Actualitate

Primarul Ovidiu Creţu recunoaşte: Au fost greşeli de proiectare a pârtiei de schi. Cât ne costă erorile

Pârtia de pe Dealul Cocoşului înghite alţi bani cu toate că nu a funcţionat nicio zi. Consiliul Local Bistriţa a aprobat cu 14 voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi două abţineri, în ultima şedinţă, realizarea cu 1 milion de lei a unui hangar care să conţină şi grupuri sanitare întrucât cele făcute iniţial nu sunt suficiente.

Secretarul municipiului Floare Gaftone a spus, la începutul dezbaterilor, că nu a dat aviz de legalitate pentru acest proiect motivând că nu există raportul de legalitate a arhitectului şef şi avizul Comisiei de Urbanism din Consiliul Local Bistriţa: „Lucrurile importante, iar pârtia de schi e un obiectiv important, trebuie tratate cu importanţa cuvenită. Avem două certificate de urbanism, unul întocmit de către un debutant, şi unul de către un funcţionar cu experienţă. În aceste două certificate de urbanism există diferenţe. Al doilea este eliberat în vederea edificării construcţiilor. S-ar putea ca nici primul obiectiv de investiţii să nu fi intrat în analiza atentă a arhitectului şef aşa se explică aceste omisiuni. Dacă o dată am greşit, a doua oară ar trebui o analiză extrem de atentă a structurii arhitectului şef şi, împreună cu funcţionarii cu experienţă şi nu cu debutanţi care ar trebui să lucreze sub supraveghere”.

Floare Gaftone a mai ţinut să precizeze că al doilea certificat de urbanism a fost eliberat de un debutant care a luat concursul pe post organizat de municipalitate, eliminând din competiţie un fost angajat al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud care avea mai multă experienţă. Consilierul PSD Camelia Tabără s-a arătat deranjată de afirmaţia secretarului, motivând că „lipsa de experienţă” a unui debutant nu ar trebui să fie un criteriu discriminatoriu.

La dezbaterile pe proiect, consilierii liberali Ioan Peteleu şi Filip Moisil au fost cei mai vehemenţi.

„Eu aş întreba Executivul cu câte adăugiuri se va mai veni la proiectul în care s-au investit deja milioane de euro şi pentru care cetăţenii acestui municipiu vor plăti ani de zile dobânzi şi aş mai întreba: aveţi autorizaţia de la Direcţia de Sănătate Publică pentru funcţionarea acestui obiectiv pentru că văd că nu sunt toalete? Nu cred că poate funcţiona fără toalete”, a spus consilierul municipal PNL Ioan Peteleu.

În replică, primarul Ovidiu Creţu a spus : „Este adevărat că, în cadrul acestui proiect, Pârtie de schi, au fost câteva greşeli de proiectare. Din păcate, după finalizarea proiectului şi înainte de începerea lucrărilor firma respectivă a falimentat şi s-a desfiinţat şi nu prea am avut cu cine să discutăm. În timpul execuţiei, am lucrat cu un alt proiectant susţinut de executantul construcţiei. Nici eu, nici cei care lucrează în Primărie nu am mai construit pârtii de schi, aşa că multe elemente nu le ştiam. Sigur că acum le ştim. A doua o să o facem mult mai bine, iar a treia perfect. Până una-alta cea pe care o avem acum trebuie să o aducem la cel mai bun nivel posibil şi, pentru că nu a fost prevăzut un hangar pentru a depozita pe timpul verii şi a păstra pe timpul iernii echipamentele – şi mă refer la ratrak care trebuie să stea într-o încăpere încălzită înainte de a acţiona, la plus 5, 7 grade – apoi pentru păstrarea celorlalte echipoamente e necesară construcţia unui hangar. Numărul de toalete nu este suficient. Au fost construite toalete în clădirea administrativă – una pentru femei cu trei cabine şi una pentru bărbaţi cu două cabine şi pisoare – , dar numărul e insuficient şi atunci am mers pe suplimentarea numărului de toalete, construind un grup de toalete. Pe de altă parte, nu toate studiile de fezabilitate sunt avizate sau semnate de arhitectul şef, dar acest studiu de fezabilitate e însuşit de primarul municipiului”.

