Economie

Credincioşii se pregătesc de Buna Vestire. Cozi în Piaţa Decebal la sectorul de peşte viu

Cel care gustă peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă. E şi motivul pentru care bistriţenii care ţin la tradiţie au stat marţi la cozi la sectorul de peşte viu din Piaţa Decebal. Oamenii au cumpărat fitofag, crap şi păstrăvi, ultimii fiind cei mai scumpi, 25 de lei kilogramul, dar preferaţi fiindcă au oase puţine.

Buna Vestire sau, popular, Blagoveştenia se sărbătoreşte în 25 martie ca fiind ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Hristos de la Arhanghelul Gavriil. Sărbătoarea cade în postul Paştelui şi este prima în care Biserica acordă dezlegare la peşte.

În aşteptarea sărbătorii de miercuri, şi bistriţenii au făcut marţi cozi la sectorul de peşte viu din Piaţa Decebal. Oamenii au cumpărat fitofag la 10 lei kilogramul, crap la 18 lei kilogramul şi păstrăv la 25 de lei kilogramul.

De Buna Vestire, se crede că sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an, de aceea sărbătorii i se mai spune şi Ziua Cucului. Cucul anunţă sosirea efectivă a primăverii. Primul său cântec trebuie să fie aşteptat de toţi oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare. Cei care nu îndeplinesc aceste condiţii rituale nu vor beneficia de toate acele lucruri în anul care va urma. Dacă primul cântec al cucului e auzit pe stomacul gol, în partea stânga sau în spatele omului, e semn de rău augur.

Pe de altă parte, conform obiceiului, flăcăii şi fetele îl întreabau pe cuc lucruri care îi interesau, precum: „Cucule voinicule/ Câţi ani îmi vei da/ Pân’ m-oi însura (mărita)?” Tăcerea cucului aducea mare bucurie celor care întrebau, deoarece tăcerea echivala cu o căsătorie grabnică, în vreme ce cântatul cucului îi aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de aşteptare.

Tradiţia mai spune că, în această zi, oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul. De Buna Vestire, este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare ca hrană pentru îngeri.

În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică. În Bucovina nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, pentru că se consideră că ar putea ieşi din ele pui cu două capete şi patru picioare.

peste cozi 5 peste cozi 4 peste cozi 3 peste cozi 2

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.