Social

Controale în 20 de comune. Care este starea generală de salubritate

Echipa mixtă de control, constituită prin ordin al prefectului pentru verificarea stării de salubritate a localităților, a cursurilor de apă și a căilor de comunicație din județ pe parcusul lunii iunie, a derulat până acum controale în 20 de unități administrativ-teritoriale, respectiv: Budacu de Jos, Cetate, Rodna, Șanț, Ciceu Mihăiești, Căianu Mic, Zagra, Nimigea, Șintereag, Chiuza, Târlișua, Spermezeu, Petru Rareș, Uriu, Chiochiș, Matei, Șieu, Mărișelu, Poiana Ilvei și Leșu.

Acestea au fost prioritizate în funcție de riscurile asociate inundațiilor, dar și de istoricul acestora în ceea ce privește problemele privind starea generală de salubritate.

”Cu toate că mai este încă de muncit pentru schimbarea mentalităților și soluționarea problemei deșeurilor abandonate în natură, se observă o îmbunătățire semnificativă a situației, comparativ cu anii precedenți. Pe de o parte autoritățile publice locale tind să acorde o importanță tot mai mare acestei problematici, organizând în mod repetat acțiuni de igienizare la nivelul localităților, iar pe de altă parte, zonele recunoscute ca incluzând depozite ilegale de deșeuri se diminuează.

Dintre unitățile administrativ-teritoriale verificate până acum, se distinge, ca exemplu pozitiv, comuna Zagra. De asemenea, au fost înregistrate progrese vizibile în comunele Șanț, Rodna și Petru Rareș. Autoritățile din comuna Petru Rareș au instalat camere de supraveghere în toate zonele vulnerabile și, astfel, practica aruncării deșeurilor în locuri neautorizate s-a redus substanțial. Un cetățean din comună a fost amendat chiar la începutul lunii iunie cu suma de 10.000 lei, după ce autoritățile locale au pus la dispoziția poliției înregistrarea în care acesta depozita deșeuri în spațiu neautorizat.

Un alt exemplu ar fi comuna Nimigea, unde deși starea de salubritate s-a îmbunătățit comparativ cu anul trecut, există încă mai multe zone sensibile în care este necesară igienizarea. Pentru fiecare problemă identificată au fost trasate măsuri punctuale, urmând a fi monitorizată soluționarea acestora.

Activitatea de control a echipei mixte va continua în perioada următoare. Pe această cale, reprezentanții comisiei atrag atenția autorităților locale inclusiv asupra importanței întreținerii vegetației din apropierea căilor de comunicație, pentru asigurarea vizibilității, precum și pentru evitarea colmatării șanțurilor și rigolelor”, transmite Prefectura.

2 comentarii

  • Referitor la evitarea scurgerilor de apă din precipitații și inundațiilor in zone cu locuințe si terenurilor agricole, va rog vedeți pe raza comunei Budacu de jos,sat Jelna starea șanțurilor de scurgere .
    Concret:
    – pârâul Pietrii ,de la intrarea în Jelna, a fost decolmatat anul trecut însă scurgerea finală a acestuia este in spatele stației de epurare a apelor uzuale (nefuncțională) , între răchiti, fără posibilitatea de scurgere în râul Budac, loc de depozitare a deșeurilor aduse de terțe persoane.
    – șanțul de scurgere de sub fosta livadă pomicolă colmatat și înfundat cu beton in zona intersecției cu drumul de acces în balastiera Îndemânarea, apa de pe versantul cu livadă trecând efectiv peste DC173.
    – canalul de scurgere de-a lungul drumului de acces în balastieră este total colmatat și blocat in zona porții de acces în balastieră de „un Dorel” care a lucrat …..și a plecat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.