În discuţii a intervenit şi consilierul PNL Filip Moisil: „La 1 noiembrie, dacă ninge, noi avem toate condiţiile din punct de vedere sanitar să se desfăşoare activitatea la pârtie? De ce trebuie să investim încă 10 miliarde (de lei vechi -n.r.) ca să corectăm nişte greşeli? Eu sunt de acord să creăm condiţii pentru investiţii acolo, dar, de data aceasta, carul e pus în faţa boilor şi noi suntem cei care trebuie să scoatem castanele din foc. La anul cu ce o să mai veniţi? Că nu sunt făcute drenajele?”

„O să venim cu tot ce trebuie. Drenajele acum le facem”, a dat replica primarul.

„Uitaţi-vă în proiect că există drenajele. Nu se poate face pârtie de schi fără drenaje. Înseamnă că respectivul proiectant era de case. Nu vreau să ajungem să fim noi fraierii care scot acele castane. Din punct de vedere legal, în momentul de faţă eu am un semn de întrebare privind legalitatea. Haideţi să aprobăm SF-ul acesta pentru că trebuie să mergem mai departe şi pârtia să funcţioneze în parametri sanitari, tehnici şi funcţionali, dar haideţi să nu mai ajungem în situaţia în care să apară chestiuni de legalitate”, a spus Filip Moisil.

Urmare a hotărârii Consiliului Local Bistriţa adoptată joi, în partea de sud a zonei de parcare cu 493 locuri, după trecerea peste podețul de acces auto la pârtie, se va amplasa o construcție metalică pentru adăpostirea și întreținerea utilajelor. În faţa ei se va realiza o platformă pietruită care va face legătura între hală și aleile de acces spre pârtie și spre zona parcărilor. De asemenea, va fi făcută şi o construcție cu destinația grupuri sanitare. Valoarea acestei investiţii este de un milion de lei, iar durata de realizare a construcţiei este de 5 luni, conform studiului de fezabilitate.

Tot joi a fost aprobată şi scoaterea definitivă din fondul forestier a unei suprafeţe de 24,4 ha de pădure proprietatea publică a municipiului Bistriţa pentru extinderea pârtiei de schi din cadrul Complexului Sportiv Polivalent din Municipiul Bistriţa ca alternativă la cea existentă, care să permită practicarea schiului de agrement în condiţii de siguranţă pentru toate categoriile de utilizatori, inclusiv copii.

28 comentarii

  • Incompetenta crasa,de la Primar la toti functionarii ,ca si din partea celorlalti,proiectanti,institutii de avizare,etc.,care primesc salarii nesimtite!
    Apoi sfidarea noastra ,a contribuabililor,care am platit aceasta PROSTIE!!
    Iar mai devreme ,a celor care i-au votat!
    Singura solutie, REFERENDUM pentru demiterea PRIMARULUI,poate asa scapam de incompetenta, aroganta si nesimtire!

  • Ati gresit de la inceput si gresiti in continuare cu acest deal in care pompati bani grei si fara rost. Cred ca elvetienii au ras de voi cand au vazut unde bagati banii pt instalatia de schi. La ei se fac studii unde se poate face un domeniu schiabil (temperatura, stratul de zapada din ultimi ani infrastructura) si pe urma se baga banii. La noi primarul unde trage un fas (vant) acolo se baga banii si nu conteaza daca ei se recupereaza in timp. Ar fi trebuit ca in secunda doi sa pleci din primarie impreuna cu gealatii care au votat pt lucrurile fara viziune.

