Echipe mixte ale Direcţiilor de Sănătate Publică şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor desfăşura, începând de luni, controale în toate secţiile de terapie intensivă de la nivel naţional pentru verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale, a anunțat Guvernul.
Decizia vine după ce 7 bărbaţi şi 3 femei cu vârste cuprinse între 67 şi 86 de ani care se aflau în stare critică şi primeau îngrijiri în secţia ATI şi-au pierdut viaţa într-un incendiu produs sâmbătă la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.
Medicul care a suferit arsuri grave când încerca să salveze pacienţii în timpul incendiului de la Secţia ATI a fost transportat duminică în Belgia, la Spitalul Regina Astrid.
Foto cu caracter ilustrativ
La Bistrița nu e cazul, expertul in toate, de la asfaltări pâna la medicină, cel mai multilateral dezvoltat om al județului, zugravitorul spitalului si făuritorul heliportului, s-a ocupat de toate detaliile.
Tătucul județului veghează, putem dormi liniștiți.
Din păcate nu am învățat nimic!!! Am avut cazurile Colectiv, maternitatea Giulesti,necazul nu are culoare politica! Cat de greu este sa prevezi ca, daca pui încă 10 aparate la un circuit electric ,exista riscul de incendiu? Mai lăsați vorbăria și faceți treaba!!! Și aici nu ma refer doar la spitale; dacă un lucru trebuie făcut, faceti-l nu avem nevoie de poze; dacă un drum trebuie asfalt, asfaltati-l; dacă trebuie cumpărată aparatura, cumpărați! Nu poze și declarații! O sa consider ca lucrurile merg bine atunci când o sa vad angajați ai statului ca protestează pentru creșterea calității serviciilor oferite către beneficiari, indiferent ca aceștia sunt :pacienți ,elevi,contribuabili,cetățeni ,etc. (A fost un medic ,intr-un judet,care a refuzat sa mai faca operatii ,constient fiind ca poate face oricand malpraxis! Acesta a fost scos pe linie moarta pentru ca nimeni nu s-a solidarizat cu el!)Când o sa vad conducători de instituții care vin sa spună ca au neajunsuri și ca nu pot oferi calitate serviciilor pe care aceștia le oferă(ca instituție ) ,apoi după sa ceara sporuri și beneficii! Nu,invers! Indiferent din ce partid politic fac parte! Aplicați,fără echivoc, normele în vigoare sau aduceti îmbunătățiri ale normelor altfel vom mai avea situații de genul acesta și în alte instituții! Lăsați orgoliile deoparte și fiți buni gospodari!
Unora dintre cei ce-si afirma cu nonsalanta ideile acuzatoare ar trebui sa le crape obrazul de rusine!Am tacut cu totii ani in sir pe vremea impuscatului,am inghitit mii de minciuni ambalate frumos in democratie si nu am scos un cuvant.Iar acum vrem capete taiate.Nu ar fi mai bine sa nu mai permitem ca toti smecherii,incompetentii ,mincinosii ,hotii sa aiba cale libera spre functii de conducere!?Dar,atat timp cat noi stam in tufis si nu avem curajul sa le baram calea ,moral ar fi sa tacem macar din gura!
Președintele CJ Neamț, Baronul PSD Ionel Arsene, a declarat că Spitalul Judeţean este în curs de obţinerea a autorizaţiei ISU. El a afirmat cu nonsalantă ca „problema privind autorizaţia de la ISU o au toate spitalele din România”, ca si cum aceasta ar diminua cu ceva efectele tragediei de la spitalul din judetul Neamț.
In schimb, Ionel Arsene liderul PSD Neamţ, nu a spus nimic despre managementul Spitalului Județean care în prezent este spital de suport COVID-19, si care a schimbat nu mai puțin de 8 manageri în ultimul an. Actualul manager, Lucian-Octavian Micu, de profesie jurist și fost primar al orașului Roman, a fost numit în funcție de doar două săptămâni și jumătate, pe 28 octombrie. Micu nu a mai putut candida la alegerile locale după ce a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, având intedicție de a mai ocupa o astfel de funcție până în 2023. Dintre cei 8 manageri pe care i-a schimbat spitalul în ultimul an, la fel de controversat rămâne și Marius Ghineț, proprietarul unei firme de pompe funebre, numit director pe 15 mai de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și schimbat pe 21 mai.
Deci spitalul functiona fara autorizare din partea ISU.
