealul Cetății acolo unde se vede acum antena de telefonie mobilă.
    https://www.youtube.com/watch?v=pVN89ZQt0hQ

    59
    4
  • foarte tare joaca primarul, se intampla lucruri sub ochii nostri.
    da, unii sunt deranjati ca atunci cand bunicul zugraveste prin toata casa, dar ce fain o sa arate cand toate o sa fie gata.
    succes pe mai departe!

    10
    31
    • Atat de limitat intelectual esti încât nu stii sa-ti gasesti nici macar un nickname?
      Copiezi exact ca imbecilii care ne conduc?

      4
      4
  • Cine il scoate din priza pe acest eliberator de zid care se tot inseamna cu eliberarea zidului de plasa sudata ?
    Asta cred ca e un analfabet functional si numa nu pricepe ca fix de acest contract cu finantare era vorba in urma caruia desigur se va elibera zidul de plasa de protectie.
    Multi ai in turma DOAMN !

    4
    33
    • @ bistrițean, Cum probabil ști eu postez demult acest mesaj de când cu șoc am constatat amplasarea gratilor de închisoare, nu am ce face dacă pe tine te deranjează asta eu așa simt și probabil ca și mine și alți Bistrițeni. O să mai postez acest mesaj până ce problema asta va fi rezolvată, am trecut foarte recent pe acolo și gratile sunt tot acolo, urîtenia de țeavă de gaz este tot acolo, pentru protejarea zidului nu este nici interzis acesul mașinilor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu (porțiune) , Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru , și alte măsuri care se cuvin pentru protejarea fragmentelor de zid.

      18
      2
  • Domnul primar omite să spună că teatrul de vară va fi ridicat chiar pe un monument istoric, respectiv:
    – Șanțul de apărare al cetății medievale Bistrița având Cod LMI: BN-II-m-A-01479.03 (RAN: 32401.166.02) în Lista Monumentelor istorice!
    Locația aleasă pentru Skatepark este încadrată de alte 3 monumente istorice:
    -Valul de apărare al cetății medievale Bistrița („Bistritz”) – Cod LMI: BN-II-m-A-01479.04 (RAN: 32401.166.03);
    -Fragmente ale zidului de incintă a cetății medievale Bistrița („Bistritz”)– Cod LMI: BN-II-m-A-01479.01(RAN: 32401.166.01);
    -Turnul Dogarilor („Fassbinterturm”) – Cod LMI: BN-II-m-A-01479.02 (RAN: 32401.63) !!!
    cf.Listei monumentelor istorice din județul Bistrița-Năsăud.
    Nu ne îndoim că pentru încredințarea a încă 12 milioane firmei care a umplut Bistrița de șantiere inutile și fără sfârșit, vor fi obținute și aprobările în câțiva ani de zile. Ca și pentru stația de asfalt. Constructorii se vor alege cu banii și bistrițenii cu un strat gros de beton care va îngropa definitiv istoria și va desfigura definitiv un loc îndrăgit de bistrițeni. Interesul pentru susținerea unor spectacole în aer liber al primăriei este limpede și din anularea anul acesta a manifestărilor organizate în anii trecuți a manifestării „Povestea vinului” care își avea centrul chiar în locația respectivă.
    Păreri, opinii, alternative, dezbatere publică… povești!
    În desene totul arată bine. La fel de bine sună dacă asculți doar minciunile venite dor din gura mincinosului. În realitate lucrurile se prezintă cu totul diferit. Cine va organiza acolo spectacole în aer liber? Cât de des? Cu ce costuri.
    Ce să zicem decât: betoane, betoane!
    Lamentabil!

    29
    4
  • Livezile, demult trebuia sa fie un cartier al Bistritei ! A’ propos ,de revizuirea administrativa ! Oricum,e bine ca se doreste si se va realiza in timp conservarea unor asemenea monumente istorice valoroase!

    5
    17
    • Marius nu ar trebui întrebați ma întâi cetățeni din Livezile dacă ei vor să intre în Bistrița pentru a plăti impozit şi taxe mari ca la oraş şi în schimb sã nu primească nimica ca de exemplu păcăliții din Sărata şi Slătinița ?Cei din Slătinița au nişte nevoi mai „speciale ” ca de exemplu apă, canal, gaz , medici şi în schimb au primit un Parc de care nu au nevoie fiindcă fiecare are curte şi grădină în care poate să iasă când vor ei şi să stea cât vor ei şi vor primi şi o pistă de biciclete care nu le foloseşte nici ea la nimic mai mult de atâta îi încurcă fiindcă îgustează drumul. Dacă cei din Livezile vor vrea să intre în Bistrița deşi mă îndoiesc de asta vor face un referendum şi treaba este ca şi rezolvată. Treaba asta este ca şi cum Bistrița ar vrea să integreze în ea Las Vegasul numai că şi Las Vegasul ar trebui să vrea asta.