  • Cea mai mare greseala pe care Cretu refuza sa o recunoasca este amplasarea partiei de schi la Bistrita, in conditii improprii domeniului schiabil, la cea mai joasa altitudine din tara si la o izoterma ridicata. Din cauza situarii inafara domeniului schiabil, investitia nu a fost eligibila pe fonduri europene si nici in parteneriat public -privat, in conditiile in care orasul Bistrita se afla in zona premontana in apropiere de muntii Bargaului si Calimani, unde exista conditii optime pentru practicarea sporturilor de iarna.
    Trebuie stiut ca temperatura medie anuală la Bistriţa este de 8,3 grade Celsius, in vreme ce la Predeal este de numai 5 grade. Chiar si la Colibita izoterma anuala este de doar 6 grade. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica. Cu toate avertismentele facute de oameni normali la cap, Cretu s-a incapatinat sa angajeze cheltuieli uriase din imprumuturi bancare pentru o partie de schi nefunctionala.
    Pana si reprezentantul firmei Kranz Eurocenter, executantul pârtiei de schi de pe pasunea din Unirea a precizat la semnarea contractului: „nu va fi o pârtie de schi profesională pentru că diferența de altitudine nu permite așa ceva, este o pârtie pentru recreere, pentru începători”. In plus, acesta a mai subliniat faptul ca din punctul de vedere al schiului, cel mai important parametru este temperatura, stiut fiind ca „zăpada artificială se produce undeva în jurul temperaturii de minus 5 grade”.
    Asadar, o investitie exagerata si aproape inutila. De aceea, suma de 4 milioane € suportata din creditul bancar de 40 de milioane lei contractat de Primăria Bistriţa, prevazuta pentru execuţia la pârtiei de schi din Wonderland, nu justifica indatorarea bistritenilor pe 20 de ani. Eventual putea fi luata in considerare o investitie mai mica pentru o partie cu zapada naturala, fara dotari speciale atat de costisitoare si care vor sta mai mult nefolosite.

  • AM AJUNS DE RASUL CURCILOR DATORITA PRIMARULUI SI PESEDISTILOR CARE IL SUSTIN IN PROSTIE. RADE TOATA TARA DE ORASUL NOSTRU PT CA UN INCOMPETENT CHELTUIE BANII CUM VREA EL. primare esti de circ….iar arunci banii nostri pe dealuri. Unde sunt lupii tineri din PNL???? Ar trebui sa iasa in centru si sa protesteze impotriva prostiei, sau n-au co. Daca vor sa fie politicieni ar trebui sa iasa acum, maine este prea tarziu.

  • De ce nu terminati de modernizat strazile incepute in 2015 si facute pe jumatate decat sa pompati banii alocati pentru ele altor investitii precum partia de ski si altele asemenea ei? Cetatenii care locuiesc pe strazile ramase in paragina platesc impozite pe zona B dar au strazi nemodenizate. Campania d-lui presedinte era – lucruri bine facute, nu de jumatate cum faceti dv d-le primar prin comparttimentul de drumuri si trotuare. Sa auzim si de mai bine nu numai de cele rele.

  • Incompetenta se plateste cu bani grei! Decontul il facem fiecare dintre noi, ca ne place sau nu, pe masura veniturilor. Ia faceti un calcul dragilor, cam cat platim pentru ca armata de politicieni ai Bistritei sa fie in slujba noastra, a muritorilor de rand.
    Nu stiu la momentul asta cam care-i media veniturilor in Bistrita, dar trebuie sa vedem procentual care-i impactul pe fiecare castig, caci taxele sunt aceleasi pentru toti, pervers asunse. Cel ce castiga net 1500 de lei plateste aceiasi bani pentru parcare in oras, pentru gunoi, pentru metrul cub de apa sau pentru biletul de acces pe partia de ski de pe dealul cucurigului, la fel cu domn primar, dar procentul lui de contributie din venituri e de cel putin 10 ori mai mare, caci daca iei 100 de lei din 1500, ii a cinsprezecea parte din acest castig, iar daca aceeasi suma o iei dintr-un castig de 12000, ii a o suta douazecia parte.
    E si pretul incompetentei noastre aici, da’ nu ne place sa-l vedem!
    No, da’ nu-i mult sa nu treaca, nici putin sa nu ajunga! Trai bun!

  • Daca o sa fie partia buna si o sa se poata schia, sa vezi tu atunci ce bine va fi la Bistrita, ca la o aruncatura de bat deja poti schia dar asa sunt romanii carcotasi dar daca va fi bine o sa fie multumiti….

    sa speram la o iarna buna de schiat si ce bine va fi..

