Actualitate

Copiii care iubesc religia ortodoxă s-au întrecut într-un concurs la Protopopiatul Bistriţa

Dacă unii adulţi cer cu insistenţă scoaterea religiei din şcoli, sunt mulţi copii care nici nu vor să audă de aşa ceva. Le place să înveţe despre Dumnezeu, să scrie computeri cu teme religioase şi să picteze. Din această categorie fac parte şi cei 55 de copii din tot judeţul care sâmbătă s-au întrecut într-un concurs de literatură şi arte plastice organizat la Protopopiatul Ortodox Bistriţa.

2 pictura pob 3 pictura pob 4 pictura pob 5 pictura pob

Dragoş Ilieş din Prundu Bârgăului a venit la concursul ”Bucuria Învierii în sufletul copilului”, ediţia a II-a, organizat de Protopopiatul Bistriţa ca să picteze „o iconiţă cu Maica Domnului sau cu Hristos”. „Mie îmi place religia fiindcă e sfântă. Învăţăm multe lucruri despre Iisus. Mai învăţăm să fim civilizaţi, buni şi cuminţi”, ne-a spus el.

Remus Pop de la Prundu Bârgăului s-a înscris tot la secţiunea de arte plastice. „Până acum am pictat-o pe Maica Domnului şi pe Iisus. Acum, vreau să o pictez pe Maica Domnului de la Nicula. Îmi place mult religia fiindcă învăţ multe lucruri bune”, a spus şi el.

Copiii din Prundu Bârgăului nu ştiau care este premiul cel mare pentru care ei au venit tocmai la Bistriţa să concureze. „Eu sper că 1.000 de dolari”, „Eu sper că dulciuri şi jucării”, „Eu sper că un costum de pictor care e alb şi cu o căciulă rotundă şi o bulinuţă în mijloc”, a spus fiecare atunci când i-am întrebat.

6 pictura pob 7 pictura pob 8 pictura pob 9 pictura pob

Profesoara lor, Carmen Popovici, de la Liceul „Radu Petrescu” Prundu Bârgăului, nu avea nici ea informaţii în plus legate de premii şi valoarea lor.  „Am venit cu bucurie. Indiferent ce vom câştiga, noi vrem să-L lăudăm pe Dumnezeu şi să fie spre slava Lui. E o experienţă pentru ei, sunt clasa a V-a, a VI-a, le place să picteze, iar cu acest concurs îşi vor dezvolta mai departe talentul şi gustul pentru frumos şi rugăciune. Prin religie, e Dumnezeu în mijlocul nostru şi fără El nu putem face nimic. Oricât am încerca să ne îndepărtăm de El, fără Dumnezeu nu putem exista. Religia este necesară în şcoală. Îi ajută pe copii. Aproape toţi îşi doresc religia şi să sperăm că şi cei care sunt împotrivă vor înţelege şi ei importanţa lor”, a spus Carmen Popovici.

De la Rebra a venit, de asemenea, o delegaţie destul de mare. O asolescentă, Adela Călini, a spus că ea concurează la pictură pe sticlă. „De doi ani pictez. E greu să faci pictură religioasă, dar după un timp te obişnuieşti. Mie mi-au plăcut icoanele de la Mănăstirea Nicula. Sunt anumite culori care se folosesc, iar altele, nu. Rozul nu se prea foloseşte. În schimb albastrul e des folosit fiindcă sugerează liniştea, cerul”, a spus ea.

Directorul şcolii din Rebra, profesoara Nicoleta Mureşan, ne-a spus că în unitatea pe care o conduce funcţionează chiar şi un cerc de pictură pe sticlă. „De doi ani avem un cerc de pictură pe sticlă. Am venit din plăcere la acest concurs. E păcat să nu fie valorizaţi copiii. Noi provenim dintr-o şcoală în care 50% dintre copii sunt de rit ortodox, iar 50% de alte confesiuni. Importantă este educaţia pe care o primesc ei în familie. Dumnezeu este acelaşi şi religia cred că e o disciplină binevenită în plaja orară pe care o avem. Noi avem un cabinet de religie, o profesoară foarte dăruită copiilor”, a spus Nicoleta Mureşan.

Protopopul Alexandru Vidican a spus că, la cea de-a doua ediţie a concursului, s-au înscris 55 de copii la pictură pe sticlă, pictură pe lemn şi pânză şi creaţii literare. „Sunt mai mulţi ca anul trecut. Un juriu va decide clasamentul şi noutatea acestui an este că aceste diplome vor fi înmânate tocmai de părintele Mitropolit Andrei, duminică, după Liturghia de la Biserica Sfântul Ilie. O să primească şi cărţi, iconiţe, o revistă pentru copii Chemarea credinţei. Copiilor le place religia fiindcă face parte din gena noastră de români. Dacă s-ar lua icoanele de pe pereţi, veţi vedea că nu le va plăcea. Trebuie să le placă pentru că religie înseamnă Dumnezeu, iar Dumnezeu este iubire. Iubirea aduce căldură, bunătate, tot ce e frumos”, a spus părintele protopop.

 Cristiana Sabău

Mai multe fotografii, pe pagina noastră de Facebook!

3 comentarii

  • Nu e nicio problema ca se preda religia in scoli atata timp cat li se explica elevilor ca este doar o legenda, fara nicio baza reala stiintifica si ca biblia este doar o carte gen „Legendele Olimpului” si nici intr-un caz nu trebuie sa creada balivernele scrise acolo.

  • Baliverne sunt in capul dumitale, tov. gizas! Nu ne spune dumneata ce-nseamna Biblia, si ce trebuie sa credem noi. Vezi-ti de treaba dumitale, ca nu esti in stare sa dai sfaturi. COMANDORUL

  • Draga „gizas”…..sunt suficiente argumente k Biblia nu e o carte gen ” Legendele Olimpului”…..si acolo nu sunt baliverne….se vorbeste clar despre istoria omenirii!!!! Se vede k tu nici macar nu te-ai uitat la coperta Cartii, nu mai spun de citit……documenteaza-te mai intai si apoi da-ti cu parerea!!!! Ai comentat doar k sa te aflii in treaba…..afla de la mn k Biblia are si argumente stiintifice….numai k unu k tn nu binevoieste sa cerceteze amanuntit!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.