Primarul Ovidiu Crețu a afirmat că îl va invita la discuții pe președintele Asociației Bistrița Civică, Adrian Florin Chereji, inițiatorul proiectului de amenajare a Pădurii-parc Codrișor, și a explicat ce s-a întâmplat în ședința Consiliului Local în care s-a votat elaborarea unui studiu geotehnic. El a adăugat că varianta ocolitoare este ”perfect pliabilă” cu Pădurea-parc Codrișor.
”Inițiatorul, domnul Chereji, a venit cu un proiect de hotărâre susținut de 4.000 de bistrițeni care au semnat. Pădurea Codrișor, pe 50,66 ha, a fost declarată pădure-parc prin amenajamentul silvic realizat în 2013 și care are valabilitate 2014-2023, după care se va reface. Amenajamentul silvic este echivalentul unui PUG, deci ceea ce înseamnă Planul Urbanistic General pentru oraș reprezintă amenajamentul silvic pentru pădure, el spune ce se poate face, unde se poate face, cum se poate face. O să ne ocupăm să o și amenajăm. Cred că amenajarea Pădurii Codrișor nu va însemna o extindere a Parcului Municipal, chiar dacă ele vor fi în legătură și lucrăm la documentație pentru a mai construi o punte de legătură undeva în zona stadionului, și asta datorită faptului că Pădurea Codrișor are fundamental alte caracteristici decât parcul, este o pădure abruptă, dealul are pantă foarte înclinată și cei care folosesc parcul în general nu se ”aventurează” într-o pădure cu un astfel de relief. Dar poate să fie o zonă de agrement foarte potrivită pentru anumite categorii de populație.
O să redactez și o scrisoare, chiar deschisă, îl invit pe președintele Asociației Bistrița Civică, Adrian Florin Chereji, săptămâna următoare, la o discuție în care să fundamentăm bugetarea pentru realizarea studiului geotehnic pentru amenajarea Pădurii Codrișor, astfel încât obiectivele pe care dorim să le amenăjăm să fie realizabile în zone în care pot fi realizate. Eu nu îl întreb pe domnul Chereji dacă este sau nu de acord cu studiul, acel studiu a fost aprobat în ședința de Consiliu Local. Eu am o hotărâre care spune că vom comanda un studiu geotehnic pentru a vedea ce și cum se poate amplasa în pădure. Eu pentru asta îl chem pe domnul Chereji, să discutăm, să accentuăm studiul respectiv pe anumite zone pentru că un studiu geotehnic pe 50 ha s-ar putea să ne coste o grămadă de bani. Acest studiu, dacă îl faci pe toată suprafața, înseamnă forări din 10 în 10 metri la 15 metri adâncime. Ar fi catastrofal să facem o astfel de lucrare. Facem un studiu axându-ne pe obiectivele pe care ni le propunem și asta vrea să discut cu el. Obiectivele puse în proiiect nu se pot realiza în pădure și trebuie să ne clarificăm ce doresc ei, altceva decât ce este ilegal, să ne armonizăm și să facem pașii legali necesari să realizăm obiectivul pentru care au semnat oamenii: amenajarea ca pădure-parc a unei păduri deja declarată parc.
S-a ridicat problema dacă prin declararea Pădurii Codrișor ca pădure-parc mai este posibilă realizarea variantei ocolitoare. Da, este posibil. Codul Silvic modificat spune exact ce se poate face într-o pădure parc: alei, piste pentru biciclete, bănci, iluminat, toalete ecologice, construcții provizorii din lemn, împăduriri cu noi specii. Tot Codul Silvic spune că pot fi scoase definitiv din fondul forestier terenurile necesare realizării sau extinderii unor categorii de obiective: rețele și sisteme de comunicații, drumuri de interes județean și local, printre altele, deci varianta ocolitoare este perfect pliabilă pe amenajamentul silvic care există pentru Pădurea Codrișor. Mai mult, în ceea ce privește procesele pe care le avem, legislația veche prevedea că variantele ocolitoare se realizează în extravilanul localităților și că traseul drumului național continuă indiferent de natura terenului, extravilan sau intravilan. Această ordonanță a fost modificată în sensul că variantele ocolitoare se excută de regulă în extravilan.
Insistența cu care s-a mers în ședință pe revizuirea celor două PUZ-uri, care sunt exprirate și parțial preluate, deci nu mai avem ce discuta despre ele, și care nu rezolvă nimic deoarece amenajamentul silvic egal PUZ pădure, mi-a arătat că de fapt se dorește eliminarea variantei ocoilitoare. În cele două PUZ-uri nu exista varianta ocolitoare, revizuirea lor însemna tocmai să facem niște PUZ-uri în care să nu apară varianta ocolitoare. Asta am denumit-o eu ”șopârlă”. Adică le spui oamenilor: haideți semnați să amenajăm Pădurea Codrișor ca pădure-parc, dar scopul este altul, să eliminăm varianta ocolitoare. Faptul că Bistrița Civică are ca scop eliminarea variantei ocilitoare este altă chestiune, atunci trebuia să vină și în proiect și atunci scoatem și listele de la referendum, hai să vedem și ce au spus bistrițenii referitor la varianta ocolitoare. Dar au venit sub forma asta de ”șopârlă”.
