Actualitate

Costuri și mai mari pentru finalizarea lucrărilor de restaurare a Bisericii Evanghelice

Consiliul Local Bistrița modifică în ședința din 23 februarie devizul general al proiectului ”Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional”, realizat cu fonduri europene prin POR.

Astfel, valoarea necesară pentru finalizarea investiției este acum de 19,7 milioane lei.

În noiembrie anul trecut, devizul general ajunsese la 19,5 milioane lei, cu peste 4,5 milioane lei mai mult față de devizul inițial.

Contribuţia municipalității este formată din: contribuția proprie, inclusiv TVA aferent la valoarea eligibilă a proiectului (2%) în valoare de 258.021,87 și contribuția proprie la cheltuielile neeligibile, inclusiv TVA aferent în valoare de 6.801.841,83. Valoarea cheltuielilor neeligile este compusă din valoarea dotărilor (dotari PSI, punct de informare si autoghid portabil) si a investitiilor conexe investiției de bază (restaurarea mobilierului istoric, a amvonului și sistemul de sunet și lumini) precum și a lucrărilor suplimentare apărute ca urmare a dispozițiilor de șantier emise pe parcursul lucrărilor și a revizuirii de proiect tehnic.

Lucrările din proiect: consolidarea şi restaurarea interiorului bisericii: pereţii de anvelopă, bolta peste tribună, reabilitarea pardoselilor din nava, cor şi galerie, restaurarea vitraliilor şi tâmplării noi; restaurarea picturii murale şi componentelor artistice din piatră; instalaţii pentru detecţia, semnalizarea şi stingerea incendiilor, instalaţie de semnalizare efracţie, instalaţii electrice de iluminat şi prize, instalaţii electrice de forţă (încălzire şi orgă), instalaţii de amplificare sunet şi iluminat scenă; restaurarea corpurilor de iluminat, a mobilierului bisericesc (altar, strane, bănci); amenajarea interioară pentru concerte de orgă şi alte manifestări culturale la parterul bisericii, şi expunere la nivelul galeriei; mobilierul restaurat va prezenta publicului larg ceea mai bogată colecţie de mobilier bisericesc săsesc in situ cuprinzând secolele XVI-XIX; amenajarea unor platforme de vizitare şi iluminarea podului; şarpanta gotică peste nava şi cor este unicat, având  ceea mai mare deschidere dintre şarpantele păstrate şi datate în Transilvania, dar şi în Europa de Est; consolidarea şi restaurarea exteriorului bisericii: pereţii de anvelopă cu contraforturile la nava şi corul bisericii, incluzând frontonul vestic care a suferit degradări în incendiul din 2008, restaurarea celor două portice de intrare la nivel de pereţi portaluri, pardoseli, tâmplăria istorică de la portalurile de intrare, rezugrăvirea unitară a bisericii, inclusiv turnul; restaurarea picturii murale la bolţile porticurilor şi a cadranului solar de pe contrafortul sudic din axul 9; conservarea şi restaurarea componentelor artistice din piatră din exteriorul bisericii şi a turnului; conservarea şi restaurarea componentelor artistice din fier din exteriorul bisericii.

Firmele Iasicon SA Iași și MIS Grup SRL Anieș lucrează la Biserica Evanghelică, alături de o serie de subcontractanți.

7 comentarii

  • Daca nu aduceti inapoi de la NURENBERG (Germania) colectia de covoare turcesti , arabe degeaba bagati bani in restaurare ca numai cu liftul se dau turistii si gata.
    Sasii au trimis in 1944 cele 86 de covoare pe care doar Brasovul cu Biserica Neagra le mai are (104) si cele doua orase sunt unice in Romania si in Europa de Est.
    Sa nu uitam de o alta mina de aur, steagurile originale ale BRESLELOR.
    Unde sunt si astea ?
    Consilierii Locali habar nu au pe ce lume se afla privind cultura si istoria acestui oras.
    Ati auzit tovarasi de aceste lucruri ale bistritenilor mostenire ?
    Acestea toate trebuie prezentate oamenilor facut mult tam-tam pentru ele si atunci va garantez ca Biserica va fi plina de turisti si care macar o zi sa stea la Bistrita.

  • Multi bani ai comunitatii a tocat huruba asta, care sta aproape tot timpul inchisa, corect este sa o restaureze enoriasii care o folosesc.

    • Corect. Så se demoleze si sa se faca parcare supraetajata ca nu mai avem loc unde cu masina.

    • Chiar și așa reabilitarea monumentului reprezentativ al Bistriței care primește în fiecare an zeci de mii de turiști costă cu 1 Milion de euro mai puțin decât transformarea grajdurilor lui Teleki de la Posmuș în reședință privată pentru groful de la județ a purtătoarea lui de cuvânt. Într-o sută de ani n-o să treacă pe la Posmuș atâția turiști câți vizitează Biserica săsească din Bistrița într-un an.
      Biserica Evanghelică este în administrarea Primăriei și este deschisă tuturor bistrițenilor și turiștilor permanent, nu doar cu ocazia concertelor. Fără Biserica Evanghelică, Bistrița n-ar mai însemna nimic din punct de vedere arhitectural și urbanistic. Ar fi la nivelul municipiului Slatina și de mult ar fi trecut prin fața primăriei tramvaiul, troleul sau s-ar fi făcut o parcare pentru colegii primarului. Corect ar fi Ioane să-și plătească enoriașii construirea noilor biserici ortodoxe nu să stea cu mâna întinsă la bugetul local.

  • Corect ALEX insa ai explicat degeaba unor indivizi fara discernamant care doresc parcare in locul marelui monument de grad O din Romania.
    Multi ai DOAMNE in turma care consuma de pomana aer.

  • Bravo Alex, ai intuit bine totul.
    Pentru ce Castelu din Posmuș, pentru refugiu🤮😂😂😂😂😂.
    Mai ales că în apropiere sunt lacurile constructorului castelului, specialist in monumentet 🤫🙈🙈totul decurg că unse.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.