Actualitate

”Corint”, invitată să joace în Egipt. Din lipsa finanţării, participarea poate rămâne o utopie

2016 … martie: „Cortina știe și singură ce are de făcut”; aprilie: „Il n’y a plus de secondes”; mai: „Eu sunt Dracul(e)a”; iunie: „Spune și tu”; iulie: „Șantier în lucru. Folosiți ușa asta numai în caz de urgență”; septembrie: „Entrée théâtrale” și, din nou, „Cortina știe și singură ce are de făcut”; octombrie: „Le cas échéant”; noiembrie: „Cease of Majesty. Checkmate with the Fool…”

Unii poate au ghicit. Este „traseul” trupei de teatru Corint în 2016, schițat prin titlurile spectacolelor de la: Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Belgrad, Castelul Dracula – Pasul Tihuța, Sinagoga Bistrița, Livezile – Chez Michel, Cluj-Napoca, Arad.

Festivaluri internaționale de teatru sau de poezie, concursuri, un târg de carte, o cină „pour les connaisseurs”, o invitație (ne)oficială – dacă miza artistică e tentantă, trupa Corint intră în joc cu reprezentații marca Toma & Toma, altfel spus Camelia și Ana Toma.

Cei care joacă, liceeni sau studenți, nu sunt niște piese de șah pe tabla regizorului și a scenografului, ci, de multe ori, parteneri care pot propune mișcări noi în partida scenică. Cele mai recente producții ale trupei Corint au fost jucate în limba franceză, pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, la Festivalul Internațional de Teatru AMIFRAN 2016 (finalul lunii octombrie), și în limba engleză pe scena Cinema Dacia din Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect inițiat de British Council (la începutul acestei luni).

corint_stage_cluj corint_dracula_tihuta corint_cosbook_bistrita_2 corint_cluj_britis_council

Cum rezistă, financiar vorbind, trupa Corint? În 2016 prin colaborarea cu Centrul Județean pentru Cultură și prin proiectul derulat de Asociația Argument, „Educația nonformală în scenă”, proiect de tineret finanțat de Direcția Județeană de Sport și Tineret Bistrița-Năsăud.

Festivalurile cu regim competițional au adus, anul acesta, trupei Corint, câteva diplome: Premiul pentru cea mai bună piesă, Premiul pentru cea mai bună coregrafie, Premiul pentru cea mai bună muzică (Festivalul Internațional de Teatru Francofon, Belgrad); Premiul pentru regie și Premiul pentru costume și scenografie (Stage. Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineri, Cluj-Napoca).

Premiat la categoria cea mai bună interpretare (Belgrad, 2016), Răzvan Bărbos, unul dintre seniorii trupei Corint, a urcat din această toamnă pe scena Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul UBB Cluj-Napoca.

La capitolul planuri de viitor… apropiat: zarurile sunt în așteptare (sau în aer?). Invitația pentru Sharm El Sheikh International Theater Festival for Youth 2017 (Egipt) poate rămâne, ca atâtea altele, o utopie, spune Camelia Toma, coordonatoarea trupei Corint: „Cert e că suntem în Bistrița, deocamdată. Ne bucurăm să dăm reprezentații aici, dacă suntem solicitați în timp util și dacă nu se pune problema unei chirii mari pe săli cu dichis”.

Având în vedere că acum se pun pe hârtie bugetele pentru anul viitor, nu e târziu de prevăzut o finanţare pentru ca, şi de data aceasta, Corint să ne reprezinte cu cinste judeţul la cele mai cunoscute festivaluri de teatru pentru tineri din lume.

corint_belgrad corint_amifran_arad_2 corint_amifran_arad Camelia Toma

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.