Cele mai aromate căpşune, de la munte, s-au copt mai devreme cu două săptămâni anul acesta, producţia fiind una destul de bună. Familia Dana şi Grigore Rânziş, care vine în fiecare sâmbătă la piaţa locală cu produse din fructe de pădure, estimează că sezonul va ţine o lună, timp în care ne putem bucura de gustul şi aroma deosebite ale acestor căpşune.
Familia Rânziş a plantat şi anul acesta cu căpşune şi zmeură 2,5 hectare de teren pe care le deţine în Pasul Tihuţa.
„Căpşunele s-au copt cu două săptămâni mai devreme ca anul trecut, iar producţia e bunişoară. Nici într-un an nu e excelentă pentru că sunt tot felul de riscuri. Anul trecut a îngheţat, anul acesta a dat o brumă şi s-au mai înnegrit unele flori. Mai sunt şi alţi dăunători care afectează culturile”, a spus Grigore Rânziş.
„Primele căpşune sunt frumoase. Sperăm să fie un an bun. Eu zic că sunt gustoase şi aromate. Producţia sperăm să fie bună. Estimăm că o lună de zile vor putea fi găsite pe piaţă. Vom mai avea însă şi după aceea, ce-i drept o cantitate mai mică, fiindcă am plantat un soi care face căpşune până toamna târziu, dar mai puţine, aşa câteva pentru o prăjitură. Suntem cu fructe şi în Piaţa Decebal aproape în fiecare zi, dar produse mai avem şi la alte magazine, cum ar fi Cămara Bunicii, Pizza Mania şi la noi în Pasul Tihuţa. Cei care vor să vadă cultura, să vadă cum producem, laboratorul unde facem aceste produse sunt bineveniţi. Îia şteptăm”, a spus şi Dana Rânziş.
Pentru început, kilogramul de căpşune de la munte se vinde cu 15 lei, iar sâmbătă o caserolă de o jumătate de kilogram a costat în centru 8 lei. Cine vrea să cumpere o cantitate mai mare pentru dulceaţă îşi poate negocia preţul. Va primi fructele într-o lădiţă.
Cu ce nu se vinde, Dana Rânziş va face alte bunătăţi: „Anul acesta facem din căpşune dulceaţă, sirop şi toping pentru îngheţată”.
O căpșună, două căpșuni. Căpșunile sunt bune, un kilogram de căpșuni, vă rog. Complicat fruct.
Într-adevăr: https://www.avocatnet.ro/articol_36794/Tu-ce-mananci-capsuni-sau-capsune.html
Dacă am ajuns să ne învețe avocații limba română, nu e prea bine. Eu una mă mir că dexonline nu mai autoritate în fața avocatnet. O să mă apuc și eu să zic O MAȘINĂ, DOUĂ MAȘINE.
Nu era vorba de avocatnet, ci de DOOM, care este editat de Academia Română, și George Pruteanu, dacă am ajuns ca asta să fie cea mai mare problemă (era un articol care sintetiza lucrurile, pe înțelesul tuturor). Dar dacă vreți și dexonline…. ”CĂPȘÚNĂ, căpșuni, s. f. Fruct fals al căpșunului, format din îngroșarea receptaculului floral în care sunt îngropate fructele propriu-zise, asemănătoare cu fraga, dar mai mare ca aceasta, de culoare roșie, cărnos, parfumat și gustos. [Pl. și: căpșune]”. Noi doar scriem în limba română, nu facem norme. Cumpărăm în continuare mere și nu meri, pere și nu peri, caise și nu caiși, dar și piersici și nu piersice. Asta este limba română.
Tocmai bine ați citat acolo din Dexonline, deci nu stiu de ce folositi varianta mai rar acceptata, chiar iesita din uz. Capsune suna fix cum ati fi zis Piersice. Nu are nimic natural, cum ar fi Aluna, Alune. Pentru romanul de rand mereu va fi Capsuna, Capsuni, Capsunile. Marul, parul, capsunul, caisul, ciresul, piersicul sunt alta poveste, nu au ce cauta ca argument aici.
Până una, alta, noi mâncăm o „căpşună”, nu un „căpşun”. Dumneavoastră puteţi mânca direct planta, nu ne deranjează.
Pai cu CAPSUNA la singular eram deja de acord, recititi mai sus. Nu sunt de acord cu CAPSUNE in loc de CAPSUNI, zau, parca nu mai simtiti limba romana. Dovada ca mai multa lume comenteaza pe tema asta.
Primul comentariu al lui Teo lămurește cel mai bine problema. Căpșunile, doamna Cristiana, nu căpșunele ca pașoptiștii sau care or fi zis vreodată așa.
https://vorbeste-romaneste.ro/greseala/capsuni-sau-capsune/
Ambele variante sunt corecte numai că în contexte diferite. Căpşuna (fruct) are pluralul Căpşune iar Căpşunul (planta) are pluralul Căpşuni.
E fix treaba dvs. cu ce sunteţi sau nu de acord. Datoria noastră e să apărăm limba română corectă, nu cea „simţită”.
Contextul e același, toată lumea vorbește despre fruct aici, lăsați planta în pace! De la ideea cu planta vi se trage confuzia, dna Cristiana! Revedeți definiția dată din Dexonline de domnul Eugen, poate vă prindeți până la urmă. Apărați limba română printr-o eroare.
Capsuna , capsun…. nu conteaza atata timp cat solul cultivat cu aceste delicioase fructe ,nu este tratat cu tot felul de chimicale si coloranti….(care sa creasca randamentul) .
Avand mereu drum prin zona de productie , nu-mi vine sa cred ca sunt chiar asa de naturale…..doar ca se coc mai tarziu. Pretul triplu este doar „reclama” calitatea fiind aceasi ca si cei de la Satu Mare.
Ce avem noi aici? Fiindcă ardelenii spun mereu căpșun, căpșuni, indiferent dacă vorbim de plantă sau fruct, ziarista noastră, ca să evite singularul greșit, pe care, oricum, nu l-a folosit, a schimbat și pluralul cu un variabil corect teoretic, dar care, practic, nu e uzual: CĂPȘUNE. Putea să fi scris liniștită CELE MAI AROMATE CĂPȘUNI și toți am fi simțit gustul CĂPȘUNILOR. Ar fi reușit să apere limba română. Dar, de-acum, va fi greu să vezi etichete corecte pe care scrie CĂPȘUNI, lei/kg, și să crezi că ar fi trebuit scris CĂPȘUNE, doar de frică să nu mănânci planta.
bine ca v-ati gasit sa dezbateti cum se scrie la plural, dar nici unul n-ati comentat ca e 3 euro kilu’ la salarii de nici 300 de euro pe luna.
suntem popor de sarantoci care nu-si permit sa cumpere nici de pofta, darmite sa faca dulceata, dar stam bine la „dezbateri”.
Dar munca oamenilor aceștia nu de pune ? Trăim intr-o epoca infernală și mizerabila, cu oameni care caută greșeli gramaticale in loc să se bucure ca și in țara noastră sunt câteva cuibușoarei care unde se mai ocupă cu agricultura și profuse naturale , dacă orice alt fruct aduc dintr-o țară ar costa aceasta suma modica de 8 lei , pariez ca lumea ar fi foarte incantata fără a mai aduce comentarii stupide visa-vi de prețul acestor produse naturale ! Țin sa mă repet : trăim intr-o lume mizerabila cu oameni mizerabili !
Va doresc pofturi bune la capisiune,aromanilor.
Mă tem că va trebui să sesizăm CCR pentru a da un verdict în ce privește denumirea corectă, constituțională , a fructului/fructelor în cauză. Să nu vă mirați dacă decizia va fi luată într-o budă de către un nepot de-al lui Ceașcă.