Primarul Bistriței, Ovidiu Creţu, spune că este mulţumit că demersurile făcute au soluţionat, în sfârşit, situaţia retrocedării terenurilor de la Staţiunea Pomicolă: ”Întreaga suprafaţă de 116 ha va intra în posesia celor care sunt îndreptăţiţi. În urma demersurilor făcute, prin intermediul Avocatului Poporului, astăzi 12.07.2016, Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţională Legea 45/2009. Prin această lege precum şi prin prevederile Legii 64/2016 s-a încercat pur şi simplu să fie furată de la oameni o suprafaţă de 37,7 ha. Mă bucur că eforturile noastre au condus la o soluţie justă şi morală”.
”Primarul Bistriţei şi Comisia municipală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Bistriţa, prin adresa nr. 17801/05.03.2015 a sesizat Avocatul Poporului cu privire la faptul că nu a fost demarată în termenul legal procedura prevăzută de dispoziţiile art. 6 alin. (5) din Legea nr. 165/2013, cu modificările şi completările ulterioare, faptul că nu au fost predate terenurile validate la nivelul Comisiei municipale Bistriţa în condiţiile art. 9 din acelaşi act normativ, au fost încălcate prevederile art. 44 din Constituţie privitoare la ocrotirea şi garantarea dreptului de proprietate privată, art. 17 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi art. 1 paragraful 1 din Primul Protocol adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, ratificat de România prin Legea nr. 30/1994, pentru 117 persoane cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate în temeiul legilor funciare, validat prin Hotărârea nr. 825/2007 a Comisiei judeţene BN, menţinută prin Sentinţa civilă nr. 7275/2009, definitivă şi irevocabilă, pronunţată în Dosarul civil nr. 3980/190/2009 al Judecătoriei Bistriţa”, se arată într-un comunicat al Primăriei Bistrița.
Autorităţile administrative reclamate au fost Agenţia Domeniilor Statului şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, solicitându-se inclusiv sesizarea Curţii Constituţionale a României asupra excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor din Anexa nr. 3.30 la Legea nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, modificată şi completată prin Legea nr. 72/2011, în ceea ce priveşte suprafaţa de 37,7545 ha teren agricol care este necesară să fie disponibilizată până la întregirea suprafeţei totale validate pe Anexa 29 Bistriţa, de 116 ha teren agricol.
Curtea Constituţională a României a fost sesizată de către Avocatul Poporului cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor din Anexa nr. 3.30 la Legea nr. 45/2009 astfel cum s-a solicitat, excepţia formând obiectul Dosarului nr. 1235D/2015, soluţia fiind de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate, mai precizează sursa citată.
In 1932,regele CAROL al II-lea, cu prilejul inaugurarii cladirii laboratoarelor de la Academia de Agricultura din Cluj (azi USAMV),spunea in discursul sau un adevar valabil si astazi: „Nu trebuie să uite nimeni – fie profesor, fie student, că oricât ar învăţa în laboratoarele care se găsesc între aceste ziduri, laboratorul cel mai spornic şi cel mai bun în pământ este”. Acest adevar este cu atat mai mult vital pentru o statiune de cercetari cu profil agricol. Parafrazand, o expresie celebra din „O scrisoare pierduta” a lui Caragiale, se poate spune ca ‘o statiune fara pamant va sa zica nu exista’. Pe de alta parte,e firesc sa repari samavolniciile savarsite in regimul comunist. Dar nu poti sa repari o nedreptate, comitand alta. In aceasta „logica” unii ar putea sa revendice suprafete nationalzate ocupate in prezent de fabrici sau de blocuri. Pana la urma o livada experimentala cu colectii de soiuri poate fi chiar mai valoroasa ca o fabrica oarecare. Statiunea pomicola din Bistrita mai dainuie inca si datorita prestigiului pe care l-a dobandit inca de la infiintare. Acest prestigiu nu are nici o legatura cu regimul comunist. Aici s-a produs in primul rand stiinta si tehnologie pomicola. Este meritul unor personalitati ca Ioan Modoran, Andrei Gherghi, Nicolae Minoiu si multi altii care au contribuit la progresul cercetarii pomicole pe plan national si chiar mondial. De aceea este o chestiune de patriotism local ca autoritatile sa nu lase sa piara aceasta institutie. E adevarat ca nici cercetarea agricola romaneasca nu s-a reformat in cei peste 20 de ani dupa revolutie. Dar asta nu justifica sa pierzi totul. Daca exista bunavointa se gasesc solutii, mai ales ca suprafetele neretrocedate pana in prezent sunt minime. Chiar si despagubiri in bani ar putea fi luate in considerare. Pe de alta parte, cand vine vorba de bisericile, terenurile, casele parohiale, etc. revendicate de vechii proprietari greco-catolici, nici Cretu si nici alti politruci nu manifesta acelasi entuziasm privind retrocedarile.
În acest caz, merele de plastic de prin oraş ar trebui să dispară fiindcă nu-şi mai au rostul…dacă oraşul renunță la livadă. Iar după ce zona respectivă va fi defrişată, putem creşte struți şi aşa rămânem cu un singur simbol al oraşului:STRUȚUL.
Mafia imobiliara!??De ce se revendica aceste terenuri ? De ce se urmaresc doar acele terenuri, cu vedere frumoasa spre oras? De ce nu se compenseaza cu terenuri de la Slatinita?De ce primaria, consiliul judetean , prefectura si clicile politice nu-si unesc fortele ca sa salveze Statiunea?Ce interese meschine!!!!
Marturia falsa te poate face bogat ,MARE proprietar de terenuri insa te poate face si PUSCARIAS conform legii….Multi din cei care revendica terenuri la o atenta verificare sunt doar impostori….Pacat ca va vindeti sufletele pentru 2 arginti..Averile venite usor se duc si mai usor.Din ’89 incoace ne-am dovedit cel mai distrugator popor..Dupa wonderland urmeaza baile de foc ale statiunii d-le primar …? Inca ceva n-am fost la vot …De ce? Pentru ca inca n-am gasit pe liste un om aparator de glie…