Economie

Cresc pensiile şi salariile din aprilie?

Premierul Emil Boc a fost mandatat, luni, de conducerea coaliţiei, să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din luna aprilie. FMI nu se opune majorărilor, ”dar trebuie făcute calcule exacte”. Boc spune că Guvernul nu va deschide ”robinetul măsurilor populiste”.

Guvernul va lua în calcul o uşoară recuperare salarială în sectorul public şi indexare a pensiilor, dar numai condiţionat de stabilitate şi creştere economică, fără să se angajeze în măsuri populiste care pot destabiliza ţara, a declarat, luni, premierul Emil Boc.

„Guvernul nu va deschide robinetul măsurilor populiste, dar aceasta nu înseamnă că nu va respecta angajamentele anunţate încă din luna decembrie, dacă există condiţii”, a spus Boc, amintind că Executivul a stabilit încă de la sfârşitul anului trecut că salariile din sectorul public şi pensiile vor fi majorate prudent în cursul acestui an, în cazul în care condiţiile economice vor permite.


„Stabilitatea şi susţinerea creşterii economice sunt condiţii pentru a putea discuta de uşoare recuperări a salariilor şi indexări de pensii. Nimeni să nu se aştepte de la Guvern la măsuri populiste care să destabilizeze ţara”, a spus Boc.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că opoziţia nu se opune majorării salariilor bugetarilor şi pensiilor, însă efectul unei asemenea măsuri ar fi „acelaşi cu suta de lei pe care o dădea tovarăşul Ceauşescu”.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că Guvernul este în negocieri cu FMI privind creşterea pensiilor şi salariilor, arătând că acest lucru a fost cuprins tot timpul în scrisoarea de intenţie cu Fondul.

El a spus că nu poate să dea date privind creşterea salariilor, deoarece sunt negocieri cu Fondul şi a arătat că reprezentanţii FMI şi CE au venit cu experţi care analizează prognoza de creştere economică, de creştere a veniturilor, de atragere a fondurilor europene şi investiţiile din buget. „Sunt multe analize făcute de Fond, noi suntem în negocieri şi, cât suntem în negocieri, nu putem să dăm o cifră”, a precizat Ialomiţianu întrebat în legătură cu marja de creştere a pensiilor şi salariilor.

Vestea bună pentru 2012 este că vom avea o creştere economică în România, iar vestea rea este că această creştere nu va putea determina o creştere a nivelului de viaţă al populaţiei, a declarat, luni, şeful Misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks.

Fondul Monetar Internaţional nu se opune unei creşterii a salariului minim, dar pentru asta trebuie făcute calcule foarte exacte, a mai declarat Jeffrey Franks.

Franks a spus că România este din nou pe calea pozitivă, dar că urmează alte provocări, fiind ca o navă ieşită dintr-o furtună, reparată, dar în zare se vede altă furtună şi este nevoie de condiţiile necesare pentru a trece prin ea.

Şeful FMI în România a spus că sunt şi veşti bune şi veşti proaste privind viitorul.

„S-a reîntors creşterea economică, avem patru trimestre consecutive de creştere economică, se pare că şi ultimul trimestru din 2011 va reprezenta o creştere economică de 2,5%, mai mult decât estimasem şi ne aşteptăm ca şi în 2012 să fie o creştere pozitivă. O veste proastă este însă că această creştere este insuficientă pentru a îmbunătăţi standardul de viaţă al românilor. 1,5 sau 2,5% este mai bine decât nimic, dar nu este suficient. Este nevoie de o creştere suplimentară”, a subliniat Franks.

În ceea ce priveşte salariul minim, şeful FMI a spus că dacă acesta va creşte automat angajatorii vor face mai puţine angajări, iar angajările trebuie încurajate, astfel încât trebuie găsit un echilibru.

În opinia şefului FMI în România sunt încă probleme foarte mari care împiedică creşterea, pentru revenire. Astfel, locurile de muncă sunt insuficiente faţă de nevoile românilor, fiind înregistrate foarte mari probleme în domeniul tinerilor şi a celor mai în vârstă.

Franks a susţinut că în România este nevoie de politici care să genereze creştere economică şi majorare de salarii, fiind necesară o îmbunătăţire a sistemului de învăţământ.

În 7 noiembrie 2011, liderii coaliţiei de guvernare au convenit că salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru al anului 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista „derapaje mari” în Europa şi în România în privinţa creşterii economice.

Surse: Mediafax, Agerpres

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS