Controale în trafic cu aparatele Etilotest și Drug Test. Ce sancțiuni au dat polițiștii

Holistic

(FOTO) Consumul de alcool și substanțe psihoactive afectează capacitatea de a conduce, iar consecințele pot fi dintre cele mai grave. În scopul prevenirii accidentelor rutiere produse pe fondul acestor două cauze, polițiștii de la Rutieră acționează în mod constant, prin controale și testări în trafic, informează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Astfel, în perioada 21-22 iulie, în intervalul orar 01.00-05.00, pe raza municipiului Bistrița, polițiștii din cadrul Biroului și Serviciului Rutier au efectuat controale în trafic, fiind astfel testați peste 100 de conducători auto cu aparatele Etilotest și Drug Test.

În cadrul acțiunilor desfășurate au fost constatate cinci infracțiuni flagrante. Astfel, au fost depistați trei tineri cu vârste cuprinse între 22 de ani și 31 de ani, conducând autoturisme, deși se aflau sub influența alcoolului. Cea mai mare valoare înregistrată cu aparatul etilotest a fost de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, au depistați doi conducători auto care conduceau autoturisme deși aveau permisul suspendat.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 4.000 de lei și au fost reținute un permis de conducere și un certificat de înmatriculare.

De la începutul săptămânii trecute, pe lângă etilotest, polițiștii folosesc în trafic și aparatul Drug Test, cu ajutorul căruia sunt depistați conducătorii auto care au consumat substanțe psihoactive.

Activitățile de acest gen au drept scop creșterea nivelului de siguranță a participanților la traficul rutier prin sensibilizarea acestora în privința adoptării unor măsuri preventive, respectiv evitarea consumului de alcool sau substanțe psihoactive.

Acțiunea Truck & Bus

Autobuze, microbuze, precum şi alte autovehicule de transport persoane sau mărfuri vor fi oprite pentru control, în aceste zile, de poliţiştii rutieri. Activităţile sunt desfășurate simultan în toate statele membre ale UE.

Pe parcursul săptămânii 22-28 iulie, Direcţia Rutieră a Poliţiei Române va coordona, la nivel naţional, o nouă acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane mai mare de 8+1 locuri și de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. Acțiunea se va desfășura conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).

În cele 7 zile, controalele polițiștilor vor avea în vedere respectarea, de către șoferii profesioniști, a vitezei legale, utilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, funcționarea corespunzătoare a aparatului tahograf, respectarea perioadelor de conducere ori de odihnă, documentele obligatorii ale conducătorilor auto, ale vehiculului ori cele ale operatorilor de transport.

În ceea ce-i privește pe conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă, controalele vor viza și respectarea limitei maxime admise, a greutății mărfurilor sau fixarea corespunzătoare a acestora, precum și respectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.

Foto: IPJ BN

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. cititor

  Controale fara nici un rezultat viabil , daca nu se modifica legea si celor gasiti beti ori drogati la volan nu li se confisca masinile, indiferent ca-s ale lor, ori au fost imprumutate ( sau cumparate si netranscrise inca ) .
  Aia i-ar durea cel mai tare pe cei in cauza respectiva, deoarece majoritatea celor certati cu legea nu lucreaza nicaieri, nu au venituri susceptibile de confiscare in contrapartida de plata amenzilor , pe care nu le vor plati niciodata, acestea prescriindu-se dupa 5 ani de urmarire fiscala … si-i doar efix… ” invers ” .

  (6)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.