Cantitatea de deşeuri colectată selectiv a crescut după ce Consiliul Judeţean şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri au decis să pună capăt fenomenului „deşeuri amestecate” şi să forţeze operatorul şi cetăţenii să separe fracţia umedă de cea uscată.
„În septembrie au intrat 107 tone de fracţie uscată, iar în luna octombrie au fost 158 de tone, ceea ce mi se pare un salt foarte bun chiar cu toate greutăţile pe care le-am întâmpinat. Proiectul acesta pe care îl avem noi este tâmpit, iar eu recunosc lucrul acesta. Ne lipseşte staţia aceea de tratare mecano-biologică despre care am tot discutat. Am recurs la această măsură să sortăm cât mai mult din deşeurile mixte şi să creştem cât putem de mult cantitatea de deşeuri reciclabile. Mi-a fost teamă că nu existră capacitatea de livrare a acestor deşeuri reciclate, adică baloţi de cartoane, de PET-uri, de plastice, dar, după verificarea făcută, am observat că nu există stocuri şi livrările către beneficiarii de deşeuri au desfacere, iar din acest punct de vedere nu este posibilitatea să se blocheze fraţia de separare, de sortare. Aşadar, am trecut două etape interesante şi, în ce mă priveşte, aştept cu nerăbdare ca operatorul de la Tărpiu (firma Vitalia -n.r.) să vină cu acea staţie de sortare a fracţiei uscate de cea umedă din deşeurile mixte. Ştiu că mulţi locuitori ai judeţului s-au întrebat ce rost are decizia aceasta, de ce să afcem acest efort, să colectăm selectiv. Uite că există şi rezultate. Dacă vom avea şi proiectul promis de doamna ministru al Mediului lucrurile s-ar putea să meargă într-o direcţie bună şi în ce priveşte judeţul nostru”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, într-o conferinţă de presă.
ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a anunţat că, începând cu 1 octombrie, operatorul de salubrizare Supercom va ridica doar deșeurile depozitate selectiv, iar pe cele amestecate le va lăsa în contianere, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb, au fost distribuiţi saci albaştri la fiecare casă din Bistriţa pentru ca cetăţenii să depună în ei plasticul, metalul şi hârtia.
La jumătatea lunii octombrie a.c., într-o emisiune la AS TV, administratorul public al oraşului, George Avram, a spus că oamenii pot amesteca plasticul cu hârtia, însă i-a rugat să nu depună şi sticlă în saci fiindcă aceasta va fi colectată special: „Supercom a pus la dispoziţie două maşini care colectează tot reciclabilul. Din 16 octombrie a.c., timp de o săptămână, acestea vor ridica metal, plastic şi hârtie. Cetăţeanul, pe lângă pubela pe care o scoate în faţa porţii cu gunoi menajer, trebuie să scoată separat pungi cu metal, plastic şi hârtie. Acestea toate trebuie să fie curate. Hârtia şi cartonul trebuie să fie uscate. Şerveţelul cu care te-ai şters la nas nu îl pui acolo. Pentru sticlă vom face o acţiune sau două pe an pe care le vom anunţa populaţiei. Atunci vom colecta numai sticla”.
Supercom a venit în sprijinul cetăţenilor în Luna curăţeniei cu 17.000 de saci, iar de acolo de unde au ridicat gunoiul, vor lăsa sacul pentru următoarea colectare selectivă.
Cum poți promova, în cadrul aceluiași proiect, două comportamente civice diferite? La Bistrița se colectează selectiv, în saci distribuiți populației, în restul județului (eventual) în containere semiîngropate. La Bistrița se ridică o dată sau de două ori pe an sticla, în restul județului nu există altă alternativă decât să arunci sticla la ”fracția umedă”. La oraș un tarif, la țară alt tarif.
Oamenii trebuie educați să se comporte la fel și în Cucuieții de Pădure, și în centrul istoric al Bistriței.
Dece nu se aduc saci pentru plastic, hartie si in localitatile rurale. Containerele pentru acestea sunt prea departe de locuinte, mai ales pentru persoanele in varsta .