Eu am mai spus, ca si in cazul incendiului de la Prefectura, se platesc lucrari fara sa se respecte norme in vigoare, parametrii, procedurile, regulile .
Cand ai oxigen folosit pentru intubare, sunt reguli de respectat in manipularea buteliilor, accesul fizic la aparate, supravegherea continua a instalatiilor.
Poti avea un om confuz sau chiar unii de-a binelea inconstienti care admisi vor scoate masca de exemplu de oxigen, langa ei , oxigenul se acumuleaza in incapere, e indeajuns un alt gest mic de la o scanteie la aprinderea unei tigari sau brichete…buum. S-a terminat.
E ingrijorator pentru mine si faptul ca medicul de garda a reactionat emotional.
Este un erou, dar nu un model de urmat.
In viata acum ar fi salvat mai multe vieti.
In situatiile respective, prima grija a fiecaruia e protectia propriei vieti, e regula de baza din orice interventie , nu e vorba nici de lasitate, nici de lipsa de compansiune …e vorba de a nu risca inutil . Fara a avea securitatea personala asigurata, nu poti sa asiguri securitatea altora. E vorba de discernamant si cunostinte in situatii extrem, de formare profesionala.
Aici alt punct. Formarea.
De cate ori s-a simulat un scenariu de incendiu?
Cati stiu planul de contingenta pe etaje, cine e persoana responsabila, care sunt punctele de intalnire?
Acum e la moda de a acuza sistematic politicienii exista un substrat de adevar, subfinantarea cronica, coruptia endemica care permite ca lucrurile sa se desfasoare fara a fi consecinte.
Dar trebuie vazut la baza ce s-a intamplat, apoi tragem concluziile.
In fond, evenimentele demonstreaza incompetenta pe linie, absenta formarilor, absenta mentalitatii si planurilor de risc, absenta procedurilor, absenta controalelor de rutina, suprasolicitarea personalului medical.
Si toate pornesc de la nerespectarea regulilor , ca mentalitate.
Nu poti pune un politist pe langa fiecare individ ca sa poarte o masca.
Prin educatie ar trebui sa fim constienti ca unele reguli sunt acolo pentru a se proteja reciproc.
Daca la baza o parte din populatie nu respecta ceea ce e cerut de autoritati..??
Purtat masca, spalat pe maini, 2 metrii.
Poate ca incidentul ar fi fost evitabil…daca toti si-ar fi facut partea.
Politicienii ar fi finantat din timp spitalul, pentru formarea staff-ului, cei care au instalat aparatura s-ar fi asigurat de functionarea ei tehnica corespunzatoare..etc. Niste alarme de acumulare a oxigenului peste limitele corespunzatoare, izolarea etc.,etc.
Acum ca s-a intamplat ..trebuie reflectat.
Ce trebuie facut pentru a preintampina.
Dar sistematic nu se invata lectiile.
Urmeaza gasitul tapului ispasitor , controale pentru imagine…si din nou in cateva zile ciclul reincepe..nerespectarea regulilor…
Nu înțeleg ce atâta tam-tam ! PE-SE-DE e de vină !! și la Timișoara cât și la Piatra Neamț a fost COMUNICARE SUBOPTIMALĂ !
Posibil ca maine sa apara Klowns Iohannis sa ne spuna ca o mare parte din vina o au si victimele ca nu s-au spalat pe maini si nu au purtat masca, pentru ca altfel nu ajungeau acolo.
Nu îmi doresc,neapărat, sa cada capete! Dar facem ceva în urma unor astfel de tragedii sau stam ,pur si simplu,si ne rugam sa nu se mai întâmple? Personalul serviciului tehnic din instituții ar trebui luați în seama, inclusiv ar trebui luata în seama și opinia avizata al unui profesionist fie el și electrician angajat al instituției! Poi dacă electricianul iti spune ca are nevoie de 10 prize ,tu în calitate de administrator cumpăra 20 și atunci ești convins ca ai făcut ce trebuie! E drept ca nu poți face poze cu 20 de prize ca sa dea bine la populație și mai bine nu te mai complici! Trist dar adevărat!
https://ziare.com/stiri/spitale/ce-gasesc-in-sectiile-ati-din-romania-firmele-care-instaleaza-aparatura-medicala-sunt-sisteme-de-alimentare-cu-energie-electrica-care-nu-respecta-absolut-nicio-norma-1644094