      18
      1
  • Marele istoric Nicolae Iorga in lucrarea sa intitulată „Neamul românesc in Ardeal si Tara Ungurească la 1906 ” spunea despre trecutul istoric al Bistritei următoarele:
    „Bistriţa nu este nici pe departe o Sighişoară , căci n-a păstrat din zidurile ei decât ce se mai vede în marginea râului printre copacii bătrâni ai unei frumoase plimbări şi din trecut nu-ţi vorbeşte nici un alt martur decât biserica de pe care tocmai se rădea , în călătoria mea din urmă , spoiala neagră a veacurilor , care aminteşte mai mult decât pătează”.

    In prezent cea mai mare parte din zidul de incintă al Cetăţii Medievale a Bistriţei se află in partea de sud-vest a orasului , incepând de la Casa de Cultură până la intersectia strazii Dogarilor cu strada Titulescu. Pe această portiune se află si Turnul Dogarilor, singurul care se mai păstrează din sistemul de apărare al cetătii medievale. De asemenea in imediata vecinatate se află si Claustrul Dominican care adăposteste in prezent Caminul de batrani.
    Totusi, mai există un fragment din zidul de incintă suficient de bine conservat situat pe strada Bistricioarei, foarte strâns legat de Biserica ortodoxă (fostă a minoritilor), care de asemenea ar putea fi integral reabilitat inclusiv cu refacerea drumului de straja la partea superioară.
    De altfel, dspre punerea in valoare a zidului de incintă al Cetăţii Bistriţei, atâta cât mai există, s-a vorbit mult incă din timpul fostei administratii :
    Vezi: https://timponline.ro/cetatea-medievala-bistrita-pusa-valoare-cretu-demaram-executia-forte-proprii/

  • TONI nu cunosti in amanunte cum voia fostul edil sa refaca zidul cetatii.
    Se pregatea un proiect de doi bani ca la CARACAL adica marcarea zidului cu unul de tabla in prelungirea celui de piatra pe anumite strazi.
    Ar fi fost de noaptea mintii sa dai bani pe asemenea aberatii care in scurt timp se acoperea de rugina.
    A fost ceva distractiv in acea sedinta si consilierii nu au dat curs la asemenea prostii si cred ca si-au dat seama cat e de nefiresc o asemenea lucrare de doi bani.
    Am participat la acea sedinta si m-a luat cu sughitul cand am vazut asemenea ineptii.

    3
    14
  • Maine 27 apr. ora 15 la sala de sedinte CL o mare doamna civica a Bistritei ing. MARIANA NACU invita cati mai multi bistriteni la o sedinta si la prezentarea nemultumirilor fata de apucaturile dubioase din Urbanismul bistritean.
    Sunt anuntati mai multi cetateni nemultumiti si batjocoriti de autoritati.
    Sa vedem cati impostori nemultumiti aici pe ascuns fara curajul raspunderii vor fi prezenti.
    Acuma sa va vad cat de grozavi sunteti ca la comentarii si atacuri neasumate suinteti primii.

    5
    18
  • Dl Bălan, aparțineți trecutului, viitorul nu mai este demult domeniu d-vostra de expertiza!
    Știu va este greu sa acceptați ca vine o vreme când retragerea în glorie este onorabila, dar credeți-mă ca e mai sănătoasă decât căderea în derizoriu. Nu varsta e problema dl Balan, exista personalități care au fost ancorate în realitate pana la vârste înaintate, uni pana sa pună mâinile pe piept, exemplu Șora…alta e problema la dumneata, dar lasă că ști dumneata mai bine!!
    Multa sănătate!!

    12
  • MIHAI, macar ai scris civilizat si de aceea iti raspund.
    Cunosti foarte putin despre mine si doar o vizita la mine si o discutie sincera si aplicata te va lamuri.
    Eu iti doresc ca la cei 67 de ani sa ai civismul meu ,implicarea, corectitudinea si dragostea de Bistrita.
    Te anunt ca sunt tare umblat prin Europa si in calitate de adevarat turist fac poze la toate, ma interesez cum e la altii si doresc ca cele bune sa se gaseasca si la noi.
    In nici un caz TIK-tokuri si acele apucaturi dezastroase care probabil tie iti plac si le vezi interesante.
    Nu sunt depasit deloc am chef de viata si nu ma dau inlaturi de la nimic , dar pe masura varstei.
    Gust din toate placerile vietii cu masura.
    Noutatile si modernismele le accept cand nu sunt insotite de prostie si lacomie.

    3
    5
  • Horia M,desigur ca trebuie plebiscit! Nici nu ma gandeam altfel ! Nu mai traim vremurile trecute, cand Respublica Populara era votata intr un parlament ad-hoc ,cu oameni de pe strada si Str.Regina Maria a devenit peste noapte B-dul Republicii!Fii sigur ca vor exista facilitati pentru astfel de modificari…!

    2
    6
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.