Legat de proiectul inițiat de domnul Chereji, până când s-a afișat proiectul, au trecut câteva luni, perioadă în care Bistrița Civică a adunat peste 2.000 de semnături, deci la un proiect care nu era adus la cunoștința publică, nu era afișat. Deci au strâns semnături practic pentru o idee. Doamna secretar ar fi trebuit să verifice aceste lucruri. Nu s-a făcut o verificare a listelor de peste 4.000 de semnături ca să știm dacă cei care au semnat sunt cetățeni cu drept de vot sau fără. Fie trebuiau verificat de secretar cu Serviciul Evidența Populației, fie cineva trebuia să-și asume prin semnătură faptul că pe lista respectivă sunt cetățeni cu drept de vot. Nu există nici una, nici alta. Deci dacă urmăream strict pe procedură, puteam să nu introduc proiectul pe ordinea de zi, putând arăta că el nu a respectat legea. Dar eu am înțeles din discuții că dorința este de a amenaja o pădure-parc în Pădurea Codrișor, acesta a fost mobilul, pentru asta au semnat cetățenii, nu pentru un proiect de hotărâre, și de aceea l-am promovat. Nici vorbă că proiectul modificat este ilegal, așa cum spunea doamna secretar. Sunt curios să văd dacă va da semnătura, asta trebuie să verifice Prefectura.
Domnul Chereji a fost întrebat în ședință dacă își retrage proiectul, nu l-a retras. A fost solicitat de consilierii PNL să-și retragă proiectul, avea acest drept, bineînțeles și responsabilitatea. Nu l-a retras, chiar dacă a fost presat la un moment dat, am sesizat, de consilierii liberali să îl retragă. Inițiativa cetățenească a parcurs etapele legale în ședință. Proiectul a fost aprobat cu modificările propuse în ședință”.
Cretu ori face pe prostul, ori chiar este. Numai dupa mintea lui varianta ocolitoare este ”perfect pliabilă” cu Pădurea-parc Codrișor. In primul rand ca aceea nu-i o varianta ocolitoare care sa scoata traficul greu si de tranzit inafara orasului. In al doilea rand, in Master Planul Transporturi pentru Bistrita figureaza o centura ocolitoare cu doua benzi pe sens, in lungime de 14,6 km si in valoare de 70 milioane euro. Asadar, nu-i vorba Centura 2 Sud prin Padurea Codrisor, care era prevazuta cu o banda pe sens si in valoare de 170 milioane euro, cu care ne abureste Cretu de atata vreme. In al treilea rand, consolidarea dealului Codrisor impotriva aluncarilor de teren nu se face prin defrisarea padurii si inlocuirea ei cu un drum de trafic greu care prin vibratiile create favorizeaza procesul de alunecare. In combaterea fenomenelor de alunecare, pastrarea padurii este o chestiune de logica elementara, iar oprirea procesului de alunecare se poate realiza mult mai simplu prin construirea unui zid de sprijin la poalele padurii, prevazut cu gauri de drenaj. In felul acesata ar putea fi realizata o artera de circulatie de tip splai pe malul stang al raului Bistrita, intre Podul Budacului si Podul Jelnii , conform proiectului „P.U.Z. Bistrita ‘Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill)” fara distrugerea padurii Codrisor.
…”revizuirea celor două PUZ-uri, care sunt exprirate și parțial preluate, deci nu mai avem ce discuta despre ele”…
1. puz-urile nu expira
2. puz-urile nu pot fi preluate partial
3. de ce nu le-ai pus in aplicare domn Cretu, ca unu-i facut din 2006 si altul din 2010?
macar atata trebuia sa faci in 7 ani de domnie
Cretu se leaga de centura ca Ponta de putere. In loc sa renunte si sa recunoasca esecul, cauta tot felul de argumente, care se intorc impotriva sa. Spre exemplu, pentru amenajarea Padurii Codrisor ca padure-parc, Cretu cere realizarea unui studiu geotehnic care sustine el, este un studiu foarte important şi care trebuie să identifice măsurile necesare pentru amenajarea zonei ca pădure-parc astfel încât zona să fie una sigură pentru cetățenii care o utilizează. Pai daca zona este atat de expusa riscului de alunecari de teren, cum ai vrut sa faci un drum pentru trafic greu intr-un asemenea loc mai ales că se cunoşteau dinainte problemele de instabilitate ale terenului ? Chiar daca s-au făcut studii geotehnice, in vederea proiectarii centurii, acestea oferă doar informaţii locale, desprinse din contextul geologic zonal. In schimb, numai studiile geologice descriu contextul şi evidenţiază conexiuni pe baza cărora pot fi anticipate efectele unei intervenţii majore a omului în mediul geologic respectiv. În aceste condiţii, era necesar un studiu geologic de detaliu pe traseul viitoarei centuri, înainte de a începe execuţia proiectului. Oricum, zonele predispuse alunecarilor de teren este bine sa fie evitate de la constructia de drumuri. In schimb, amenajarile pentru padure-parc, nu presupun interventii agresive asupra tereului predispus alunecarilor.
Consider ca toti menbrii fondatori de la BISTRITA CIVICA trebuie sa se vada ochi in ochi cu primarul. Nu de alta , da mai bine sa fie clar de la inceput, sa nu fie ceva suspiciuni DOAMNE feri, sa primeasca vreun tronson de centura gratis FLORIN CHEREJI.
„…Tot Codul Silvic spune că pot fi scoase definitiv din fondul forestier terenurile necesare realizării sau extinderii unor categorii de obiective: rețele și sisteme de comunicații, drumuri de interes județean și local, printre altele, deci varianta ocolitoare este perfect pliabilă pe amenajamentul silvic care există pentru Pădurea Codrișor…”
Cat de retardat poti sa fi, ca sa consideri ca un drum local sau judetean este acelasi lucru cu un drum national… destinat traficului greu rutier …. de tranzit !
Domnule primar. Einstein spune ca este o prostie sa crezi ca facand acelasi lucru, vei obtine rezultate diferite. Ati reusit ceva fenomenal. Sa ne aratati ce poti face din „stalpii societatii” Camelia Tabara si Constantin Rus, din dascali i-ai transformat in demagogi, dispusi la orice pentru a va alimenta visele megalomanice.