    • Prostii vor plati bilete pentru niste operatori privati,sponsori alesi ai Partidului Muma si 24 HA de padure s-au dus naibii pentru intotdeauna.
      Iar policlinicile si spitalele din Bistrita vor fi invadate de copii astmatici.
      A vom aparea fain in poze la plantarea cu rezultate incerte a unei jumatati de ha de *padure*…cu viitor incert din lipsa baniilor pentru intretinere si a conditiilor climatice care evolueaza f.rapid.
      Bravo Natiune.
      Iarna buna de schi…auzi la el-sau ea..cand temperaturile globale frizeaza noi recorduri mondiale de incalzire accelerata.
      Vizionari..dle.

  • 24 HA DE PADURE RADIATE DIN FOND FORESTIER????
    E enorm, din punct de vedere a impactului ecologic.
    Judecand dupa structura profitului rezultat din exploatarea ulterioara a acestui parc de ski fantomatic e un caz de DNA.
    Distrugem 24 ha de padure publica ca sa bagam niste lei in buzunarul catorva.
    Bravo natiune.

  • După ce am citit toate comentariile de până aici, am considerat că nu mai am ce adăuga, că s-a spus tot ce a trebuit. Singurul lucru care ar mai fi de adăugat este că, numai Dumnezeu are puterea de a înfăptui minuni, iar unii cred că au puterea să facă minuni, aici mă refer la Wonderland, care s-ar spune într-o limbă românească frumoasă „Ţinutul Minunilor”, iar după cum rezultă din cele relatate, omul – primarul în cazul nostru – a recunoscut că nu este în stare, nici pe departe de a realiza acest lucru, că s-a străduit degeaba, realizând doar un kitsch amărât, cum este moda prin arta zilelor noastre. Şi ar mai fi ceva, hangare se construiesc pentru adăpostirea avioanelor pe lângă aerodromuri, de fapt ceea ce îi lipseşte întreprinzătorului bistriţean, care are avi-on/oane, dar n-are hangar, iar „proştii” ar putea să-i construiască unul, că cei care au făcut proiectul „minunat” n-au luat în considerare această necesitate pentru adăpostirea „ratrak”- ului, care presupun este utilajul pentru producerea zăpezii artificiale, ori o fi altceva? Ar trebui, ca înainte de a face ceva, să fie consultată şi masa celor în interesul cărora ar trebui să acţioneze cei care au cerut să conducă munca de înfăptuire a interesului general pe care-l reprezintă cei aleşi şi nu numai dorinţa lor de a mai „zăbovi” una-două mandate în scăunelul călduţ din care dirijează realizarea propriilor „gânduri minunate”. Cred că am spus totul, sau nu…?

  • Este obligatoriu ca sa se realizeze înierbarea pârtiei. Ce s-a făcut anul trecut a fost superficial si rezultatele s-au văzut în primăvara. Eroziune masiva a solului în urma ploilor torențiale. Firma care a făcut lucrarea trebuia rechemată pentru efectuarea lucrărilor în acest sens, lucrările fiind prevăzute în proiectul inițial. Anul ăsta nu s-a mai făcut nimic pentru remedierea acestui aspect.
    Partea de jos a pârtiei trebuie sa redevină pășune. De către cine și cum v-a fi folosită este o altă poveste. Din considerente de protecția mediului este însă imperios necesar să fie adusă la starea de pajiște. Pentru asta, dacă mai e nevoie trebuie alocați bani în bugetul anului viitor. Fiind vorba, înainte de orice, de protecția mediului lucrul este posibil, necesar și oportun.

  • Cât de senin recunoaste herr primar că s-au făcut greseli! Ideile lui idioate platite cu bani grei de la bugetul local. Nu se mai poate asa, trebuie sa-si asume prostia si incompetenta si sa plateasca!

  • Chiar nu se găsește nimeni să strângă semnături pentru demiterea acestui buimac? A întrecut de mult timp limita suportabilului , în 9 ani nu a făcut altceva decât să-și bată joc de 80.000 de oameni. La brutărie cu el!

