„Traiul în instituţie duce la marginalizarea copiilor, la izolarea lor, prin privarea de afecţiune şi de socializare. Lipsa sentimentului de iubire, lipsa ataşamentului specific familiei, lipsa stimulării, lipsa atenţiei individuale de care are nevoie orice copil sunt catastrofale. De aici, nu e decât un pas până la confuzia acută a identităţii de sine. Abuzurile şi incapacitatea de auto-reprezentare le torturează copilăria şi le schilodesc viaţa”, notează Fundaţia HCC România care şi-a propus închiderea centrelor de protecţie de tip vechi şi transformarea lor în case de tip familial. În judeţul nostru, se derulează un astfel de proiect în colaborare la Teaca cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud.
Potrivit Deliei Fontul, directorul DGASPC Bistriţa-Năsăud, în prezent se lucrează la construcţia a două case de tip familial cu o capacitate de 13 locuri fiecare.
„Casele sunt construite de Fundaţia HHC care investeşte în ele circa 450.000 de lei. Fundaţia s-a obligat să cumpere terenurile, iar la sfârşitul lunii aprilie credem că ne vor fi donate în baza contractului de comodat, iar copiii se vor putea muta în ele. Căsuţele sunt dotate cu mobilier, au aparatură electrocasnică şi tot ce este nevoie pentru ca locatarii să ducă o viaţă cât mai apropiată de mediul familial”, a spus Delia Fontul.
Potrivit sursei citate, anul trecut, în Centrul pentru protecţia copilului Teaca erau 41 de copii. Întrucât în cele două case sunt doar 26 de locuri, fundaţia şi conducerea centrului au făcut demersuri pentru reintegrarea în familii a celorlalţi copii.
„Pentru şase copii fundaţia s-a obligat să achiziţioneze o casă şi să se ocupe de asigurarea condiţiilor de viaţă adecvate pentru ei, alţi şase copii au fost transferaţi la Beclean, la centrul de acolo, pentru un copil care a împlinit 18 ani a fost revocată măsura de protecţie socială, iar unul dintre copii a fost dat în plasament. Momentan sunt 28 de copii instituţionalizaţi la Teaca, dar fundaţia este de acord să fie cazaţi toţi în cele două case, iar după ce vor împlini 18 ani să se revoce măsura şi să părăsească sistemul. Însă tot fundaţia se obligă să asigure reinserţia socială a tinerilor care părăsesc sistemul prin crearea unui loc de muncă, să formeze profesional personalul – care este acelaşi care a lucrat în centru – pentru o cât mai bună educare şi creştere a copiilor”, a spus şefa DGASPC.
Ea a adăugat că mutarea copiilor din centre în case de tip familial este un concept al Strategiei naţionale de protecţie a copilului.
„Acesta este motivul pentru care am încheiat convenţiile de care vă vorbeam. Sunt mai multe judeţe care beneficiază de activităţi ale fundaţiilor şi înregistrează un succes deosebit. Pentru copii este foarte bine. Căsuţele au spaţii verzi, de joacă. Ei vor merge în excursii. Va fi o colaborare foarte bună cu Fundaţia HCC România, sunt convinsă. Ar fi ideal să nu mai avem centre de tip vechi în viitor, dar la Năsăud şi Beclean noi avem foarte mulţi copii, iar costurile pentru a fi mutaţi în case de tip familial sunt foarte mari. În cele două centre însă, noi am încercat, în schimb, să îmbunătăţim cât mai mult condiţiile. Avem apartamente cu bucătării, baie, dormitoare. Ar fi foarte bine să găsim sponsori sau fundaţii care să dorească să le organizeze în case de tip familial, dar fiind mai mulţi beneficiari, e mai greu”, a explicat Delia Fontul.
„Proiectele noastre au început în 1998. Din ianuarie 2001, suntem o organizaţie neguvernamentală, constituită în conformitate cu legea română. Ne concentrăm asupra închiderii instituţiilor de tip vechi pentru copii, deoarece credem că acestea le schilodesc copilăria. În ansamblu, programele noastre urmăresc înlocuirea sistemului instituţional de protecţie a copilului, cu un sistem bazat pe conceptul familial. Credem că ataşamentul, atenţia individuală, iubirea şi stimularea sunt esenţiale pentru fiecare copil. În România, mai sunt încă 256 de instituţii, cu 10.833 copii condamnaţi la instituţionalizare. „Misiunea HHC România este eradicarea instituţionalizării în ţara noastră până în 2020”, mai scrie fundaţia pe site.
DA CU PERSONALUL EXAGERAT DE MULT CE FACETI CA SUNT 27 ANGAJATI LA FIECARE COPIL UNU SI CEVA ANGAJAT SOT SI SOTIE DOUA CUPLURI CUMNAT SI CUMNATA ALTUL,,,TRAIESC BINE DE PE COPII O GRAMADA MARE MARE DE INDIVIZI FARA STUDII SI CHEF DE EDUCATIE NUMAI SALARII DE LA STAT URMARESC ,MAJORITATEA COPIILOR AU DOI PARINTI DAR S-AU FACUT SMECHERII SA FIE INSTITUTIONALIZATI A SA AIBA SMECHERI ASTIA SERVICII,,,sa vedem acum mai angajeaza mai multi smecheri,,,au sofer,,,la scara parlitii,,,
Căsuţele sunt dotate cu mobilier, au aparatură electrocasnică şi tot ce este nevoie pentru ca locatarii să ducă o viaţă cât mai apropiată de mediul familial”, a spus Delia Fontul.
Locatariiii?