Actualitate Recomandări

Contractul de finanțare pentru Campusul CNLR, prelungit până în 2017

Consiliul Local Bistrița prelungește contractul de finanţare pentru proiectul ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” până în data de 31.08.2017.

Primăria Bistriţa a depus, în data de 15.04.2014, cererea de finanţare pe POR. Proiectul este în implementare începând cu data de 11.09.2014, dată la care a fost semnat contractul de finanţare. Prin actul adiţional nr. 2/2015, termenul de finalizare a fost prelungit până la data de 30.06.2016, apoi până la 31.08.2017, sub condiţia transmiterii la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, până la data de 30.09.2016, a Hotărârii Consiliului Local prin care se aprobă prelungirea contractului de finanţare şi cheltuielile estimate legate de acesta.

Conform Instrucţiunii AMPOR nr. 146/06/2016 pentru încheierea actelor adiţionale de prelungire a duratei contractelor de finanţare care nu se finalizează în perioada acordată ca urmare a aplicării Instrucţiunii AMPOR 144/2015, în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor şi indicatorilor proiectelor şi în vederea asigurării funcţionalităţii acestora, proiectul „Edificare şi Construire Campus Şcolar Colegiul Naţional Liviu Rebreanu” face obiectul unui act adiţional de prelungire a termenului de finalizare. Astfel, se încheie actul adiţional nr. 3/2016 la contractul de finanţare pentru proiectul „Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, prin care se prelungeşte contractul de finanţare până la data de 31.08.2017, în vederea asigurării funcţionalităţii

Această prelungire nu afectează sumele decontate şi rambursate de către Autoritatea de Management pentru lucrările realizate, cheltuielile legate de asigurarea funcţionalităţii imobilelor din campus, inclusiv obţinerea autorizaţiilor de funcţionare, fiind suportate din bugetele locale ale municipiului Bistriţa pe anii 2016 şi 2017.

Lucrările de execuţie ale proiectului sunt finalizate şi recepţionate, urmând a se depune documentaţiile impuse de instituţiile abilitate în termenul legal de la recepţie, pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare (DSP, ISCIR, ISU). Autoritatea de Management POR consideră proiectul finalizat în momentul în care este asigurată funcţionalitatea acestuia, prin aceasta înţelegându-se şi obţinerea autorizaţiilor de funcţionare.

Din informaţiile obţinute de la instituţiile abilitate, pentru emiterea autorizaţiei sanitare de funcţionare şi pentru emiterea autorizaţie de securitate la incendiu nu se percep taxe. Pentru operaţiunile de autorizare, avizare şi verificare tehnică de către CNCIR/ISCIR  pentru 2 lifturi de la cantină şi centralele termice din punctul termic se vor percepe tarife, care vor fi stabilite prin procesul verbal  întocmit de către inspectorul de specialitate din cadrul CNCIR/ISCIR după depunerea documentaţiilor şi inspecţia la faţă locului. Este estimată o sumă de 5.000 lei pentru aceste operaţiuni.

Costurile estimate pentru întreţinere lifturi de către personal autorizat ISCIR sunt de 200 lei/lună /buc., iar pentru RSVTI autorizat ISCIR sunt de 100 lei/lună /buc.

Proiectul ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu”, derulat de municipalitate, a ajuns la final, fiind făcută recepția tehnică a obiectivelor de investiții. Lucrările care au făcut obiectul contractului de finanţare au fost: reabilitare imobil şcoală gimnazială (cu mansardare) – dată în foilosință în primăvară, reabilitare internat şcolar (cu mansardare), reabilitare sală de sport şi transformare în sală de sport polivalentă cu extindere (sală de gimnastică), reabilitare, mansardare şi refuncţionalizare imobil existent în centru de documentare şi informare, construire cantină și sală de sport polivalentă, precum şi sistematizare pe verticală.

Contractul de finanțare a fost semnat în 11.09.2014. În mai a.c., Consiliul Local Bistrița a aprobat prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor din cadrul proiectului ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu”, început cu fonduri europene și continuat cu bani de la bugetul local. Proiectul a făcut obiectul unor acte adiţionale de prelungire a duratei, în scopul finalizării integrale a lucrărilor, însă pe cheltuiala administrației. Termenul de finalizare a fost dus inițial până la 30 iunie, apoi până la 31 august 2016. ”În timpul implementării proiectului s-au constatat necorelări între cererea de finanţare, partea desenată şi devizele de lucrări. De asemenea, datorită faptului că documentaţia tehnico-economică a fost elaborată şi aprobată în anul 2008, a apărut necesitatea de modificare a unor soluţii tehnice prevăzute în proiectul tehnic, precum şi de corelare cu legislaţia nou apărută. Acestea au condus la întârzieri în execuţia lucrărilor şi la nefinalizarea lor până la data de 31.12.2015”, a explicat municipalitatea.

În urma modificărilor, costurile totale ale proiectului au ajuns la 32.500.979,77 lei (7,4 milioane euro), din care 17,9 milioane de la bugetul local.  Valoarea estimată a lucrărilor în 2016 la Campusul CNLR: 17.900.000 lei din bugetul local. Constructor: SC MIS Grup SRL Anieș.

Primăria Bistrița a cumpărat cu 190.000 de lei o serie de dotări pentru campus: pentru cantină două lifturi de transport alimente (85.000 lei), o hotă pentru plită (6.000 lei), două mese calde pentru servit (14.000 lei), pentru internat o mașină de spălat cu uscător pentru rufe (5.000 lei), iar pentru noua centrală termică – două pompe de recirculare cazan (18.000 lei), o pompă circuit încălzire (36.000 lei), electrovană cu trei cai motorizată (4.000 lei), trei tablouri automatizare cazan (22.000 lei).

În 24 martie, primarul Ovidiu Crețu a făcut recepția lucrărilor la clădirea școlii gimnaziale, primul obiectiv finalizat, după cum Timp Online a scris aici, iar elevii s-au întors în sălile de clasă.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.