  • Trebuie sa traiasca si dl Tase , cu cine mai merge la schii in Austria?Daca doriti si voi sa mergeti la schii in Austria inscrierile se fac la sediul primariei prima asa pe dreapta.Dar stentie trebuie sa fiti sefi si sefuleti. Prosti la munca.

  • Marinelo fa, aste e partie? Cu atatea milioane de eur?Tu ai creier? Da la Tihuta, la Blazna se putea face o partie in parteneriat, sau tu vrei partie inaintea usi?

    • Daca are pile si de aia il lasa in pace, atunci inseamna ca DNA e corupt. Poate a fost si el prin ceva living room.

    • Bună sara, domnilor. Haurențiu sunt , de la institutul național de clevetit și fumărit. Ce vreau să vă spun…a da, în legătură cu acest domn căruia 99,99 % din treburi și socoteli îi ies exact pe dos. Nu asta este important cât faptul că distinsul demnitar public și diriguitor de oraș nu-și dă seama de această situațiune și nimeni, absolut nimeni din mult-prea-alesul anturaj al dânsului nu îi atrage atenția. Toți îl aplaudă ca neghiobii, îi sorb cuvintele lemnoase și agramate cu niște priviri mai tâmpe decât ale lui Rowan Atkinson și îi aprobă măgăriile fără să discearnă măcar o fărâmă de secundă. Ce este și mai trist , acești indivizi călătoresc într-una, umblă lela prin țări străine mai des decât merg io la budă. Ei, de acolo pot să ia exemple pe care cu un minim efort le pot transpune în orășelul nostru care , orice am zice , merită mai mult de la soartă decât să ajungă un Caracal ori un Țăndărei . Pricepeți? Unde ați mai văzut pârtii construite pe un mușuroi, poduri cracoșe care duc în hazmokar, țâșnitori din cârnați împletiți , trotuare pe care nu-i musai să fii cherchelit ca să cazi în șanț, Alcatraz pentru veverițe, huidume din polistiren a la dom’ Tase , plus alte nenumărate scârboșenii și elucubrații îngrozitoare pe care le știți cu toții?
      Unii ziceți că-i comunist. Păi ce să fie de vreme ce posibilitatea ca un om să-și schimbe opinia politică de-a lungul vieții este de 1 la câteva milioane? Alții spuneți că-i nepriceputean. Clar că este , nu aceștia lucrează la STAT?
      În concluzie, că o să-l bunghească DNA-ul ori ba, că va fi mumificat pe scaunul primăriei, tot un drac. Râde până și Buscu de la cațavencii de noi ca și cum am fi ultimii fraieri.

  • Auzi acolo, trebuie sa se construiasca alte grupuri sanitare ca sa creasca gradul de confort al celor care utilizeaza partia!

    Bine ba primare, dar de ce nu ar fi suficiente buzile existente la cei ZERO oameni care schiaza???

  • Auzi acolo, ca sunt 2 certificate de urbanism dupa care se construieste?!
    Bine ba primare, sa intelegem ca atunci cand vrem sa construim nu ne trebuie AUTORIZATIE de constructie? Ajunge certificatul de urbanism?

  • Auzi la el, ca a 2-a partie o va face mai bine si a3-a perfect!?
    Cate partii cu noroi mai vrei sa faci?
    Nu ajunge o tampenie in care pompezi bani an de an si nimeni nu schiaza si nu va schia vreodata?
    Mai vrei inca doua? Nu te mai saturi odata?

  • Cretule ,auzi ca e avertizare meteorologica de viscol ! Pregătește tunurile de zăpada! Lasă dracului wc-urile, s-or caca bistritenii in pădure,ca nu-s pretențioși ! Dacă mai rămâne vre-un copac și din pădure !

  • Domnule Haurentiu , felicitari bine punctat. Cine sa i atraga atentia? Pupatori de mana, pupincuristi cu salarii mari?Mai pleaca ei in strainatate sau la schiat in Austria?Mai iau salariile colosale in timp ce unii nu iau nici de sare in mamaliga?.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.