„Joi mi-am prezentat demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale Bistriţa şi din funcţia de vicepreşedinte al filialei Bistriţa-Năsăud şi asta datorită faptului că desemnarea şi validarea candidaţilor pe listele electorale, şi mă refer aici la desemnarea candidatului pentru Colegiul 1 Bistriţa, nu s-a făcut, în opinia mea, în conformitate cu principiile democraţiei şi descentralizării”, a declarat Creţu într-o conferinţă de presă.
El a spus că în urmă cu aproximativ o lună de zile, Comitetul Executiv Municipal Bistriţa a analizat solicitările de candidaturi şi l-a desemnat pe consilierul municipal Constantin Rus ca şi candidat al organizaţiei PSD Bistriţa pentru alegerile parlamentare.
„Alţi membri din Comitetul Executiv Municipal nu şi-au depus candidatura. Şi-a depus consilierul judeţean Doina Pană. Votul a fost în favoarea lui Constantin Rus şi noi am trimis o adresă către Comitetul Executiv Judeţean al PSD în care am spus că, atunci când se iau în discuţie listele, să se ţină cont de dorinţa organizaţiei municipale în legătura cu candidatura pe Colegiul 1. La şedinţa Comitetului Executiv Judeţean din care fac şi eu parte nu a fost prezentată adresa noastră, a municipiului, eu am făcut precizarea către participanţi în legătură cu solicitarea organizaţiei municipale şi, cu toate acestea, propunerea pentru Comitetul Executiv Naţional a fost cu doamna Doina Pană la un vot zbrobitor”, a declarat Creţu.
Primarul a declarat că ulterior a trimis o scrisoare prin care s-a adresat Comitetului Executiv Naţional, preşedintului Victor Ponta, secretarului general Liviu Dragnea.
„În scrisoare am făcut precizările necesare. Le-am spus în scrisoare că în Colegiul 1 Camera Deputaţilor, 95% din alegători sunt din Bistriţa, iar organizaţia municipală e una puternică. A câştigat de două ori funcţai de primar al Bistriţei, are rezultate. Mă aşteptam la un răspuns pozitiv din partea conducerii centrale. Aşa cum există o descentralizare şi o democratizare a relaţiilor naţional-judeţ, consider că trebuie să existe aceeaşi democratizare şi descentralizare a relaţiilor judeţ-organizaţii locale. Nu am primit niciun răspuns. Am discutat la telefon şi cu Liviu Dragnea şi cu Victor Ponta. Mi s-a spus că se încearcă găsirea unei soluţii pentru rezolvarea problemei. Eu am aşteptat disciplinat până s-au depus listele fără să primesc niciun răspuns”, a spus Creţu.
El a declarat că, urmare a acestor fapte, nu are altă soluţie „onorabilă” decât demisia din respectivele funcţii de conducere.
„Ca preşedinte al organizaţiei municipale, am avut responsabilitatea de a transmite şi de determina forurile superioare ale partidului să acţioneze în conformitate cu principiile democraţiei şi să ni se acorde drepturile pe care considerăm că ni se cuvin pentru că le-am câştigat prin munca echipei care funcţionează aici. Nu am reuşit să determin forurile superioare să dea organizaţiei municipale ceea ce pe drept şi-a câştigat, aşa că nu îmi rămâne altă soluţie decât să îmi asum responsabilitatea şi să demisionez din funcţia de lider municipal. Am demisionat şi din funcţia de vicepreşedinte fiindcă la nivelul Comitetului Executiv Judeţean se iau decizii cu care eu nu sunt de acord. Am constatat că nu împart aceleaşi valori ale democraţiei, ale deciziei descentralizate cu ceilalţi membri ai Comitetului Executiv Judeţean, aşa că nu îmi rămâne altceva decât să demisionez şi din acel for”, a declarat Creţu.
El a spus că a rămas un simplu membru al PSD.
Creţu a menţionat că după demisia din funcţiile politice pe care le avea în PSD va avea mai mult timp să se ocupe de administraţie. ”Nu am făcut eu politică foarte mult de când sunt primar, acum mă simt şi mai liber. Înainte de a-mi prezenta demisia am avut o întâlnire cu colegii din Comitetul Executiv Municipal, este o echipă cu care am lucrat foarte bine timp de opt ani, le-am explicat despre ce e vorba şi că nu pot avea altă poziţie. Îmi pare rău că a trebuit să iau această decizie, în cei opt ani s-a format o echipă care a lucrat deschis, cu cărţile pe masă. Am avut dezbateri în plen, nu particulare, aşa cum se mai obişnuieşte în unele locuri. Organizaţia municipală va funcţiona în continuare şi fără mine”, a adăugat Creţu.
Ovidiu Creţu a spus că a fost nemulţumit şi de faptul că în urmă cu doi ani Constantin Rus nu a fost desemnat inspector general: ”Gestul de a pune organizaţia municipală în genunchi, de a veni cu metode despre care am crezut că sunt de mult uitate în PSD de la începutul anilor 80, de a impune candidaţi din altă parte împotriva voinţei organizaţiei…Pentru mine acestea sunt valori importante, la care nu pot să renunţ”.
Edilul Bistriţei a dezvăluit că ”sondajele se fac aşa cum le doreşte cel care le comandă”. ”Aşa cum am văzut, şi Doina Pană şi Constantin Rus aveau peste 50% şi sub 60%, în comparaţie cu principalii lor contracandidaţi. Nu cred că acest lucru ar fi creat un impediment în municipiu. Doamna Pană a avut o activitate foarte bună în comunele judeţului, ea nu a avut activitate în organizaţia municipală. Ar fi trebuit să i se dea un colegiu în judeţ, unde a activat, sau un colegiu senatorial, dar s-a preferat culegerea roadelor muncii organizaţiei municipale pentru că era mai simplu, mai uşor şi fără prea multe eforturi”, a comentat el.
Creţu a adăugat că a impus întotdeauna disciplină în jurul său şi le-a transmis colegilor că organizaţia municipală nu poate forţa mâna organizaţiei judeţene pentru a obţine Colegiul 1 Camera Deputaţilor pentru PSD. ”Suntem într-o uniune, este democraţie. Am mai spus că în cazul în care se va obţine acest colegiu, atunci candidat trebuie să fie unul dintre membrii echipei care a făcut posibile rezultatele pe care le avem”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.
Adaugă comentariu