Actualitate Recomandări

Controale cu echipe mixte, în Bistrița-Năsăud, pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane

În contextul actual al evoluției virusului pestei porcine africane (PPA) în România și al amenințării pe care acesta îl reprezintă asupra județului Bistrița-Năsăud, prefectul Ovidiu Frenț a convocat reprezentanții instituțiilor, în vederea constituirii și funcționării echipelor mixte de control al mișcării animalelor și al produselor de origine animală ce acționează pe întregul teritoriu al județului nostru, informează Instituția Prefectului.

Astfel, s-a realizat o strategie comună pentru continuarea acțiunilor de prevenire și control, asupra categoriilor de suine care pot constitui un risc mare de răspândire a bolii: porcii ținuți în semi-libertate, porcii din stâne și cantoane, porcii din exploatații izolate, aflate la marginea localităților, exploatațiile neînregistrate în baza națională de date, exploatațiile non-profesionale care desfășoară activități comerciale, dar nu respectă condițiile de biosecuritate, exploatațiile de tip A, care nu respectă măsurile de biosecuritate, inclusiv măsurile dispuse.

Controalele se vor efectua pe toată perioada persistenței factorilor de risc al apariției PPA. Din echipele de control fac parte reprezentanți ai IPJ Bistrița-Năsăud, IJJ Bistrița-Năsăud și DSVSA Bistrița-Năsăud. ”Rugăm crescătorii de porcine din județ, atunci când constată modificări în starea de sănătate a animalelor pe care le dețin, să anunțe imediat medicul veterinar împuternicit de libera practică din localitate și/sau Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor”.

La ședință, alături de prefectul județului, au luat parte: dr. Ioan Bogolin, directorul DSVSA Bistriţa-Năsăud, dr. Anton Varga, director executiv adjunct DSVSA, cms. șef de poliție Paul Andreica, î/adjunct al șefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean, lt. col. Florin Furnea, inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean, comisar Adrian Bota din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului și ing. Daniel Pop, șef serviciu al Gărzii Forestiere Județene Bistrița-Năsăud.

Reamintim că primul caz de pestă porcină africană a fost semnalat în județul nostru la jumătatea lunii ianuarie 2019. Opt localități au fost incluse în zona afectată de boală, patru comune având proprietăţi pe acest perimetru – Târlişua, Zagra, Spermezeu şi Negrileşti – dar şi şase fonduri de vânătoare. În zona afectată, de 13 km, au fost satele Molişet, Şendroaia, Lunca Sătească, Oarzina, Cireaşi, Răcăteş, Târlişua şi Agrieş. În luna aprilie, virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la un exemplar de porc mistreț pe raza fondului de vânătoare 8 Fiad-Romuli, într-o zonă situată la aproximativ 2,5 km de limita cu județul Maramureș și față de localitățile Romuli și Dealul Ștefăniței.

2 comentarii

  • Alte controale făcute „să fie”. Deja sunt o rutină inutilă fără finalități notabile.
    De exemplu sunt curios cîți bani s-au încasat din amenzi aplicate celor care deversează în lacul Colibița, apele reziduale, și ce măsuri s-au luat pentru crearea unei zone neutre pe malul lacului, care să permită plimbarea împrejurul lui, eventual pescuitul, mai ales că în fruntea echipei de haiduci justițiari era M.S. Prefectul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.