Copilul-minune al pilotajului feminin din România, Natalia Iocsak din Satu Mare, în vârstă de numai 15 ani, a fost invitata specială a Raliului Doamnelor 2019, organizat duminică, de Automobil Clubul Român (ACR), filiala Bistrița-Năsăud, în parcarea magazinului Selgros din Bistrița.
Natalia, care conduce un BMW și-a descoperit pasiunea pentru mașini la nouă ani. Cel care i-a insuflat dragostea pentru condus și în special pentru condusul sportiv, pe circuit, este tatăl ei, care a fost la rândul său pilot, la fel cum a fost și fratele mai mare al Nataliei. Acum, cei doi bărbați de lângă ea se ocupă de tot ce înseamnă pregătirea mașinii, pentru ca fata să aibă toate condițiile pentru a se prezenta la concurs.
”Am început Rally Sprint în Satu Mare, unde avem pistă ACR. Am un frate care a început mai devreme ca mine. Tati a văzut că îmi place și mie și de mică m-a pus la volan. Nu ajungeam la pedale, mereu îmi punea ceva la spate. Am tot concurat și am urcat tot mai sus în clasamente. Am venit la Bistrița cu un BMW ursuleț e W8 și are 286 de cai. Am patru titluri de campioană națională și internațională la Rally Sprint și m-am dat și în campionatul european de Rally Cros și, de anul trecut, am început să mă dau în campionatul național de Drift. Am venit la Bistrița să fac o demonstrație și mă bucur să fiu aici”, a spus ea.
Invitată specială a fost și Lavinia Ștefoi (32 de ani), proprietara unei firme de transport internațional și totodată șofer de TIR.
”Să fii șofer de TIR e frumos, am ocazia să vizitez toată Europa. Am văzut Spania, Italia, Norvegia, Anglia. E frumos, îmi place. În urmă cu vreo șase-șapte ani am început. Soțul meu Gabriel (care e tot șofer de TIR – n.r.) m-a pus să aleg între școala de șofer și mersul la facultate. Ca să fim împreună am optat pentru școala de șoferi și așa am ajuns pe TIR. A fost o provocare pentru mine să fac ceva nou ce nu multe femei făceau la vremea aceea, dar între timp cred că am fost o sursă de inspirație pentru ele și s-au apucat mai multe. Eu cred că e foarte bine să fii șofer de TIR, mai ales dacă ai un soț, un prieten care practică această meserie, astfel poți să fii împreună cu el. Se fac și bani, există și plăcerea de a vizita. Singurul dezavantaj pentru cei cu familii e că sunt sacrificați copiii, ei rămân acasă, dar tot pentru ei mergem ca să le oferim un trai mai bun”, a spus Lavinia Ștefoi.
Cele mai mari provocări pentru ea ca șofer de TIR a fost traversarea porțiunii dintre Franța și Anglia unde este o zonă cu mulți emigranți și proteste. ”Au aruncat cu un bolovan în noi, au spart parbrizul. Din fericire, am scăpat. Acestea sunt riscurile meseriei. Din fericire, eu nu am avut incidente, nu au fost implicată în accidente. Eu am venit azi cu TIR-ul ca să arăt că orice femeie poate conduce orice mașină, mai ales dacă este sprijinită de partener”, a spus Lavinia Ștefoi, mama a doi băieți.
Potrivit directorului ACR Bistrița-Năsăud, Virgiu Orza, la Raliul Femina 2019 s-au înscris inițial 25 de concurente. Organizatorii au optat, anul acesta, pentru un concurs de îndemânare și nu pentru unul de viteză ca să nu mai apară incidente de tipul celor petrecute la alte ediții când doamnele au apăsat prea tare pedala de accelerație.
La eveniment au participat reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean, ai ISU, Centrului Județean Antidrog, dealeri de mașini, dar și piloți consacrați, cum ar fi Mihai Ban.
Polițiștii rutieri, împreună cu colegii de la Compartimentul Prevenire și reprezentanți CJA, au lansat la ”Raliul Mărțișorului – Cupa Doamnelor” campania ”Femeia – informată si protejată”, care are ca scop creșterea gradului de siguranță a reprezentantelor sexului frumos din comunitatea bistrițeană, dar și campania ”Prevenirea accidentelor care au ca factor favorizant consumul de alcool”, fiind folosiți ochelarii ce simulează consumul de alcool și droguri, în diverse faze și concentrații.
Inteleg ca-s aceeasi organizatori de anul trecut de la poligon, da? Cand anul trecut au avut in accident cu victime tot cu o fata fara permis… diferenta e ca anul trecut era majora! Acuma e si minora!
Chiar asa promovam condusul fara permis si mai nou la minori????
Zorro fata e campioana de la 9 ani.se da în circuitul international..așa că nu fi stresat…organizează și tu ceva pentru comunitate și promovează tineri cu talente!!numai bine și bafta in tot ce vei face…
E greu sa înțelegi un text dacă nu îl citești. Asta e de fapt sport național la români… În articol scrie foarte clar cine este și cu ce se ocupa Natalia, dar de cârcotași nu ducem lipsa și nici de instigatori.
Ma smecherilor!!! Ce e greu de inteles in faptul ca nu ai voie sa conduci decat carturi sau masini cu baterii sau cu pedale pana la o anumita varsta??? Asa e LEGeA!!!
Hai să-ți spun ceva zorro : in circuit închis circulației publice ai voie sa concurezi cu orice vrei tu și fără permis , așa e legea . ACR este Autoritate superioară și unic reprezentant FIA in România ,dar nu ai cum sa știi . La povesti am văzut mulți ,dar chiar as fi vrut sa vi pe proba sa văd cum își bate joc copila de tine așa la 15 ani
Asta sa nu mai vorbim de asocierea urat mirositoare dintre selgros si comunista asociacie acr!!!
Vad ca din ce in ce mai putina lume merge in selgros… datorita viermilor sin chiftele si mirosului super nashpa de la intrare care vine de la asazisa pauza mica!!! Mancarea trebuie facuta in spate ca la selgrosurile mari sau afara ca la kaufland! Nu la intrare sa se imputa toata lumea cand intra!!!