Actualitate Recomandări

Copiii pot primi de la stat 600 lei plus dobândă dacă părinții depun 1200 de lei

Copiii care au alimentate conturile Junior Centenar de la Trezorerie cu 1.200 lei în acest an vor primi din partea Statului, ca în fiecare an, 600 de lei plus o dobândă de 3%/an. În cazul celor 486 de copii din județ ocrotiți social, depunerea o face Ministerul Municii, prin Agenția de Plăți și Inspecție Socială care a virat azi banii.

Contul Junior Centenar este un instrument de economisire destinat copiilor cetățeni români care nu au împlinit 18 ani și este deschis automat pe numele acestora la unitățile Trezoreriei Statului începând cu 1 ianuarie 2019.

Cum funcționează contul Junior Centenar?

Contul de economii Junior Centenar permite părinților să facă oricând depuneri în cont. Sumele nu pot fi retrase decât la scadență, când copilul împlinește vârsta de 18 ani. Banii din cont nu pot face obiectul niciunei tranzacții, sumele neputând fi gajate sau cesionate.

Contul are o rată de dobândă de 3% pe an. Dobânda este scutită de impozitul pe venit, iar calculul și plata dobânzii au loc la scadența depozitului (la împlinirea vârstei de 18 ani). Adică, presupunând că părintele a depus 1.200 lei sau mai mult, la acea sumă se vor mai adăuga cei 3%. Chiar dacă se depune mai puțin, tot se oferă dobândă. De fapt, 1.200 lei reprezintă suma minimă anuală pentru a primi acea primă. Dobânda se oferă oricum.

Suplimentar, statul acordă o primă de 600 lei pe an dacă suma depusă în anul calendaristic respectiv este de minim 1.200 lei. Puteți depune suma minimă chiar și în ultima zi a anului și veți eligibili pentru prima de stat.

De menționat că prima de stat nu acordă în anul în care copilul împlinește vârsta de 18 ani, iar sumele depuse anual în cont nu pot depăși echivalentul a 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. Așadar, cursul de schimb luat anul acesta în calcul este 4,9746 lei pentru un euro. Prin urmare, suma maximă este de 497.460 lei.

Așadar, nu contează dacă suma este virată într-o singură tranșă sau mai multe. Important este ca până la final de an să fie încărcat contul cu cel puțin 1.200 lei pentru acea primă. Copilul poate accesa banii după ce împlinește 18 ani.

În cazul copiilor ocrotiți prin servicii publice și private specializate pentru protecția copilului, depunerea anuală minimă de 1200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii.

Plata efectivă se efectuează de Agenția de Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud care a virat astăzi banii pentru 486 de copii pentru care a fost stabilită o măsură de protecție specială, în total 583.200 de lei.

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.