Actualitate

Copiii din zece grădiniţe adună baterii uzate. Pe cei mai harnici îi aşteaptă premii atractive

Copiii din zece grădiniţe vor colecta baterii uzate în cadrul unui proiect demarat de Agenţia de Protecţie a Mediului în colaborare cu Asociaţia RoRec şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. Pentru efortul lor, cei mici vor fi răsplătiţi cu premii, unul dintre acestea fiind o multifuncţională, iar altul un aparat de fotografiat.

În acest proiect sunt implicate zece grădiniţe, trei din Sîngeorz-Băi, Năsăud şi Beclean, precum şi şapte grădiniţe din municipiul Bistriţa, în total 350 de preşcolari care vopr aduna baterii uzate.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM)  Bistriţa-Năsăud, Sever Roman, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că România şi-a asumat obligaţia de a colecta până în 2016 în procent de 45% din baterii uzate şi acumulatori portabili.”Până în 2012, a fost de 25%. Ca să atingem aceste ţinte, trebuie să facem ceva şi să conştientizăm lumea că trebuie să facem o alt fel de colectare a deşeurilor pentru că nu toate deşeurile sunt gunoaie. E un mesaj pe care vreau să-l transmit. Considerăm că cei mai mici vor duce mesajul nostru în familiile lor, îl vor transmite părinţilor”, a declarat Sever Roman.

Ela  explicat că acumulatorii uzaţi şi bateriile conţin foarte multe metale grele extrem de toxice pentru sănătatea umană. „De la mercur, plumb şi litiu toate ajung în groapa de deşeuri, acolo se degradează şi afectează solul şi chiar apa”, a explicat el.

Astfel, în fiecare grădiniţă va fi montat un kit de recoltare care conţine un recipient pentru colectarea bateriilor şi a acumulatorilor portabili. De asemenea, vor fi distribuite pliante informative. În 4 aprilie, va fi premiată grădiniţa care va colecta cea mai mare cantitate de baterii. Premiul constă într-o invitaţie la teatrul de păpuşi şi promoţionale pentru fiecare copil din grădiniţa câştigătoare. Festivitatea e programată la ora 10.00 la Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”.

De asemenea, între 15 aprilie şi 5 iunie a.c., vor continua activităţile de colectare a bateriilor şi acumulatorilor portabili. În această etapă vor fi acordate premii pentru cea mai mare cantitate de baterii colectată/preşcolar înscris în program. Premiul constă într-o multifuncţională şi cea mai activă echipă înscrisă în proiect care va primi un aparat foto. Festivitatea va fi organizată în perioada 1-5 iunie 2013.

Informaţii suplimentare puteţi obţine de la Oana Şteţco, consilier proiecte şi relaţii, telefon 0263- 224 064 interior 108.

apm2 apm3 apm4 apm5

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.