Cantitatea de deşeuri reciclabile adunată din comuna Ilva Mică a crescut de trei ori după ce administraţia locală, condusă de primarul Aurel Horea, a decis să nu se mai bazeze pe containerele seminîngropate amplasate în comună prin proiectul de management integrat al deşeurilor.
„Proiectul de management integrat a deşeurilor este foarte prost. Noi, la Ilva Mică, avem 6 sau 7 containere semiîngropate în toată comuna, insuficiente şi la distanţe foarte mari unele de altele. Aşa că am făcut nişte ţarcuri în care oamenii să pună deşeuri reciclabile, hârtie, PET-uri şi să vedeţi ce frumos le pun acolo. Sunt nişte ţarcuri din plasă sudată care arată destul de bine”, a declarat Aurel Horea.
Potrivit primarului din Ilva Mică, cel puţin de trei ori a crescut cantitatea de deşeuri reciclabile adunată de pe raza comunei: „Am făcut ţarcuri şi pe dealuri. Acolo vine Supercom şi le ia pe toate. Şi cantitatea de gunoi menajer a scăzut foarte mult. Din păcate, oamenii nu plătesc mai puţin, chiar mă întreabă de ce. Ar fi corect să plătească după cât gunoi produc. Eu sper că va fi modificată legislaţia”.
Aflată într-o vizită în Bistriţa-Năsăud, Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a declarat că există intenţia ca, de la 1 ianuarie 2018, să se aplice tarif diferențiat pentru populație la colectarea deșeurilor, în funcție de cantitatea de deșeuri.
”Sunt mai multe metode, noi dorim să implementăm un sistem prin care salubristul să fie dotat cu GPS pe mașină, cu cântar, și avea din 2013 această datorie, astfel încât printr-un program făcut la înțelegere cu autoritatea locală să poată facă trecere în timpul săptămânii pentru colectarea direct de la sursă, de la cetățean, pe categorii de deșeuri, săptămânal sau de două ori pe lună, pentru ca taxarea să se facă numai pe partea umedă pe care o produce. Cetățeanul să aibă două variante: ori dă categoria de deșeuri direct salubristului care le ia separat, deci nu le amestecă, fie se duce la colectorul din colțul străzii sau la supermarket, predă ambalajul și își ia banii sau produsul. În funcție de cantitatea umedă pe care o produci și o cântărește salubristul, știi exact la sfârșitul lunii cât plătești. 80-90% avem făcută modificarea de lege, lucrăm la modalitate, și pentru blocuri trebuie să existe procedură, sunt două-trei metode la care ne gândim. Toate blocurile vor avea asociații de locatari pentru a putea accesa fonduri să se doteze cu astfel de instalații. Dacă legea salubristului era respectată, eram campioni la colectare selectivă. Ne dorim ca tarifele diferențiate să fie aplicate de la 1 ianuarie 2018, cu o perioadă de grație de șase luni pentru ca toate comunitățile locale să poată să implementeze, să lucreze, să înțeleagă, să pună în concordanță contractul de salubrizare cu legea. Chiar îmi doresc să dau ca exemplu Bistrița-Năsăud, iar în momentul în care finalizăm modificarea legislativă prin care implementăm tariful diferențiat, adică plătești cât deșeu produci, să îl implementăm prima dată în Bistrița-Năsăud, să îl lansăm aici, ca și metodă de nota 10, ca bonus pentru comunitatea care a reușit să fie campioană la funcționarea SMID. Chiar și cu operator intermediar se poate aplica, trebuie să respecte aceeași lege, până lucrurile vor intra pe făgașul normal și va fi operator final”, a explicat vicepremierul.
Vicepremierul să înveţe să-şi exprime corect gândurile şi planurile, iar ideile, care nu par prea logice, concise să nu folosească drept „cobai” judeţul nostru, aşa cum promitea cu ocazia vizitei, când pe baza unor „realizări deosebite” , dovedite, chiar în timpul vizitei la Tărpiu, minciuni sfruntate, îmi determină neîncrederea faţă de tot ceea ce promitea cu privire la legislaţia în lucru şi modalităţile de transpunere în viaţă a „elucubraţiilor” domniei sale. Iată şi o mostră a competenţei vicepremierului guvernului majorităţii (al doilea în 2017): „… autoritatea să poată facă trecere în timpul săptămânii pentru colectarea direct de la sursă, de la cetăţean, pe categorii de deşeuri, săptămânal sau de două ori pe lună, pentru ca taxarea să se facă numai pe partea umedă pe care o produce.”…
Ce se arunca tot felul de deseuri pe Somes si prin paduri, acum, cand nu sunt taxati locuitorii la cantitatea de deseuri predata… apoi sa vedeti cand o sa isi inchipuie cetatenii ca platesc cu un leu mai putin cum nu o sa mai produca niciunul nici o fractiune umeda!!!!!!!!!!!!!
Chiar e asa mult ca platesc cativa lei pe luna, de persoana, sa se scape de deseuri?
Primarului i se pare ca are o comuna atat de curata? Sa se mai uite o data in jur, sa mai iasa pana la Somes, sa mai mearga pe la padure si apoi…
Populatia are si asa destule idei trasnite cu privire la gestionarea deseurilor proprii macar sa nu ii mai ajute si primarii cu altele noi. Fiecaruia i se pare normal sa produca oricat deseu, sa-l arunce oricum, oriunde si ce e mai important… sa nu plateasca pentru asta. Sa vina autoritatile sa stranga, sa curete, sa se plateasca de catre guvern, judet, primarie, oricine dar cetateanul… Doamne fereste… el nu!!!!!!!
Domnule Primar daca vreti sa strangeti gunoaie tot mandatul mai uitati-va in gura ministresei si apoi transmite-le cetatenilor elucubratiile acesteia, sigur nu o sa va plictisiti pana la terminarea mandatului…. :)))))))))))))
Este absolut incredibil ,cum ,o popularizare falsa a reciclarii deseurilor ,devine toxica intr-un mediu atat de poluati D-na Sabau? ,,, am inteles ca locuiti la bloc!! Va rog sa ne spuneti cum faceti d-voastra si,nu mai mult ,locatarii de pe scara d-voastra colectarea selectiva a deseurilor? Stiti oare ca numai in mun Bistrita sunt aprox 25000 de apartamente care duc la containere gunoiul neselectat? Va doresc un AN NOU,cu impliniri si cu putere de munca!
Doamna Cristiana Sabău nu face o popularizare, ne-a transmis doar o informaţie, fără intenţii de felul cum presupuneţi. Şi eu am criticat modul de gândire al vice prim ministrului, dar nu m-am referit la editoarea articolului, care şi-a făcut doar sarcina profesională de a ne aduce la cunoştinţă o informaţie parvenită la redacţie. Şi eu transmit, cu această ocazie ivită, cele mai prieteneşti urări de sănătate,fericire, împliniri în munca nobilă pe care o fac membrii acestei echipe minunate de gazetari, LA MULŢI ANI cu sănătate, cu ocazia începutului de an 2018 !!!