O investiție minimă va aduce în noul an binecuvântare și belșug. Planta, simbol al curățeniei spirituale, al dragostei, apărător și protector al familiei, nu trebuie să lipsească din nicio casă la trecerea în 2025. În Piața Decebal, o găsiți la 5 lei.
Vâscul, cunoscut și sub numele de ”creanga de aur”, este o plantă erbacee semiparazită, adică care creşte pe tulpinile altor plante, și are aspectul unor tufe rămuroase, îngroşată la noduri, de unde se rupe cu uşurinţă.
Vâscul este venerat de mii de ani pentru că apare ”ca prin minune” și își menține prospețimea verde și în timpul iernii, rezistând la ger și întuneric. Celții au fost cei care au inițiat un adevărat cult al acestei plante pe care o considerau de esență divină. În viziunea lor, cel mai prețios vâsc era cel crescut pe stejar, îl numeau ”lacrima stejarului”. Druizii, preoții celți înveșmântați în alb, tăiau vâscul numai cu o seceră de aur, și îl înveleau apoi cu grijă într-o mantie albă. Romanii considerau vâscul un simbol al păcii, dragostei și înțelegerii.
Prin anii 1700, în preajma Crăciunului, vâscul era deja o decorațiune obișnuită în casele din Europa.
Tradiția sărutatului sub vâsc își are și ea originea cu mulți ani în urmă. Autorul american Washington Irving descrie o imagine de Crăciun în anul 1820: ”De Crăciun, vâscul este agățat în case și bucătării. Sub el, băieții au privilegiul de a săruta fetele, rupând, la fiecare sărut, câte o bobiță. După ce toate bobițele au fost rupte, privilegiul încetează.”
În tradiţia populară românească, vâscul se pune la uşi şi ferestre în noaptea Anului Nou pentru a aduce spor în casă şi să apere gospodăria de lucruri necurate, fiind totodată un simbol al ospitalităţii şi prieteniei.
Se spune că vâscul are capacitatea de a alunga energiile negative și de a atrage norocul și prosperitatea dacă este așezat în anumite locuri: deasupra ușii de intrare, în living sau sufragerie, deasupra mesei festive, pe pervaz sau lângă o fereastră.
Pe lângă vâsc, există și alte simboluri și obiceiuri despre care se spune că aduc noroc de Revelion: monede sub fața de masă, mâncatul de struguri, hainele de culoare roșie, semn al energiei pozitive și un magnet pentru succes.
Cuvântul vâscos vine de la vâsc. Fructul lipicios îl mănâncă sturzii. Astfel sămânța se poate ține de creangă când iese din pântecele păsărilor și rămâne agățată sus. Unele germinează. Mâncarea o fură de la gazdă. Apropo, vâscul cu bobițe este Doamnă și cel fără boabe este Domn. Dar să n-audă suveraniștii că și ei sunt vâscoși. La mulți ani!